Ny uddannelse på vej til foreningsledere

CAND.CIVIL: Frivilligrådet og Tuborgfondet vil udvikle et uddannelsesforløb til ledere i civilsamfundet. Den nye uddannelse skal tage form gennem fire 'innovation camps' over de næste to et halvt år.

To damer med akademiske planer. Anne-Marie Skov fra Tuborgfondet og Vibe Voetmann fra Frivilligrådet vil uddanne ledere i civilsamfundet. 
To damer med akademiske planer. Anne-Marie Skov fra Tuborgfondet og Vibe Voetmann fra Frivilligrådet vil uddanne ledere i civilsamfundet. Foto: Foto: Tuborgfondet
Carsten Terp Beck-Nilsson

Lederne i de danske foreninger skal på skolebænken og uddannes i strategi, forretning og innovation med særligt fokus på de forhold, der hersker i civilsamfundet.

Det er den fælles vision for Tuborgfondet og Frivilligrådet, som nu sætter gang i udviklingen af et lederforløb specielt rettet mod ledere i civilsamfundet.

”I den frivillige verden har vi i dag ikke en efteruddannelse eller et sted for ledelsestræning. Der findes ikke et sted med fokus på, at vi leder civilsamfundsorganisationer – med de særlige udfordringer og krydspres vi lever under, og de særlige løsninger vi skal levere til udsatte borgere,” siger Vibe Voetmann, formand for Frivilligrådet.

Løsningerne ligger i krydsfeltet
Og når de ting, man ønsker, ikke findes, må man skabe dem selv. Derfor er Frivilligrådet i samarbejde med Tuborgfondet gået i gang med at kreere Akademiet for Social Innovation.

”Vi har længe syntes, at samarbejdet mellem civilsamfund, det offentlige og erhvervsliv kunne løftes. Og i det forstudie, vi har været i gang med i et år, kom vi frem til, at der var brug for et egentligt akademi, som kunne give civilsamfundets ledere et kompetenceløft,” siger Anne-Marie Skov, direktør i Tuborgfondet.

Akademiet for Social Innovation skal ruste de civile ledere til at håndtere både organisatoriske og forretningsmæssige spørgsmål. Og så skal det ikke mindst styrke deres evner til at arbejde på tværs af sektorer og skabe innovative samfundsløsninger i krydsfeltet mellem civilsamfund, det offentlige og erhvervslivet, fortæller Anne-Marie Skov.

”Der sker så meget i et krydsfelt. Jeg tror, der er så meget at lære ved at kigge på tværs – både fordi der er meget energi i det og andre måder at gøre tingene på,” siger hun.

Indholdet skal samskabes
Tuborgfondet har sat 3,6 millioner kroner af til projektet. Pengene skal gå til fire såkaldte innovation camps, hvor indholdet i den nye uddannelse skal udvikles. For der ligger ikke noget curriculum fast på forhånd, understreger Anne-Marie Skov.

”Vi har ikke alle svarene på forhånd og et færdigudviklet curriculum. Vi starter med fire innovation camps, hvor vi bringer parter sammen og spørger, om de vil hjælpe os med at udvikle det her,” siger hun og fortsætter:

”Vores ønskedrøm er at få en rigtig god uddannelse for civilsamfundets ledere, som er vigtige spillere i samfundet. Men hvordan den endelige løsning bliver, er stadig et åbent spørgsmål. Vi bliver med garanti meget klogere undervejs.”

Tanken er at invitere omkring 25 deltagere per camp – som skal inspireres og udveksle viden og erfaringer. Og efter to et halvt år skal det gerne resultere i nogle anbefalinger til en konkret uddannelse.

Om det bliver en fysisk skole, og hvordan undervisningen til den tid i givet fald skal finansieres, ligger ikke klart endnu.

”Vi skal lige se, om det kan flyve først. Men jeg håber, at der er mange andre end os, der vil sige: 'Det er vel nok en god ide. Det vil vi gerne bakke op',” siger Anne-Marie Skov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00