Kommentar af 
Birgitte Boesen

Kommentar: Reparationsarbejde venter for civilsamfundet efter coronakrisen

KOMMENTAR: Efter coronakrisen venter reparationsarbejdet for civilsamfundet. I mellemtiden bør vi overveje, hvordan vi griber det nødvendige arbejde an, skriver Birgitte Boesen.

Vi står midt i en situation, hvor virkeligheden overgår fantasien eller snarere det værste mareridt, skriver Birgitte Boesen.
Vi står midt i en situation, hvor virkeligheden overgår fantasien eller snarere det værste mareridt, skriver Birgitte Boesen.Foto: Peter Leth-Larsen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Birgitte Boesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når hele samfundet lukker ned, sker dét, som vi ikke havde fantasi til at forestille os kunne ske for civilsamfundet.

Foreningslivet, som vi kender det, standser op og holder vejret. Klubber aflyser træningen for børnene, de unge, de syge og alle midtimellem.

Spillesteder, udstillingssteder og teatre aflyser deres aktiviteter. Sociale mødesteder, varmestuer og rådgivningssteder ligger øde hen eller kører på nødblus. Forårets indsamlinger og sommerens arrangementer aflyses.

Situationen betyder ganske vist ikke, at civilsamfundet ligger helt underdrejet. Som direktør Frederik Boll fra Ingerfair forleden beskrev det i Altinget, er der en del frivillige, som går i gang med at organisere akutte løsninger, der giver mening og er mulige at udføre i den givne situation.

Fakta
Birgitte Boesen (født 1957) er analytiker, rådgiver og indehaver af büroCPH. Hun har i 12 år arbejdet som kommunikations- og pressechef i Realdania.

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men det sker ikke uden omkostninger.

Dansk Røde Kors har etableret et Corona Hjælpenetværk for syge, karantæneramte eller særligt udsatte for at blive smittet med den frygtede virus. I samarbejde med Coop tilbyder man at formidle kontakt mellem frivillige og dem, der har brug for hjælp.

Snart kan der blive brug for en filantropisk hjælpepakke til civilsamfundet og i kulturlivet, som kan afbøde faldet for det, der ikke fanges op af de foranstaltninger, som allerede er gjort.

Birgitte Boesen

Akutte initiativer som Hjælpenetværket koster foreninger og organisationer mange penge. Det samme gør de aflysninger og lukninger, der følger af epidemien.

Konsekvenserne vil vise sig lidt efter lidt. I første omgang oplever civilsamfundet at blive presset på likviditet, og presset vokser, i takt med at de pengestrømme, som normalt holder de civile hjul i gang, tørrer ind.

Coronaen rammer os i nervecentret. Den udfordrer ikke alene vores sundhed, men også vores økonomi. Det sker, på trods af at der er kanaliseret markante økonomiske hjælpepakker ud i samfundet.

Initiativer, der skal hjælpe et trængt butiks- og erhvervsliv, kompensationer for manglende lønindkomst, kompensationer for sygdom som følge af covid-19 og kompensationer for aflyste arrangementer.

Som omtalt i Altinget har flere af landets fonde tilsvarende tilbudt deres hjælp i eksprestempo, i form at tiltag, der kan afhjælpe situationen her og nu.

Mange fonde har lagt deres sædvanlige arbejdsgange og bevillingsprocedurer, hvor sagerne bliver forelagt på de faste bestyrelsesmøder, væk for en stund. Situationen kræver handlekraft.

Allerede i dagene efter meddelelsen om, at landet lukkede ned, meldte de første fonde sig med særlige coronainitiativer.

Der er kommet penge til forskning i sundhedsmæssige og andre effekter af virussen. Der er kommet ekstraordinær støtte til kriseramte kunstmuseer, ungdomsorganisationer og sociale indsatser.

Og rundtom i fondssekretariaterne er man i gang med at kontakte samarbejdspartnere og tilbyde sin hjælp. Mange mister indtægter på aflyste arrangementer eller er på anden måde ramt af krisen.

Er der en særlig opgave for fondene på længere sigt? Ja, fortæller Bo Rygaard, som er direktør i Dreyers Fond og bestyrelsesformand for KFI-Fonden og KV Fonden, til Altinget.

