Debat

Klumme: Kinas fonde - mellem frihed og regulering

KLUMME: Kinas fondssektor er i samme eksplosive udvikling som resten af landet. Men de kinesiske fonde oplever en række reguleringer og begrænsninger i professionaliseringens navn, skriver Susanne Dahl. 

<b></b>Tzu Chi Foundation klargør nødhjælp til Sri Lanka i 2004. Fondens filosofi er, at giveren er den heldige. Her bukker de frivillige for modtageren af nødhjælpen, skriver Susanne Dahl.
Tzu Chi Foundation klargør nødhjælp til Sri Lanka i 2004. Fondens filosofi er, at giveren er den heldige. Her bukker de frivillige for modtageren af nødhjælpen, skriver Susanne Dahl.Foto: /ritzau/
Susanne Dahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I sidste måned besøgte den danske Kronprins Frederik den kinesiske hovedstad Beijing. Det fire dage lange program havde fokus på samarbejde inden for uddannelse, forskning, miljø, kultur og innovation mellem Danmark og Kina – og på at styrke forholdet landene imellem.

Da Kronprinsen under sit besøg i Det Danske Kulturcenter i Beijings kunstdistrikt 798 åbnede udstillingen ’A Royal Modern Household’, var det blandt andet med deltagelse af China Global Philanthropy Initiative – et center stiftet af blandt andet Bill Gates med det formål at stimulere og professionalisere den filantropiske udvikling i et land, hvor de uddelte fondsmidler er tredoblet siden 2010.

Det vidner om, at filantropiens rolle i Kina i dag er flyttet ind på de bonede gulve, og at dens omdømme har rykket sig siden det maoistiske forbud mod private hjælpeinitiativer til i dag at spille en afgørende rolle for udviklingen af det kinesiske samfund, når det kommer til områder som forskning, uddannelse og kultur.

Kontrasternes land
Kina er kontrasternes land. Her er flere dollarmilliardærer end i hele USA, men samtidig alvorlige udfordringer med, hvad antages at være op mod 400 millioner fattige kinesere i det østlige Kina. Samtidig har årevis med etbarnspolitik og en hastigt voksende ældrebefolkning bevirket, at der om få år vil være en betydelig ældrebyrde at håndtere for de yngre generationer.

Her doneres der ud fra en filosofi om, at det er giveren, der er den heldige.

Susanne Dahl
Strategisk rådgiver

Det er alvorligt i et samfund, hvor det tidligere har påhvilet de yngre generationer at forsørge og tage vare på de ældre i alderdommen. Her skal så et enkelt ungt menneske helt alene nu forsørge ikke bare to forældre, men også fire længerelevende bedsteforældre. Dertil kommer den åbenlyse udfordring med omlægningen af en energiproduktion fra nogle af verdens mest forurenende kulværker til bæredygtig energi.

Det er alt sammen kontraster og udfordringer, der giver ikke blot en god grobund, men også en bydende nødvendighed for fondene til at spille en større rolle i det kinesiske samfund.

De filantropiske aktiviteter tredoblet
Det nye årtusindes markedsreformer er til gengæld accelereret. Mellem 2010 og 2016 er donationer og filantropiske aktiviteter mere end tredoblet alene blandt Kinas top 100 filantroper. Ud af Kinas 200 rigeste har mere end 40 nu etableret fonde med godgørende formål. Det viser en ny rapport, som udkom i 2017 under titlen China Social Enterprise and Social Impact Investment Development Report.

Kina har tilbage fra de gamle tempelklaners tid en lang tradition for hjælp fra landets rigeste til de mindre bemidlede. Den private hjælp stagnerede dog efter den kommunistiske revolution i 1949, hvor enhver form for private initiativer blev lukket ned og udenlandske NGO’er sendt ud af landet.

Det blev anset for at være det maoistiske styres opgave og eneret at sørge for Kinas befolkning. At hjælpe samfundets svageste var blevet et internt anliggende, og den udenlandske hjælp var ikke længere ønsket eller lovlig i årene under formand Maos regime. Siden kom markedsreformerne op gennem 90’erne og 00’erne, der på relativt kort tid har forandret Kina markant.

Udover de senere års markedsreformer og penge fremkommet på baggrund af de rå markedskræfter er der i Kina også fonde, som f.eks. Tzu Chi Foundation, der er baseret på et buddhistisk grundlag, og hvor de uddelte midler blandt andet stammer fra mikrofinansiering via mindre beløb indsamlet blandt den lavere middelklasse.

Her doneres der ud fra en filosofi om, at det er giveren, der er den heldige. Derfor bukker de frivillige hjælpere for modtagerne af nødhjælp, når der uddeles mad og tæpper efter jordskælv, eller når en ny skole indvies.

På bedste buddhistiske vis skelnes der ikke mellem, om det er en katolsk eller muslimsk skole, der bygges. Her helliger det højere formål om medmenneskelighed midlet.

Kinas filantropiske fremtid
Hvad fremtiden bringer for den filantropiske sektor i Kina er endnu uvist.

På den ene side bliver sektoren stimuleret kraftigt med øgede pengestrømme og etableringen af China Global Philanthropy Initiative. På den anden side er reguleringen også betydelig og vanskeliggør en række initiativer og NGO’ers muligheder for at agere. Læs boksen til højre for en uddybning.

