Debat

Chefkonsulent: Udnyt beboerpotentialet til frivillige fællesskaber i almene boligområder

Dansk almennyttigt Boligselskab har gennem projektet "Aktive Fællesskaber" bevist, hvordan stort beboerengangement har potentiale til at skabe gavnlige frivillige fællesskaber i almene boligområder. Det skal udnyttes ved at flere foreninger rækker hånden ud til beboerne, skriver chefkonsulent og projekteder Michael Wulff.

Det frivillige beboerengangement gemmer sig bag murene i de almene boliger, viser projektet Aktive Fællesskaber. Derfor skal foreninger række ud til beboerne, mener chefkonsulent og projektleder Michael Wulff.
Det frivillige beboerengangement gemmer sig bag murene i de almene boliger, viser projektet Aktive Fællesskaber. Derfor skal foreninger række ud til beboerne, mener chefkonsulent og projektleder Michael Wulff.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Michael Wulff
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når Dansk almennyttigt Boligselskab (DAB) i disse år satser stort på frivillighed, handler det om det enorme og uudnyttede potentiale for beboerengagement i de almene boligområder.

DAB’s Aktive fællesskaber har som en del af et netop afsluttet projekt (med støtte fra Velux Fonden og evalueret af Vive - det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd), undersøgt potentialet for beboerengagement og samarbejde med frivillige foreninger.

Projektet har arbejdet med frivillighed i almene boligområder med særligt fokus på trivsel og ensomhedsbekæmpende frivillige indsatser for ældre beboere.

Undersøgelse af frivilligheden
Trods coronapandemiens urimelige begrænsninger om muligheden for at mødes i flok og indgå fællesskaber, har projektet formået at vise, hvad der skal til for at skabe beboerengagement og frivillige fællesskaber.

Der er behov for, at flere foreninger melder sig på banen til at samarbejde med boligafdelinger.

Michael Wulff
Chefkonsulent og projektleder, DAB

De boligområder, som DAB administrerer, er ikke efter de gældende kriterier defineret som ghetto eller parallelsamfund. Men det betyder ikke, at der ikke er behov for frivillige indsatser til gavn for den enkelte beboere og boligafdelingens fællesskab.

Ved at stemme dørklokker og være synligt til stede i boligafdelingerne har vi interviewet over 300 beboere i fire forskellige boligafdelinger om deres kendskab til boligafdelingens klubber og fællesskaber, deres frivillige engagement i og udenfor boligafdelingen samt deres ønsker for fællesskaber - og om de vil lægge frivillige kræfter i disse.

Disse undersøgelser har givet os et unikt indblik i beboerengagementet i den enkelte boligafdeling og potentialet for udnytte ønsker om at bidrage til fællesskabet.

Den frivillige vilje er der
Det kan virke nedslående, når undersøgelsen viser, at kun 1 ud af 10 beboere er frivillige til forskel fra landsgennemsnittet, hvor cirka 4 ud af 10 er frivillige

Men når vi spørger, om beboere kunne tænke sig at blive frivillig, svarer 25 procent, at de godt kunne tænke sig det, hvis de blev spurgt. Der er med andre ord et stort potentiale for at engagere beboere.

Ordet "frivillig" kan for mange beboere virke lidt for forpligtende og skræmmende for de mange, der kun ønsker at bidrage i mindre omfang. Når vi derfor stiller spørgsmålet, om beboere kunne tænke sig at "hjælpe til" ved et arrangement, klub eller andet fællesskab, svarer cirka 50 procent positivt på dette.

Metodisk håndsrækning
Vores metode til at få flere til at deltage og bidrage som frivillige går ud på at afholde en masse en-til-en kaffemøder for systematisk at opbygge relationer til beboere og samtidig bygge videre på deres netværk. Så motiveres flere beboere til at bidrage, og de får samtidig mod til også at samarbejde med andre.

I Aktive fællesskaber har vi oplevet, at der er et stort potentiale for samarbejde mellem boligafdelinger og foreningsliv. Det er der allerede gode eksempler på.

Vores undersøgelser viser, at 20 procent af beboere godt kunne tænke sig at blive en del af en lokal frivillig forening. I Ringsted Almene Boligselskab lykkedes vi med at få etableret et samarbejde om krolf (mix af kroket og golf) mellem boligafdelingen og DGI.

Der er behov for, at flere foreninger melder sig på banen til at samarbejde med boligafdelinger.

Læs også

Læs den fulde evaluering af projektet her hos VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00