Debat

Venstre: Skatteaftalen sætter den enkelte i centrum

DEBAT: Skal jeg kigge på aftalen som helhed, er det vigtigste princip i aftalen, at den sætter den enkelte boligejer i centrum. At den enkelte danskers hensyn står over systemets hensyn. Det skriver Louise Schack Elholm (V).

Foto: Coloubox
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Louise Schack Elholm (V)
Skatteordfører

Da Altinget spurgte mig, hvem der er de politiske tabere og vindere i forbindelse med den nye boligskatteaftale, skulle jeg lige tænke mig om.

Det er jo en stor og kompleks aftale, og man kan nemt hive enkelte udvalgte elementer ud og derefter udpege enten den ene eller den anden gruppe som vindere. Men hvis jeg skal kigge på aftalen som helhed, så er det allervigtigste princip i aftalen, at den sætter den enkelte boligejer i centrum. At den enkelte danskers hensyn står over systemets hensyn.

Den enkelte dansker skal ikke misforstås med enkelte danskere. Det nye boligskattesystem tilgodeser i virkeligheden alle danskerne. Der kan være lidt forvirring om de forskellige begreber, der bruges til at beskrive systemet på, særligt på grund af retorikken fra nogle af de røde partier i forbindelse med forhandlingerne.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det er sandt, at skatterabatten er størst for nogle af de dyreste ejerboliger i Danmark. Dette har Socialdemokratiet blandt andet brokket sig utroligt meget over, men det er nok fordi, at Socialdemokratiet ikke helt forstår konceptet.

Skatterabatten gives for at forhindre, at folk bliver beskattet ud af hus og hjem. Mange af disse huse ville været steget 6-7 procent i årlig skattebetaling med det gamle boligskattesystem, og det kunne sådan set være fortsat i 50 år, hvis ikke vi havde sat en stopper for det. I realiteten kan det betyde, at vi beskatter dem fra hus og hjem.

Når jeg kigger ned over alle delelementerne, ser jeg nemlig en særlig rød tråd. Det er en god aftale, der sikrer borgerens rettigheder.

Louise Schack Elholm (V)
Skatteordfører

Penge tilbage i lommen

I virkeligheden er det de boligejere, som bor længst fra storbyerne, der kommer til at opleve en betydelig økonomisk gevinst. De kommer nemlig til at opleve den største reducering i skattebetaling i hele landet. Det bliver dermed mere attraktivt at slå sig ned i landdistrikterne, da de fremover vil opleve væsentligt mindre skattebetaling end storbyerne.

Det er også i landdistrikterne, den største tilbagebetaling opleves. Tilbagebetalingen er summen af den skat, som man har betalt for meget siden 2011 på grund af misvisende ejendomsvurdering. Det er altså penge tilbage i lommen til mange af de boligejere, som bor langt fra storbyerne. Dermed holder vi hånden under folk i landdistrikterne, som vi mange gange har lovet, vi ville.

Kort fortalt så mener vi det, når vi siger, at det nye boligskattesystem kommer alle danskere til gode. Vi sørger for, at folk i storbyerne ikke bliver beskattet fra hus og hjem, og at folk uden for storbyen får reduceret skattebetaling og tilbagebetaling af tidligere, uretmæssig skat.

Når vi laver betydelige ændringer på et så omfattende område som boligmarkedet, går vi ind til forhandlingerne med en mission om et bredt forlig. En aftale, som de fleste partier kan blive enige om og en aftale, der tilgodeser befolkningen så bredt som overhovedet muligt.

Det er også tilfældet for både det nye ejendomsvurderingssystem og de nye boligskatter. Når jeg kigger ned over alle delelementerne, ser jeg nemlig en særlig rød tråd. Det er en god aftale, der sikrer borgerens rettigheder.

Det er et princip, vi længe har levet efter i Venstre, og det er jeg meget glad for, at et bredt flertal i Folketinget har ønsket at støtte op om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00