En huskekage, lotto for milliarder og bøller i gaderne

UGEREVY: Sport og gadekampe, huskekager og lottogevinster. Der var smæk på i alle hjørner og kroge af det civile Danmark i sidste uge. 

Hvis onsdagens ballade var planlagt i det nye ungdomshus, ryger den kommunale støtte, bebuder kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).
Hvis onsdagens ballade var planlagt i det nye ungdomshus, ryger den kommunale støtte, bebuder kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen. Kan vi byde på en lille kage til morgenkaffen?

Ja, det er altså en huskekage, skal vi måske lige sige, inden du får smagsløgene indstillet på croissanter, (som i øvrigt ikke er en kage, men derimod et grænsetilfælde. Men det er en helt anden historie, som du kan læse her).

Huskekagen går ud til hele fondsdanmark i kølvandet på sagen om Wonderful Copenhagen. Her havde Københavns Kommune nemlig udpeget et medlem af fondsbestyrelsen. Og forud for hvert møde sørgede kommunen for at instruere ham fyldigt i kommunens interesser i forhold til hvert eneste punkt på dagsordenen.

Men den går ikke, slog professor i fondsret Rasmus Feldthusen fast i Altinget.

”Man må ikke være præget, påvirket eller styret af udekommende parter og deres interesser. Man skal udelukkende varetage fondens hensyn,” sagde professoren.

Rasmus Feldthusens melding kom, efter at Erhvervsstyrelsen i en endelig afgørelse havde konkluderet, at Wonderful Copenhagen ikke havde pligt til at dække millionunderskuddet ved det europæiske melodigrandprix i 2014, og at bestyrelsesformanden er personligt erstatningsansvarlig.

Overskudsgivende kasino til salg
Vi bliver ved det finansielle, men går fra underskud til overskud.

Statens bookmaker, Danske Spil, kom ud af 2016 med sit bedste resultat nogensinde – hele 2,8 milliarder kroner. Det betyder også, at der bliver flere penge at dele ud til de foreninger, som får støtte gennem udlodningsmidlerne. Og det har ellers set sløjt ud i længere tid.

I Berlingske glæder den administrerende direktør H.C. Madsen sig da også over de nye tider.

”For få år siden var det virkelig surt, men nu er vi inde i et marked igen, hvor tingene er begyndt at virke, folk har job og penge mellem hænderne igen. Det kan vi også mærke,” siger han. 

I Finansministeriet bliver regnskabet også modtaget med glæde, og det markerer finansminister Kristian Jensen (V) med en melding om, at regeringen overvejer at sætte Danske Spil til salg.

”Det er som udgangspunkt ikke en statslig opgave at drive forretningsmæssig virksomhed på konkurrenceudsatte markeder,” lyder det fra den ministerielle spilstyrer.

Nyt fra investeringsafdelingen
Og mens vi har fat i de store checkhæfter, træder vi et skridt ind i investeringsafdelingen. Der er nemlig liv og glade dage. 

Tag nu for eksempel Novo, som i den forgange uge skød et trecifret millionbeløb i en ny international fond, der skal støtte start-up, venture- og spin off-virksomheder inden for industriel biotek i Europa og USA.

Fonden vil fokusere på bæredygtig kemi og blandt andet støtte nye virksomheder, der arbejder med genanvendelige råmaterialer og understøtter udviklingen af nyskabende teknologier hele vejen fra laboratoriet til slutproduktet.

Det kan du læse mere om her

Men du kan også hoppe videre til Lego-fonden, som har indgået et millionsamarbejde med Dansk Flygtningehjælp. Med donationen på 25 millioner kroner til nødhjælpsorganisationen vil Lego-fonden hjælpe de mange millioner børn i verdens flygtningelejre.

De 15 millioner indgår i en såkaldt global akutpulje, der gør det muligt for Dansk Flytningehjælp at sætte hurtigt ind, når en krise opstår.

“Den fleksibilitet betyder, at vi kan anvende midlerne supereffektivt,” siger generalsekretær Andreas Kamm i artiklen her.

Også Egmont Fonden haft spenderbukserne på. Fonden har afsat 9,5 millioner kroner til foreningen Teach First, der rekrutterer nyuddannede kandidater fra universitetet og sender dem ud som lærere på skoler i socialt udsatte områder. Hvor de fleste donationer går målrettet til projektet, går pengene fra Egmont Fonden til at opbygge foreningen bag projektet. Og det er da heller ikke en donation, men en investering, understreger direktøren for Egmont Fondens støtte- og bevillingsadministration, Henriette Christiansen.

”Hvis vi kan være med til at opbygge en organisation, der kan blive økonomisk bæredygtig og dermed få en blivende effekt, mener vi, det er en god måde at anvende vores midler på,” siger hun i artiklen her.

Folk gider ikke fællesskabet
I ugen, der gik, vedtog Folketinget omsider det såkaldte Forslag til lov om ændring af lov om social service, også kaldet L53.

Loven gør det muligt for kommuner og regioner at forsikre frivillige, som kommer til skade, mens de udfører opgaver for det offentlige. Den ændring har været lang tid undervejs og har fået en del spaltemillimeter i Altinget, senest her.

