Arabiske millioner, en taskforce og en provinsby pyntet i pink

UGEREVY: Så er der party i civilsamfundet – med opera og en lidt alternativ byudsmykning. Men vi skal også lige runde en arabisk bank, en civil taskforce og en fond, der risikerer at miste sit skattefradrag.

En pink bh kan bruges til mere end sit oprindelige formål. Og det demonstrerer Korsør snart. 
En pink bh kan bruges til mere end sit oprindelige formål. Og det demonstrerer Korsør snart. Foto: /ritzau/Hollandse Hoogte
Carsten Terp Beck-Nilsson

Hva' så, civilsamfund. Er I der?

Måske synes I, det er en lige vel overgearet måde at indlede på. Det er immervæk mandag, og man kunne jo godt tage lidt hensyn.

Men nej, I kan godt få pailletter og dansesko på, for det er partytime: Vi skal fejre 75 års fondsfødselsdag. Vi skal høre opera. Og vi skal pynte Korsør op med lyserøde bh'er. Det bliver vildt!

Men først skal vi lige i banken. Der er nemlig millioner at hente i Islamic Development Bank – i hvert fald hvis man er en muslimsk friskole.

Banken, der ejes af blandt andre Saudi Arabien, Libyen og Iran, har direkte eller indirekte støttet muslimske friskoler i Danmark med mere end 6,5 millioner kroner, skriver Berlingske.

Det bekymrer Søren Schmidt, som er lektor på Aalborg Universitet og ekspert i Mellemøsten.

”Banken er i høj grad drevet af sauderne og ligger i Saudi Arabien, hvilket er et samfund med en ekstrem og fundamentalistisk opfattelse af islam. Selv hvis banken ikke stiller formelle krav til friskolerne til gengæld for pengene, så mener jeg, at det er bekymrende, at danske friskoler modtager penge fra et land med den slags værdier,” siger Søren Schmidt til avisen.

Så er det måske alligevel bedre at gå i Nordea, selv om man nu skal til Helsinki i stedet for Stockholm, hvis man vil besøge hovedsædet.

Og hvad har det så med civilsamfundet at gøre, tænker I måske. Jo, nu skal I bare høre.

For to år siden – midt i polemikken om regeringens skattehug til fondene – lykkedes det Nordea-fonden at undgå et skattesmæk på 100 millioner kroner. Men nu går den måske ikke længere, skriver Børsen.

Nordea-fonden får sine indtægter fra ejerskabet af banken, der hører til i Sverige. Og en særaftale mellem Danmark og Sverige betyder, at fonden kan få fradrag for uddelinger til almennyttige formål i Danmark og dermed slippe for svensk skat. Men sådan en aftale har Danmark ikke med Finland. Så flytningen af hovedsædet kan altså ende med en hovedpine for fonden.

Ifølge Børsen arbejdes der lige nu på at få en aftale på plads med Finland. Og i Nordea-fonden forholder direktør Henrik Lehmann Andersen sig indtil videre afventende.

”Vi har fulgt med i debatten og konstaterer, at Nordea har igangsat en proces i forhold til flytning af hovedkontoret til Finland, men vi kan ikke kommentere på dette," siger han til Børsen. Artiklen ligger bag betalingsvæg. 

Opera har vi lovet, og opera skal I have.

Vi tog os den frihed at skrue lidt ned. Det er trods alt mandag. 

Og så er det slet ikke Pavarotti, det handler om, men derimod den amerikanske sopranstjerne Joyce DiDonato.

Med en koncert i Tivoli gav hun nemlig sit bidrag til at fejre en af de helt store fonde i Danmark. Det er Augustinus Fonden, der oprindelig bygger på familien Augustinus' tobaksimperium. Fonden, der årligt uddeler årligt mere end 200 millioner kroner til kultur, fyldte her i september 75 år. Og i den anledning har Kristeligt Dagblad skrevet et hyldestportræt, som I kan læse her, hvis I har abonnement.

Og så til ugens store nyhed. Torsdag mundede knap tre måneders arbejde i taskforcen under Socialministeriet ud i en stribe anbefalinger til regeringens kommende civilsamfundsstrategi.

Anbefalingerne kan du læse her.

En af anbefalingerne går på at styrke Frivilligrådet, som skal være en mere samlende figur i den frivillige sociale sektor. Og det giver god mening. Mener Frivilligrådet.

”Vi vil gerne levere markante input til regeringen, men også kunne kigge regeringen efter i sømmene. Sagen om moms-refusion er et meget godt eksempel. Det skal vi have viden og analysekraft til at kunne levere gode input til den diskussion,” siger formanden, Vibe Klarup, her.

Det forslag er professor Bjarne Ibsen fra Syddansk Universitet imidlertid ikke så imponeret over.

”Jeg forstår, taskforcen ønsker at styrke Frivilligrådets analysekraft. Man kunne jo foreslå, de startede med at se på, om Frivilligrådet og frivilligcentrene reelt har styrket den frivillige sociale indsats,” siger han.

