Debat

Chr. Hansen: Kan bakterier redde verden?

DEBAT: Bakterier kan bl.a. begrænse madspild og erstatte pesticider i landbruget. Bakterier har altså et enormt potentiale til at opfylde de 17 verdensmål, og vi har kun set begyndelsen, skriver Annemarie Meisling, bæredygtighedsdirektør i Chr. Hansen.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Annemarie Meisling
Bæredygtighedsdirektør i Chr. Hansen

Vi er opdraget med, at det er vigtigt at vaske hænder for at undgå spredning af bakterier. Men det er på tide at nuancere børnelærdommen og forstå forskellen mellem de dårlige bakterier og de gode bakterier.

Et bæredygtigt landbrug med bakterier
Hvis verden skal brødføde de ni milliarder mennesker, der vil være på kloden i 2050, forudsiger FAO, at effektiviteten i landbruget skal stige med omkring 70 procent. Det stiller høje krav til landbruget om at øge effektiviteten. Men kan det gøres uden at gå på kompromis med bæredygtigheden?

Svaret er ja, men der skal tænkes i nye løsninger, og det er her, de gode bakterier, såsom mikrobiologisk plantebeskyttelse, kommer på banen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Mikrobiologisk plantebeskyttelse kan udbygge landmændenes værktøjskasse, der traditionelt set består af kemiske, og ofte farlige, produkter. I nogle tilfælde kan mikrobiologiske produkter yde den samme effekt som traditionel plantebeskyttelse, hvilket resulterer i et forbedret afkast – et eksempel er sukkerrør i Brasilien, hvor udbyttet kan forbedres med op til 10 procent.

Det fungerer ved, at plantebeskyttelsen forbedrer røddernes evne til at optage næring og styrker deres modstandsdygtighed over for ormeangreb. Da bakterierne er naturligt forekommende i jorden, er de ikke skadelige for nær– og vandmiljø.

Småbønder i Afrika er nogle af dem, der har allermest brug for ny teknologi til at få mad på bordet, styrke høsten i tilfælde af tørke og bekæmpe hårde insektangreb.

Annemarie Meisling
Bæredygtighedsdirektør, Chr. Hansen

Nye partnerskaber
Småbønder i Afrika er nogle af dem, der har allermest brug for ny teknologi til at få mad på bordet, styrke høsten i tilfælde af tørke og bekæmpe hårde insektangreb. Men småbønder er oftest dem, der har sværest ved at få adgang til teknologien og finansieringsmuligheder.

CARE Danmark, Chr. Hansen, Nairobi Universitet og en række andre lokale aktører er derfor gået sammen med DANIDA i et femårigt partnerskab for at styrke småbønders adgang til ny og bæredygtig plantebeskyttelse.

Formålet er at hjælpe bønderne med at øge produktivitet, skabe adgang til bedre jobs og beskytte miljøet mod skadelige pesticider. Det er hjælp til selvhjælp og ikke velgørenhed.

Verdensmålene sætter rammen
Det er de 17 verdensmål, der bringer partnerne sammen om at forbedre småbøndernes produktionsforhold. Partnerskabet i Kenya fokuserer på delmål nummer 2.4 om at ”sikre bæredygtig fødevareproduktion inden 2030.” 

Delmålet ligger i fin forlængelse af Chr. Hansens egne målsætninger og lyder: ”Der skal implementeres robuste landbrugsteknikker, der både øger produktiviteten og hjælper med at bevare økosystemer, og som styrker tilpasningen til klimaforandringer, ekstremt vejr, tørke, oversvømmelser og andre katastrofer. Teknikkerne skal desuden løbende forbedre kvaliteten af jorden.”

Verdensmålene, og særligt de 167 delmål, er en gave til civilsamfundets aktører, da de både er konkrete og globalt gældende. De skaber de bedste vækstbetingelser for strategiske partnerskaber, fordi de sætter en fælles agenda og giver et klart og målrettet pejlemærke, som erhvervslivet og andre aktører kan tænke ind i deres kerneforretning. Det er bare om at komme i gang. Rammebetingelserne er ved at være på plads.

Cees De Jong, administrerende direktør i Chr. Hansen, fortæller mere om de gode bakterier her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00