Dansk forening åbner ny fiskestation i Somalia

STATUSOPGØRELSE: Foreningen Fair Fishing har indviet sin anden fiskestation i Somalia. Stationen er finansieret af EU, og flere er på vej. Det samme er fire lokale fiskemarkeder.

Omgivet af Somalilands miljøminister og fiskeriminister, borgmesteren i Saylac og områdets guvernør kunne Jens Claus Hansen 28. september indvie Fair Fishings nye fiskestation. 
Omgivet af Somalilands miljøminister og fiskeriminister, borgmesteren i Saylac og områdets guvernør kunne Jens Claus Hansen 28. september indvie Fair Fishings nye fiskestation. 
Carsten Terp Beck-Nilsson

I 45 graders varme indviede den danske forening Fair Fishing i forrige uge sin anden fiskeristation i det krigshærgede Somalia. Stationen ligger i byen Saylac, klos op ad grænsen til det nabolandet Djibouti, og meningen er, at den skal sikre friske forsyninger af fisk til de nordlige naboer.

Pengene til stationen kommer fra EU, som har bevilget 22 millioner kroner til Fair Fishings arbejde i Somalia.

”Nu har vi vist, at det kan lade sig gøre at etablere en fiskestation i Somalia, 15 måneder efter at vi fik et brev fra EU om en bevilling. Men vi er kun kommet over det første bjerg, og der er flere på etapen – herunder nogle uden for kategori,” siger Fair Fishings program manager, Jens Claus Hansen.

Altinget har tidligere i en artikelserie beskrevet Fair Fishings arbejde med at give indbyggerne i det udpinte Somalia et alternativ til en løbebane som kriminel, pirat eller terrorist.

Vi er kun kommet over det første bjerg, og der er flere på etapen – herunder nogle uden for kategori.

Jens Claus Hansen
Program manager, Fair Fishing

Klik her, hvis du vil læse hele Altingets artikelserie om Fair Fishing

Sidste sommer modtog foreningen EU-bevillingen, som skal gå til at åbne i alt tre fiskestationer i Somalia foruden den, Fair Fishing har drevet siden efteråret 2013. Herudover skal foreningen etablere fire fiskemarkeder, to i Somaliland og to i nabostaten Puntland.

Prikkerne på kortet viser, hvor Fair Fishing enten er aktive eller planlægger at etablere fiskestationer og markeder i Somalia. 

 

Positiv overraskelse i Puntland
Nu er Fair Fishing halvvejs igennem EU-projektet. Og indvielsen af fiskestationen i Saylac er en god anledning til at gøre status.

Da Altinget slap Fair Fishing i februar måned, stod foreningen over for et væld af udfordringer – ikke mindst at skulle udvide sin operation til den somaliske delstat Puntland.

Indtil da havde Fair Fishing kun været aktiv i Somaliland, en selverklæret uafhængig stat og den ubetinget fredeligste del af Somalia. Men et krav fra EU var, at foreningen også etablerede sig i den langt mindre sikre nabostat, hvor både Al-Shabaab og Islamisk Stat er aktive.

“Som hvide i Puntland vil vi ikke have mulighed for at være på landjorden,” sagde Jens Claus Hansen dengang i denne artikel. Og det har han fået ret i.

Ikke desto mindre er Puntland blevet en overraskende succeshistorie, siger han i dag.

“Vi troede, at Puntland ville være den største udfordring, fordi vi ikke selv kunne komme der. Men det har faktisk vist sig at være noget af det, der er gået hurtigst,” fortæller Jens Claus Hansen.

I dag har Fair Fishing et hovedkontor i Puntlands største by, Bosaso, bemandet med tre lokale. Og foreningen er allerede nu klar til at sende en fiskestation og to markeder i Puntland i udbud til lokale entreprenører.

Fredelig mission i omstridt land
Endnu mere bemærkelsesværdig er en mission, der foregik i al ubemærkethed i sidste uge: Fire ansatte fra Fair Fishing tog sammen ud til kystbyen Laasqorey for at besigtige stedet, hvor der skal opføres en ny fiskestation.

Her i Laasqorey i det omstridte landområde, der skiller de to stater Puntland og Somaliland, skal Fair Fishing opføre en ny fiskestation. [Foto: Fair Fishing]

Det lyder udramatisk, men rekognosceringen har symbolsk betydning. På flere planer.

For selv om Somaliland og Puntland befinder sig i en højspændt konflikt, der jævnligt resulterer i træfninger over grænsen, arbejdede to ansatte fra Puntland og to fra Somaliland sammen i fred og fordragelighed om at indsamle data aflevere en fælles rapport til Fair Fishing.

Og det på trods af at Laasqorey er epicentrum for stridighederne, fordi byen ligger i et omstridt, lovløst ingenmandsland mellem de to stater.

Jens Claus Hansen er særdeles tilfreds med ekspeditionens resultat.

“Under den politiske radar kan man sagtens samarbejde på tværs af interesser om at lave et fiskeprojekt på et sted, hvor det giver rigtig god mening. Og det er enormt glædeligt,” siger han.

I byen er borgmesteren sherif
Trods færre vanskeligheder end frygtet foregår Fair Fishings arbejde i Somalia dog ikke helt gnidningsløst.

Et led i EU-projektet er at opføre fire fiskemarkeder i de to stater. Men i de to markedsbyer i Somaliland har der vist sig at være lokal modstand mod planerne. Og der hjælper aftaler med ministeriet ikke.

“Vi har erkendt, at selv om vi har aftaler med ministeriet om at etablere markederne, er virkeligheden, at lokalt er det borgmestrenes ord, der gælder. Ministeren er ikke sherif i byerne - det er borgmesteren,” siger Jens Claus Hansen.

I Burco, den næststørste by i Somaliland, regner Jens Claus Hansen med hurtigt at nå frem til en forståelse med borgmesteren. Anderledes ser det ud i den anden markedsby Boorama, hvor borgmesteren har nogle ønsker, der ikke er afsat penge til i EU-projektet.

“Vi vil selvfølgelig forsøge at finde en løsning. Men vi har i udgangspunktet kun det, vi har aftalt med EU, at tilbyde. Og hvis vi ikke kan enes om det, må vi melde til EU, at det ikke var muligt,” siger Jens Claus Hansen.

Trods genvordighederne er han her halvvejs gennem EU-projektet godt tilfreds med de fremskridt, Fair Fishing har gjort.

“Nogle ting er gået lidt langsommere end planlagt. Men overordnet har vi holdt vores køreplan. Og vi har været tro over for vores metode og vores tilgang,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Claus Hansen

Kommandør, stabschef, Forsvarets Sundhedstjeneste
søofficer (Søværnets Officersskole 1981)

0:000:00