Kina-ekspert afviser invasion af Taiwan: Xi Jinping er langt mindre risikovillig end Putin

Kina vil hellere indskrænke Taiwans autonomi bid for bid, end de vil kaste sig ud i en risikabel invasion, hvor tusindvis af kinesiske soldater sandsynligvis vil ende i ligkister. Det vurderer Kina-ekspert Andreas Bøje Forsby.

Ifølge amerikanske efterretninger har Kinas præsident, Xi Jinping, fastsat 2027 som året, hvor Kina skal være militært i stand til at invadere Taiwan.<br>
Ifølge amerikanske efterretninger har Kinas præsident, Xi Jinping, fastsat 2027 som året, hvor Kina skal være militært i stand til at invadere Taiwan.
Foto: Daniel Ceng/AP/Ritzau Scanpix
Kasper Valentin Poulsen

En de facto hav- og luftblokade af Taiwan.

Det var resultatet af en kinesisk militærøvelse tilbage i august 2022, som blev iværksat, efter den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosi ignorerede de kinesiske protester og besøgte øen, der befinder sig blot 180 kilometer fra Folkerepublikken Kina.

Med øvelsen demonstrerede Kina sin militære formåen til effektivt at afskære Taiwan fra omverdenen og i sidste ende sin evne til at underlægge sig øen med magt.

Mange taiwanere og iagttagere frygter en potentielt lignende kinesisk magtdemonstration, når Tsai Ing-wen 20. maj overdrager præsidentposten til sin partifælle Lai Ching-te, der tilbage i januar vandt det taiwanesiske præsidentvalg.

Altinget har i den forbindelse talt med seniorforsker ved DIIS Andreas Bøje Forsby for at blive klogere på Taiwan-spørgsmålet og selve invasionsscenariet.

Hvorfor er Kina så opsat på at blive genforenet med Taiwan?

"Lige siden borgerkrigen i 1949, hvor de kinesiske nationalister blev tvunget til at flygte ud på Taiwan, har det kinesiske kommunistpartis mission været at få genforenet hele det historiske Kina," siger Andreas og påpeger, at en genforening forud for Folkerepublikkens 100-årsjubilæum i 2049 vil være den afgørende legitimitetstest for Kinas kommunistiske ledere.

Der er nogle stærke indikationer på, at Kina ikke tør kaste sig ud i den slags meget risikable foretagender.

Andreas Bøje Forsby
Seniorforsker, DIIS

Er det historien eller det faktum, at Taiwan repræsenterer et alternativ til det siddende styre i Beijing, der driver kommunistpartiet?

"Man kan sagtens argumentere for, at det er en torn i øjet på de kommunistiske magthavere i Beijing, at der eksisterer et succesfuldt demokratisk fyrtårn som Taiwan, der demonstrerer, at man sagtens kan forene et rigt, liberalt demokrati med kinesisk kultur."

Invasion af Taiwan

Ifølge amerikanske efterretninger har Kinas præsident, Xi Jinping, fastsat 2027 som året, hvor Kina skal være militært i stand til at invadere Taiwan.

Er Xi villig til at iværksætte en invasion af Taiwan i forsøget på at cementere sin plads i historien?

"Jeg forholder mig ret skeptisk til invasionsscenariet."

"Der er nogle stærke indikationer på, at Kina ikke tør kaste sig ud i den slags meget risikable foretagender – ikke bare fordi, kineserne er langt mindre risikovillige end russerne, men også fordi taiwanerne har forberedt sig på invasionsscenariet i årtier og har rustet sig med amerikanske våben," siger Andreas. Han fremhæver, at en invasion vil kræve en amfibieoperation, som er langt mere kompliceret og storstilet end den invasion, russerne lancerede i nattens mulm og mørke i Ukraine 24. februar 2022.

Blå bog

Foto: Pressefoto/DIIS

Andreas Bøje Forsby er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) samt gæsteforsker på Nordisk Institut for Asienstudier (NIAS).

Hans forskning kredser primært om stormagtsrivaliseringen mellem USA og Kina, sikkerhedsdynamikker i Indo-Pacific regionen samt Kinas udenrigs- og sikkerhedspolitik – herunder Kinas forhold til Danmark/Norden, Taiwan-konflikten, maritime konflikter i Det Sydkinesiske Hav og det strategiske partnerskab mellem Kina og Rusland.

Sidste år udkom Andreas Bøje Forsby og Bertel Heurlin med bogen 'Danske perspektiver på Kina – i stormagtsrivaliseringens æra', der høstede 5 A'er i Altinget.

Tidligere militærøvelser har vist, at Kina kan blokere adgangen til Taiwan. Er det ikke en mulighed?