"Der kommer et reparationsarbejde, når den akutte krise har lagt sig. Her er de fonde, som jeg beskæftiger mig med, villige til at tage medansvar for, at de gode ting bliver bevaret. Det gælder især for de aktiviteter, som hverken det offentlige eller markedet kan løfte – eksempelvis inden for kulturlivet. Her på 'filantropiens spot on the dance floor' kan vi virkelig gøre en forskel og være med til at sikre, at energien blomstrer op igen". 

Læs også

Også fondene må ligesom det øvrige samfund regne med at blive ramt af den verdensøkonomiske uro, som man forventer i kølvandet på coronaepidemien.

Derfor har nuværende samarbejdspartnere brug for at blive forsikret om, at de filantropiske pengestrømme fortsætter som aftalt.

Det er især projekter, der har fået flerårige bevillinger, som kan have følt sig usikre. Og som må udskyde aftalte milepæle eller justere i projekterne.

Indtil videre lyder meldingerne fra de store fonde beroligende. Flere af dem fortæller til Altinget, at de fortsætter deres uddelinger som planlagt i år.  

Så hvad sker der, når hele landet lukker op igen?

På den korte bane vil vi forhåbentlig se effekten af de forskellige hjælpepakker. Eksempelvis har socialminister Astrid Krag (S) oprettet en nødpulje til små sociale foreninger, som må aflyse arrangementer og aktiviteter, fordi landet er lukket ned.

Puljen målrettes små foreninger, der gør en forskel for børn, udsatte og borgere med handicap, sagde ministeren ved præsentationen.

Ligeledes har Folketinget fundet penge til en hjælpepakke, som kan kompensere kulturlivets mange kunstnere, freelancere og soloselvstændige med og uden cvr-nummer.

De skal blandt andet gå til at lette situationen for de kunstnere, som mister indtægter fra festivaler, skoler og højskoler, og alle de andre kulturaktiviteter, som udgør kulturlivets løsarbejderes økonomiske fundament.

Andre er knap så sikre på at få hjælp. Det gælder i dele af kulturlivet og idrætslivet, hvor mange medarbejdere – og frivillige – er sendt hjem i øjeblikket.

Ud over at frivilligheden er sat på ufrivillig pause, risikerer mange klubber og foreninger alvorlige tab på indtægtssiden, hvilket kan betyde, at mange projektansatte risikerer at stå uden job inden længe.

Alt dette tegner et billede af, hvor der kan blive kamp om midlerne – også selvom samfundet har sat mange initiativer i gang.

Det er flot, at det danske samfund så hurtigt har mobiliseret hjælpepakker og initiativer for at afbøde coronakrisen.

Lige nu har samfundets institutioner, herunder også fondene, travlt med at rykke på alle de måder, som de bedst kan i situationen.

Men snart kan der blive brug for en filantropisk hjælpepakke til civilsamfundet og i kulturlivet, som kan afbøde faldet for det, der ikke fanges op af de foranstaltninger, som allerede er gjort.

Coronaen vil sætte lange spor i samfundet. Nye ting vil opstå i kølvandet herpå. Energien vil blomstre op igen for nu at bruge Bo Rygaards ord.

Foran os ligger en selvstændig opgave i at skabe fornyet fremdrift i foreningerne, klubberne, kulturstederne, i de sociale tiltag, når samfundet igen åbner op.

Vi står midt i en situation, hvor virkeligheden overgår fantasien – eller snarere det værste mareridt. Lige nu er der sendt rigtig mange mennesker hjem.

Men på et tidspunkt kommer hjulene i gang igen, og vi får mulighed for at lade os inspirere af alt det, som coronakrisen lærer os.

I mellemtiden bør vi overveje, hvordan vi skal gribe det nødvendige reparationsarbejde an. Vil det lykkes for os ikke kun at genstarte alt det nedlukkede, men også reflektere over spørgsmål som:

Hvad lærer vi, og hvordan kan vi sikre, at de gode energier, der beriger vores fælles samfund, overlever og kommer godt videre?

-----

Birgitte Boesen (født 1957) er analytiker, rådgiver og indehaver af büroCPH. Hun har i 12 år arbejdet som kommunikations- og pressechef i Realdania. Kommentaren er fast tilbagevendende og alene udtryk for skribentens egen holdning

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Boesen

Grundlægger og analytiker, büroCph, bestyrelsesmedlem, PlanBørnefonden, Rådet for Grøn Omstilling
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00