Ro om lottomidlerne, søsteralliance mod Trump og en frivillig-Oscar

UGEREVY: Udlodningsloven landede i samme uge som meldingen om ophør med 15-timers-reglen. Og så er der Oscar-nominering til fortællingen om den frivillige Inger.

Fortællingen om Inger, der arbejder frivilligt på et herberg og forelsker sig i den illegale immigrant Kwame, er nomineret til en Oscar.
Fortællingen om Inger, der arbejder frivilligt på et herberg og forelsker sig i den illegale immigrant Kwame, er nomineret til en Oscar.Foto: Scanpix

Godmorgen og velkommen til det ugentlige overblik fra civilsamfundet. Og ja, en god morgen er det for mange foreninger. For lige inden der gik fredagsdruk i den ovre i Folketinget, indgik et bredt flertal en aftale om en ny model for fordelingen af midler til det frivillige foreningsliv. Også kendt som udlodningsloven.

Den nye model skal blandt andet sikre, at foreningerne ikke bliver ramt af de store udsving i overskuddet fra lotterierne, der over de seneste år har været støt faldende. Og dét fik roser med på vejen fra blandt andet DIF, DUF og DGI. Læs mere om det på Altinget.

Og det er ikke småting, som er blevet besluttet i den forgangne uge. For ifølge Center for Frivilligt Socialt Arbejde ophører 15-timers-reglen 20. marts i år. Det betyder, at personer på dagpenge, fleksydelse og efterløn fremover kun må arbejde ulønnet i frivillige organisationer fire timer om ugen – mod de 15 timer, som forsøgsordningen har tilladt. Det skriver Altinget.

Samme medie kunne i ugens løb fortælle, at patientforeningerne bør se deres hjemmesider efter i sømmene. For en undersøgelse lavet for Altinget viser, at 17 ud af 20 foreninger under Danske Patienter har cookies på hjemmesiderne, som sender informationer om brugerne videre til marketingfirmaer. Og dét er ikke i orden, mener rådgiver i data-etik, Pernille Tranberg:

“Det er både sørgeligt og ærgerligt, at der ikke er en højere etik blandt de her patientorganisationer. Helbredsoplysninger er noget af det mest følsomme, der findes,” siger hun. Læs mere om den sag her.

Solidaritet over grænser
Sidste uge viste også, at kærligheden kan blomstre blandt gamle krigsmodstandere. Danmark og Tyskland har nemlig valgt at slå pjalterne sammen i kampen mod fraflytning og mangel på erhvervsudvikling i landdistrikterne. Projektet hedder Benefit4Regions og skal fokusere på turisme, forbedring af bredbånd, kvalificeret arbejdskraft, lokale aktionsgrupper og fødevarer. Det finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, fortæller JydskeVestkysten.

Og flere internationale samarbejder så dagens lys.

Danske Sex og Samfund har nemlig startet en indsamling for at støtte de af organisationens 147 søsterorganisationer, som nu risikerer at blive afskåret fra amerikansk udviklingsstøtte.

Det sker, fordi Donald Trump har skrevet under på et forbud mod at give amerikanske skattekroner til internationale organisationer, der udfører aborter eller informerer om muligheden for at afbryde en graviditet. Det kan DR berette.

Og selv inden for Danmarks grænser spirede solidaritet og fællesskab. I sidste uge foreslog Alternativet og Enhedslisten at oprette et kystråd og en statslig fond, der skal spæde til for at sikre vores 7.300 kilometer kyst. Det fortæller Ritzau.

Rent vand og show off
Mens vi er ved snakken om fonde og vand, så indgik Poul Due Jensens Fond og den norske ngo Kirkens Nødhjelp i sidste uge et partnerskab om at skaffe rent vand til det nordlige Burundi. Burundis vandforsyning og sanitære infrastruktur blev fuldstændig udslettet under den ti år lange borgerkrig, som endte i 2003. Ødelæggelserne påvirker stadig befolkningen, og derfor skyder den danske fond nu 1,3 millioner ind i et projekt, der skal sikre rent drikkevand. Mere om det i Globalnyt.

Mens nogle kigger fremad, skuer andre tilbage. Det gælder Villum og Velux Fonden, som netop har lanceret fondenes årsskrift for 2016. Årsskriftet præsenterer både fun facts om, hvor mange projekter fondene har støttet, hvordan penge er blevet fordelt, og hvor mange ansøgninger, der kom ind i det forgangne år. 2016 var også året med jubilæer i begge fonde, alt sammen kan granskes i deres online skrift her.

Og drømmer du selv om at blive jubilæumshyldet, kan du overveje at starte med at spare år op nu. For DUF søger ny generalsekretær med tiltrædelse snarest muligt. Så er det bare at vente en 25 års tid, før hyldesten kan indkasseres.   

E-spil og Inger
I den mere bløde ende af nyhedsskalaen kunne Friskolebladet fortælle, at højskolerne, friskolerne og efterskolerne nu stiller sig i spidsen for Frirummet; et initiativ, der skal forbedre den demokratiske samtale.

Konkret er Frirummet en ny debatform, der følger nogle klare spilleregler for den konstruktive debat: Først trækker man fronterne op, så man ved, hvor man er uenige. Så reflekterer man sammen over, hvad man har til fælles. Til sidst forpligter debattører og deltagere sig til at forsøge at finde frem til initiativer, der kan bringe os videre til fælles bedste. Voila! Mere om det på side 10 i bladet her.

Og der er flere trends, som fortjener omtale. For nu hilser DGI e-sporten velkommen. På idrætsorganisationens hjemmeside skriver administrerende direktør Søren Brixen, at et stigende antal e-sports-foreninger er ved at blive optaget i DGI.

“Vi ser en værdi i, at de computerspillende mennesker kommer ind i det frivillige foreningsliv, blandt andet så de oplever fællesskabet in real life,” udtaler han.

Endelig er vi nået til Oscar-nomineringen. Kortfilmen 'Silent Nights' er historien om Inger, der arbejder frivilligt på et herberg og forelsker sig i den illegale immigrant Kwame. De lever begge et hårdt liv, men finder trøst hos hinanden. Dog holder Kwame hemmeligheder fra fortiden skjult for Inger, og det fører problemer med sig.

Også den danske film 'Under sandet' er nomineret til en Oscar, skriver Det Danske Filminstitut i en pressemeddelelse.

Rolig uge
Der er ikke stort vigør i det civilske i denne uge. Men lidt har også ret. På onsdag – hvor vi tager hul på den sidste vintermåned i denne omgang – er der ansøgningsfrist til at søge om optagelse i Rådet for Menneskerettigheder.

Onsdag er der også samråd om CBS-rapporten om landbrugets vilkår, hvor miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) blandt andet skal redegøre for Promilleafgiftsfondens rolle i sagen. Det foregår klokken 14.15 på Christiansborg i værelse S-092.

Fredag skal vi ønske tillykke til Michael Metz Mørch, generalsekretær for Det Danske Kulturinstitut og fhv. ambassadør, der fylder 70 år.

Og så er der vist ikke andet at sige end rigtig god uge derude. Vi ses, før du ved af det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00