"Selve blokadescenariet finder jeg heller ikke specielt sandsynligt. Alene af den grund, at en flådeblokade af Taiwan kan sidestilles med en krigshandling, hvilket med stor sandsynlighed vil bringe amerikanerne ind i ligningen," siger Andreas. Han finder det langt mere sandsynligt, at Kina vil forfølge en strategi, hvor man gradvist forsøger at underminere Taiwans de facto autonomi og selvstændighed.

Vil Taiwan ikke med tiden opbygge en stadig stærkere national identitet, hvilket vil besværliggøre Kinas forsøg på genforening?

"Der sætter du fingeren på et ømt punkt set fra Beijings perspektiv, eftersom en række undersøgelser viser, at den taiwanske befolkning i stigende grad identificerer sig udelukkende som taiwanere – og det er måske den største udfordring for kommunistregimets genforeningsdrømme."

Læren fra Ukraine

Har krigen i Ukraine svækket eller forstærket Kinas ambitioner om militært at indlemme Taiwan?

"Beijing har taget notits af, at Vesten har optrådt overraskende forenet i sin respons på Ruslands overgreb. Og så har man især bidt mærke i de voldsomme sanktioner de vestlige lande har indført," siger seniorforskeren og understreger, at et tilsvarende sanktionsregime ville gøre rigtig ondt på Kina.

Vil Kinas økonomiske magt ikke forhindre en række europæiske lande i at støtte Taiwan lige så resolut som Ukraine?

"Der er ingen tvivl om, at det kan blive svært at samle en lige så effektiv koalition rettet mod Kina, som vi har set med Rusland," siger Andreas og fremhæver Frankrigs og Tysklands ivrighed efter at sikre et godt og funktionelt forhold til Kina.

Biden har afvist at sende amerikanske tropper til Ukraine, men har åbent erklæret, at han vil forsvare Taiwan militært, hvis Kina invaderer.

Hvorfor er Biden så klar i spyttet, når det kommer til Taiwan og ikke Ukraine?

"Selv om Taiwan Relations Act fra 1979 ikke rummer nogen egentlig sikkerhedsgaranti, så forpligter den USA til ikke blot at assistere Taiwan i at kunne tage vare om eget forsvar, men også at opbygge egne kapaciteter til at sikre freden i området," siger Andreas og fortsætter:

"Dernæst er der ikke nogen tvivl om, at amerikanerne har meget på spil i strategisk forstand i forhold til Taiwan. Øen udgør nemlig en central brik i USA's geostrategiske inddæmning af Kina – og så er Taiwan også en demokratisk frontlinjestat i kampen mellem demokratier og autokratier."

Danmarks positionering

Hvilken rolle spiller Danmark i alt det her?

"Danmark har i øjeblikket lidt svært ved at balancere mellem Kinas krav om at acceptere ét-Kina-princippet – altså at Taiwan er en uadskillelig del af Folkerepublikken Kina – og ønsket om at støtte op om Taiwans blomstrende demokrati," siger Andreas og indskyder, at der er nogle indikationer på, at Danmark i praksis og i stigende grad imødekommer ét-Kina-princippet.

Det kan blive svært at samle en lige så effektiv koalition rettet mod Kina, som vi har set med Rusland.

Andreas Bøje Forsby
Seniorforsker, DIIS

"Danske myndigheder er for eksempel begyndt at referere til herboende taiwanere som kinesere og på andre måder tilnærme sig ét-Kina-princippet."

Hvorfor har regeringen så travlt med at imødekomme Kina, når de samtidig taler dunder om Rusland og andre autokratier?

"Det undrer mig faktisk også, men danske økonomiske interesser er selvfølgelig langt større i forhold til Kina. Det blev tydeligt for enhver, da pragmatismens frontfigur Lars Løkke rejste til Beijing i august sidste år omkranset af danske erhvervsledere med stærke interesser i Kina."

Er det ikke med til at underminere Taiwan?

"Jo, tilsyneladende. Og derfor er det rigtig vigtigt, at man fra dansk side er knivskarp i forhold til ikke at være medvirkende til undermineringen af Taiwans de facto autonomi og selvstændighed."

Månedens ekspert

Hver måned interviewer Altinget Forsvar en udvalgt ekspert og undersøger, hvem der gemmer sig bag skrivebordene og uniformerne på landets forskningscentre, akademier og tænketanke.

Hvad beskæftiger de sig med? Og hvordan ser de på den aktuelle sikkerhedspolitiske situation?

Kender du en, der skal være månedens ekspert? Så send en mail til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Bøje Forsby

Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), gæsteforsker, Nordisk Institut for Asienstudier (NIAS), Københavns Universitet
Ph.d., cand.scient.pol., (Københavns Uni. 2002)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Xi Jinping

Præsident, Folkerepublikken Kina, generalsekretær, Kinas kommunistiske parti









0:000:00