Så hvad har Kina brug for fra udlandet for at styrke og stimulere en stærk fondssektor?

Det umiddelbare svar er, at det ikke nødvendigvis er mere udenlandsk kapital til indsatser eller projekter, der er det største behov. Det er snarere omverdenens inspiration og erfaring fra mange års amerikansk og europæisk fondstradition og historie til at opbygge kapaciteten til en stærk og transparent fondssektor, der er det største behov.

------

Susanne Dahl er filantropisk rådgiver og fast klummeskribent for Altinget, hvor hun skriver om filantropi med fokus på internationale tendenser. Hun er strategisk rådgiver og oplægsholder for fonde i Danmark og udlandet og en del af de tyske fonde Mercator Stiftungs Philanthropy Leadership Platform og BMW Foundations Responsible Leaders Forum. Hun har en baggrund fra den danske fondsverden blandt andet som tidligere chefrådgiver i Bikubenfonden samt en executive mastergrad i Ledelse og Innovation fra Aarhus Universitet med afhandling om fonde, co-creation og brugerinvolvering.

Dokumentation

FEM TRENDS, DER ADSKILLER DEN KINESISKE FONDSVERDEN FRA VESTENS

På trods af udfordringerne og at de filantropiske trends i Kina flugter med de globale trends, er der dog fem tendenser, der er særlige for Kina og afspejler landets særlige rødder og ruter:

1) Fokus på uddannelse og social harmoni
Uddannelse som løftestang til at bringe børn og unge ud af fattigdom er blandt de højest prioriterede områder for de filantropiske aktiviteter i Kina. Det skyldes dels, at det er et område, hvor der er dokumentation for effekt af de investerede midler og dels, at det er et politisk ufarligt område sammenlignet med aktiviteter inden for menneskerettigheder, ytringsfrihed eller støtte til særlige minoritetsgrupper. Et andet populært støtteområde er ”social harmoni”, som er et særligt kinesisk begreb med rødder i konfucianismen. I dette arbejde udmærker Guangdong Harmony Foundation sig -  en privat fond etableret I 2009 af en gruppe ligesindede entreprenører fra Pearl River Delta-regionen.

2) Ny fondslovgivning styrker og hæmmer
I begyndelsen af året indførte Kina den såkaldte Charity Law, der har til formål at booste transparens og professionalisme i den kinesiske fondssektor. Målet er at bringe mere legitimitet til sektoren efter en række nationale skandaler, som de senere år har ramt blandt andet Red Cross Society of China og China Cherity Federation efter jordskælvet i Sichuan i 2008. Loven har vist sin styrke i forhold til at skabe legitimitet omkring en ny branche i vækst, men bliver fra flere sider samtidig kritiseret for at gøre det sværere for selv anerkendte udenlandske fonde at operere i landet samt for at forhindre en lang række NGO’er i at modtage midler.  

3) Mangel på kompetence og kvalificeret arbejdskraft
I Kina er den offentlige regulering af de administrative omkostninger fastsat til maks. 10 procent. Det er for mange fonde en udfordring i forhold til at rekruttere kvalificerede medarbejdere til at løfte de aktuelle opgaver og facilitere arbejdet med at professionalisere den enkelte fond og dermed den samlede sektor. I den hårde konkurrence med de kommercielle, markedsdrevne arbejdspladser kæmper filantropien for at tiltrække de dygtigste medarbejdere – og taber desværre ofte, da der hverken er samme præstige eller løn at tilbyde som på det kommercielle marked.

4) Institut uddanner og løfter den samlede sektor
Trods de åbenlyse udfordringer og barrierer i det kinesiske fondssystem er der de senere år opstået en ny professionalisering og et nyt økosystem til at understøtte filantropien. Det vigtigste initiativ er etableringen af China Global Philanthropy Initiative, som er Kinas første videns- og kompetenceudviklingscenter etableret i Shenzhen og siden også Beijing. Centeret er grundlagt og finansieret af fem prominente filantroper fra USA og Kina: Bill Gates, Ray Dalio, Niu Gensheng, He Qiaonyu og Ye Qingjun. Instituttet uddanner og servicerer fonde i hele Kina og agerer som en tænketank, der skal lede den filantropiske udvikling i Kina og skabe ny viden. Målet er at løfte innovationskraften, professionen og den offentlige deltagelse i filantropiske aktiviteter - både i Kina og resten af verden.

5) Filantropiens Facebook - teknologien som driver
Kina har i dag verdens største antal internetbrugere og er det hurtigst voksende marked for e-commerce. Dertil kommer, at mange af Kinas rigmænd har tjent deres formuer på teknologi og e-handel, som f.eks. den succesrige e-handelportal Ali Baba, der i dag er verdens største e-forhandler med operationer i over 200 lande, hvor de leverer forbrugere-til-forbrugere-, business-to-consumer- og business-to-business-salgstjenester via web. Teknologien er i dag også en driver for forøgelsen af filantropiske donationer. Efter jordskælvet i Sichuan i 2008 udviklede internetudbyderen Tencent f.eks. en online platform, hvor private kinesere kunne donere til nødhjælp. Her rejste Tencent hurtigt 20 millioner kinesiske Yuan (svarende til cirka 19 millioner danske kroner) og formåede desuden at bevare donorernes engagement efterfølgende. Visionen var at skabe filantropiens Facebook.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00