Debat

Aids-Fondet: Når vi ikke ved, om vi er købt eller solgt, handler det mest om overlevelse og status quo

Vi kan snart ikke vente længere på en bæredygtig finansieringsmodel for civilsamfundet. Vi kunne så meget, hvis vi fik tid og ro til at gøre det, vi er gode til, fremfor at bruge tid og energi på at sikre, at der er penge til vores eksisterende tilbud, skriver Lars Østergreen.

Den virkelighed, som Aids-Fondet og mange andre civilsamfundsorganisationer opererer i, gør det svært – for ikke at sige umuligt – at udvikle et tilbud, blive dygtigere og skabe mere kvalitet for pengene, skriver Lars Østergreen. 
Den virkelighed, som Aids-Fondet og mange andre civilsamfundsorganisationer opererer i, gør det svært – for ikke at sige umuligt – at udvikle et tilbud, blive dygtigere og skabe mere kvalitet for pengene, skriver Lars Østergreen. Foto: Aids-Fondet
Lars Christian Østergreen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg elsker mit arbejde. Jeg elsker, at vi hver eneste dag i Aids-Fondet åbner dørene til et trygt rum, hvor folk føler sig tilpas. Hvor de kan tale om det, der er svært. Hvor de kan blive testet for sexsygdomme, og hvor der er en til at holde dem i hånden, når de får et svar, der er svært. Jeg er stolt af, at vi hurtigt kan ændre retning, når en ny epidemi opstår. 

Men jeg er træt af al den tid og energi, vi er nødt til at bruge på at sikre, at der er penge til vores eksisterende tilbud. Sidste år måtte vi fyre alle vores timeansatte og lukke vores klinikker i Aalborg og Odense, fordi finansloven var forsinket. Politikerne huskede os heldigvis til sidst, men kun i et år. Derfor er vi igen i år afhængige af et positivt udfald af SSA-forhandlingerne.  

Ny model nu 

Den virkelighed, som vi og mange andre civilsamfundsorganisationer opererer i, gør det svært – for ikke at sige umuligt – at udvikle et tilbud, blive dygtigere og skabe mere kvalitet for pengene. Når pengene kommer for et år ad gangen, og når det først er henne i november eller december, at vi ved, om vi er købt eller solgt, så kommer meget til at handle om overlevelse og status quo.

Vi kan snart ikke vente længere på en bæredygtig finansieringsmodel for civilsamfundet. Det handler både om, at der er brug for gennemsigtighed og objektive kriterier for tildeling af midler. 

Og så handler det om, at der skal tages stilling til, hvad vores fælles penge skal bruges til. Hvor gør de gavn, og hvor løfter civilsamfundet vigtige opgaver, og hvor når vi målgrupper, som det offentlige har svært ved at nå. 

Læs også

I Aids-Fondets Checkpoint-klinikker har vi hver eneste dag mennesker igennem, som aldrig ville gå til deres egen læge. Mange LGBT+-personer og unge heteroseksuelle er ikke trygge ved at gå til deres egen læge og tale om sex.  

Vigtigt arbejde 

Lige nu har vi en decideret klamydia-epidemi i Danmark. I 2022 fik 41.634 personer konstateret klamydia. Det er 14 procent flere end året før. Og langt størstedelen – 86 procent – er unge fra 15 til 29 år. Derfor er vores tilbud et uvurderligt bidrag til at få inddæmmet klamydia-epidemien og en aflastning af et presset offentligt sygehusvæsen.

Jeg glæder mig til den dag, hvor vores arbejde ikke er afhængigt af, hvilke og hvor mange politikere vi får overbevist om vores værd.

Lars Østergreen
Direktør, Aids-Fondet

Vores medarbejdere tropper op i sexklubberne for at teste brugerne for hiv, så vi kan finde dem, der går rundt uden at vide, at de har det. Vi har i Danmark aftalt, at i 2030 er der ikke flere, der får hiv i Danmark. Kun med en målrettet indsats for at nå de allermest udsatte kan vi lykkes med det. Og kun med en aktiv indsats fra Aids-Fondet. 

Vi spørger systematisk ind til grænseoverskridende oplevelser og overgreb, når folk kommer i vores klinikker. Og vi tilbyder dem, der har det allersværest, et specialiseret rådgivningsforløb hos en af vores sexologer eller terapeuter. Fordi vi har et sammenhængende og helhedsorienteret tilbud, hvor folk kommer for at få en test, men også får en god snak om sex, grænser og sexsygdomme hos en, der er vant til at tale om sex. 

Vi kunne så meget, hvis vi fik tid og ro til at gøre det, vi er gode til. I stedet løber jeg og mine lederkollegaer til møder med politikere og skriver mails i et væk, mens vi forsøger at skærme vores medarbejdere mod den værste utryghed og har is i maven, for det skal jo nok lykkes.  

Jeg glæder mig til den dag, hvor vores arbejde ikke er afhængigt af, hvilke og hvor mange politikere vi får overbevist om vores værd. Den dag, hvor vi i stedet bliver vurderet på den kvalitet, vi leverer, og den kæmpe forskel, vi gør for vores målgrupper. Og kære politikere – husk os nu i SSA-forhandlingerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Østergreen

Direktør, Aids-Fondet
BA, dansk og litteratur (Aalborg Uni. 2001)

0:000:00