Og i det hele taget er professoren ikke ved at gå til af begejstring over anbefalingerne.

”De siger dybest set, at vi skal have mere af det, vi allerede har. Og det, synes jeg, er utrolig fantasiløst,” siger han i artiklen her.

Kan I slet ikke blive trætte af debatten om civilsamfundets rammer, vil vi anbefale jer at lægge vejen forbi Ingerfairs hjemmeside. Bureauet er begyndt at udgive podcasts med debatter om civile emner. Dem kan I høre her.

I øvrigt kan I godt regne med, at civilsamfundet skal overtage en stribe opgaver, der er startet i staten. Den melding kom kulturminister Mette Bock (LA) med i Altinget fredag. 

Den konkrete anledning er, at Ungdommens Røde Kors overtager lektiehjælpsordningen, Lektier Online, der er startet som et samarbejdsprojekt mellem tre statslige instanser i 2010. Og den trafik, hvor staten er kuvøse for nye initiativer, der så flytter hjemmefra, når de er blevet store og stærke nok, vil fortsætte, bebuder ministeren. 

"Jeg synes, vi skal finde råderummet til at starte nogle ting, og når de så kører, kan staten trække sig tilbage og overlade dem til andre. Den tænkning kan jeg se på rigtig mange områder," siger Mette Bock i artiklen her

Det går dog ikke helt upåtalt hen. I artiklen efterlyser professor Lars Bo Kaspersen en diskussion om opgavernes fordeling. 

"Der er nogle opgaver, som er helt oplagte at lægge ud til marked eller civilsamfund, mens andre ikke er. Jeg vil for eksempel nødig lægge en operation af mit knæ i hænderne på frivillige og filantroper," siger han. 

Okay, måske skal de frivillige holde fingrene fra diverse professorers knæ. Men det frivillige arbejde har ikke desto mindre en sundhedsgavnlig effekt – i hvert fald for de frivillige selv. 

Det er budskabet i en ny dansk undersøgelse, som foreningen Sind offentliggjorde i sidste uge. 28 personer, der enten har haft eller lever med alvorlige psykiske sygdomme, har deltaget i et forskningsprojekt, hvor man har undersøgt frivilligt arbejdes effekt på deres mentale sundhedstilstand. Og samtlige medvirkende vurderer, at det frivillige arbejde har haft afgørende betydning for, at de har fået det bedre. 

"Med undersøgelsen har vi fået dokumenteret det, vi ser hver dag i Sind: at frivilligt arbejde kan være en vej til at få det bedre," siger Sind-formand Knud Kristensen.  

Foreningen tager dog selv det forbehold, at der kun er en effekt, hvis den syge selv ønsker at udføre frivilligt arbejde. Det kan I læse mere om her

Og dermed blev det tid til at smide bh'en. Indrømmet, det lyder som et oplæg til en lummer afslutning på det civile overblik. Men det er alt sammen i sundhedens navn. For Korsør går igen i år all in i Kræftens Bekæmpelses kampagne Støt Brysterne. Sidste år indsamlede byen 33.500 kroner til kampagnen, og på den store indsamlingsdag, Lyserød Lørdag, der i øvrigt falder på den 7. oktober, skal Korsør pyntes med bh'er – nye som gamle, store som små. 

Alle bh'erne bliver farvet lyserøde og hængt op på dagen, skriver VD Online

Og efter således at have støttet brysterne nåede vi til enden. På overblikket, altså.

Vi skal lige runde den kommende uges begivenheder. Og vi starter i dag, mandag, klokken 9, hvor der er konference om collective impact. Det er Socialt Udviklingscenter, der arrangerer. Og det foregår på Hotel Nyborg Strand.

Og fra 12-16 afholder foreningen Børn, Unge & Sorg sammen med Egmont Fonden konference med den nyeste viden om sorg og sorgreaktioner. Det foregår i Bremen Teater i København.

Tirsdag fra 14-15.30 spørger Globalt Fokus, hvor civilsamfundet bevæger sig hen. Det sker på et introduktionsmøde, som foregår hos organisationen selv i Rysensteensgade 3 i København.

Onsdag klokken 16 præsenterer bureauet Analyse & Tal undersøgelsen ”Den Socialpolitiske Magt”, som kortlægger 400 sociale organisationers netværk. Det foregår hos bureauet selv på Nannasgade 28 i København.

Vi har lige et par af de halvrunde, der skal nævnes, inden vi lukker for denne gang. Vi starter med direktøren i Lokale og Anlægsfonden, Esben Danielsen, som fylder 45 i dag. Og Charlotte Fuglsang, direktør i Danmarks Bridgeforbund, fylder 55. Det er også i dag.

Nu har vi ikke mere på programmet. Men lur os, om ikke vi er tilbage med et nyt festfyrværkeri af civile forslag og bagslag. 

Vi høres ved. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00