Alligevel er alt ikke fryd og gammen i frivilligland. For foreningerne mangler i alarmerende grad frivillige, skriver Jydske Vestkysten.

Artiklen bygger på en undersøgelse af idrætsforeningerne i Varde. Og konklusionen er, at syv ud af ti har svært eller endog meget svært ved at finde frivillige til det administrative og organisatoriske arbejde.

Problematikken er ikke ny. Det nye er snarere, som avisen konstaterer, at det aldrig har set værre ud. 

“Folk er ikke indstillet på at bidrage til fællesskabet,” siger idrætskonsulent Lene Holm Pedersen, som står bag undersøgelsen. Hun finder, at den dybe tallerken skal opfindes igen.

Om hendes dystopiske konklusion kan ophøjes til almen, landsdækkende sandhed, skal vi lade være usagt. Men artikel kan læses i sin helhed her.

Slutresultat: 136-1
Og så bliver vi lige hængende i idrætsverdenen et øjeblik endnu. For lørdag vedtog repræsentantskabet i DBU med kun en enkelt stemme imod den stærkt omtalte og kritiserede eliteaftale, der er blevet kaldt den største ændring i dansk fodbold i 25 år.

Den kritiske stemme tilhørte Kenneth Nielsen fra DBU Jylland. Og som den eneste gik han også på talerstolen ved repræsentantskabsmødet i Korsør og talte imod aftalen.

“Jeg synes, vi skal sparke den her til hjørne og tage en kæmpe diskussion om, hvorvidt det er det rigtige, vi gør,” sagde han.

Men hans appel til hjørnespark blev mødt med rungende tavshed, og kort efter stod kampresultatet på måltavlen: 136 for, 9 undlod at stemme. 1 imod.

Hvis du er abonnent på Politiken, kan du læse en reportage fra repræsentantskabsmødet her.

Generalerne springer ud
Det er forår, og der er generaler i luften.

I Dansk Ungdoms Fællesråd, paraplyforeningen for 72 ungdomsorganisationer, sprang en ny general ud i den forgangne uge. Han hedder Morten E.G. Jørgensen og kommer fra en stilling som særlig rådgiver for tidligere forsvarsminister Peter Christensen. Han tiltræder sit nye job 15. marts.

Og i det hele taget forsamles generalerne landet rundt.

Det har motiveret Center for Frivilligt Socialt Arbejde til at lave en guide til den gode generalforsamling. Den kan du finde her og dermed sikre, at generalforsamlingen i din forening ikke udarter sig til en generalstrejke.

Forskerfestival og bølleoptøjer
Men foråret byder ikke kun på generalforsamlinger. Den 27. og 28. maj får forskere fra ind- og udland muligheden for at præsentere deres forskning til duften af de saftsprængte, grønne bøgetræer i Søndermarken.

Bloom er en ny udendørs videnskabsfestival, der blander forskning med kunst og filosofi. Håbet er at kunne tiltrække tusindvis af mennesker til den gratis festival, som efter planen skal blive en årligt tilbagevendende begivenhed.

Det er kulturfestivalssekretariatet Golden Day, der står bag festivalen sammen med Carlsbergfondet og med støtte fra blandt andre Fonden Roskilde Festival, skriver fagbladet Ingeniøren. Og bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher har store forhåbninger til festivalen.

“Jeg håber, at Bloom vil give danskerne en fornemmelse af, at videnskab, særligt naturvidenskab, vedrører os alle. Selvom vi synes, at vi ved meget, mangler vi stadig svar på mange store spørgsmål. Spørgsmål, som Bloom forhåbentlig vil bidrage til at kaste nyt lys over,” siger Flemming Besenbacher i artiklen, som desværre ikke er online.

At kalde onsdagens begivenheder på Nørrebro en festival er noget af en tilsnigelse. Der var godt nok tale om en markering, men ikke af den festlige slags. For tiåret for rydningen af Ungdomshuset endte som bekendt i gadekampe mellem politi og hærgende, sortklædte unge.

Det har siden ført til alenlange diskussioner, ikke mindst på sociale medier, om, hvor skylden – ikke mindst den moralske – bør placeres. Imens ordkampen i cyberspace bølger frem og tilbage, har Københavns kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), bedt om en redegørelse fra Fonden for Jagtvej 69.

Han vil have klarhed over, om optøjerne er planlagt i det eksisterende ungdomshus på Dortheavej. Er de det, og har ekstremister, som kommer i huset, opfordret til vold, ryger støtten fra kommunen, og huset bliver lukket, bebuder borgmesteren.

»Jeg ved selvfølgelig ikke, om det er planlagt i huset. Men det må fonden redegøre for. Det vil også være relevant at spørge politiet. Hvis der er dokumentation for, at de ting blev planlagt i huset, så må vi slet ikke drive det. Så skal det have alvorlige konsekvenser«, siger borgmesteren til Politiken i artiklen her.

Ugen, der kommer
Og så til noget mere fredeligt. Bogstavelig talt.

For i næste uge får du god tid til at meditere, forme navlefnuller til små figurer og sortere dine papirclips. For der er hverken skelsættende arrangementer eller runde civile fødselsdage.

Så god fornøjelse med dine aktiviteter.

Vi høres ved om en uges tid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00