Debat

Poul Due Jensens Fond: Ildsjæle skal droppe praktisk hjælp til vandprojekter

DEBAT: Ildsjælene skal holde sig fra det praktiske arbejde, hvis vandprojekterne i Afrika skal holde på langt sigt. I stedet skal de fokusere på indsamlinger og på at skabe opmærksomhed, skriver Christian Hartvig, direktør for Poul Due Jensens Fond.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Hartvig
Direktør for Poul Due Jensens Fond

Forestil dig det. Du og din ægtefælle kommer hjem fra en rundrejse i Tanzania. Det har været en stor oplevelse, og I har fundet et højere formål med livet. I mødte nogle fantastiske mennesker i en lille landsby. De tog smilende imod jer, delte også deres mad med jer og tilbød jer en tår vand. Vandet afslog I venligt og drak af jeres medbragte vandflasker, men bagefter gik I sammen med kvinder og børn de tre kilometer ud til det vandhul, hvorfra vandet blev hentet. Vandet var efter jeres standard udrikkeligt.

Masser af vandprojekter
Beboerne i landsbyen hører til blandt de 663 millioner mennesker globalt, der mangler adgang til sikkert vand, og beboerne i landsbyen bidrager til de 40 milliarder arbejdstimer, der hvert år bruges på at hente vand i området syd for Sahara.

En pumpe oppe i landsbyen direkte ned til grundvandet kunne løse begge udfordringer – på en gang. I har fundet ud af, hvordan I kan gengælde deres gæstfrihed.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Vel hjemkommet begynder I at undersøge, hvad sådan en pumpe koster. I samler ind blandt jeres kolleger, og I sælger sommerhuset. To år senere er I tilbage i Tanzania, får boret ned til vandet og installeret pumpen. I bliver fejret som frelsere. Det her er meningen med livet. 663 millioner minus jeres 1500 glade landsbyboere.

Billederne og gaverne bevidner en meningsfuld selvrealisering kombineret med hjælp til et af verdens helt store problemer. Eller gør det? Hjælper altså. Svaret er ikke altid rart at høre. Tæt på alle de projekter, der bliver til på denne måde, fejler i løbet af ganske kort tid, og tilbage er så kun den gode fornemmelse af selvrealisering. Forudsat selvfølgelig, at man ikke finder ud af, at projektet i virkeligheden er en fiasko, for så ryger nok også den gode fornemmelse af selvrealisering.

Ildsjælene bør bruge deres energi på at skabe opmærksomhed og samle penge ind til dem, der rent faktisk har de ekspertiser, der skal til.

Christian Hartvig
Direktør, Poul Due Jensens Fond

En tredjedel af alle vandinstallationer syd for Sahara i Afrika fungerer ikke efter fem år, og efter 15 år er det to tredjedele, der ikke fungerer. Disse tal dækker ikke kun over tekniske nedbrud, hvor hånd- og motorpumper er de absolut værste, men også over manglende forberedelse og manglende arbejde med lokalsamfundet om adgang til vandet, prissætning, opsparing og vedligeholdelse. Bæredygtighed i vandprojekter er derfor fuldstændig afgørende for at vi kan opfylde Verdensmål nummer 6 og skaffe rent og sikkert drikkevand til alle.

Afrika er fyldt med havarerede vandprojekter. Mindesmærker over godhjertede ildsjæle, men også over relativt professionelle ngo’er, der alene blev målt på antallet af installerede pumper og ikke på holdbarhed – på bæredygtighed.

Brug for professionalisme
Levering af vand i udviklingslande er komplekst arbejde. Selve pumpeinstallationen og det rindende vand er den mindste del. Hvis et vandprojekt skal opnå succes, kræver det et grundigt for- og samarbejde med landsbyen, der sikrer, at landsbyen er klar og har viljen til at administrere systemet effektivt. Det er ikke gjort på et par dage eller en uge. Det tager tid. Når vandet løber, vandkomiteen er gået i gang, og opsparingen er sat i gang, kræver det erfaringsmæssigt en grundig og vedvarende opfølgning, der ikke er gjort med et besøg en gang om året.

Levering af levedygtige vandprojekter er en opgave, der kræver professionelle aktører. Aktører, som både besidder teknisk ekspertise og mere bløde kundskaber. Frem for alt kræver succesfulde vandprojekter tilstedeværelse i området og vedholdenhed. Det er ekspertiser, som findes hos en række internationale ngo’er, men bestemt ikke hos alle og slet ikke hos vores to ildsjæle, der kom til at brænde for Tanzania.

Er der så slet ikke plads til vores ildsjæle? Jo bestemt, men ikke ved fronten. Ikke som praktisk implementerende. Ildsjælene bør bruge deres energi på at skabe opmærksomhed og samle penge ind til dem, der rent faktisk har de ekspertiser, der skal til. Det tjener bæredygtighedsmålene, det tjener modtagerne af vandprojekterne, og det tjener ønsket om selvrealisering langt bedre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Hartvig

Erhvervsadvokat, Hjulmand Kaptajns kontor
cand.jur. (Aarhus Uni. 1997)

0:000:00