Debat

Den grådige gris og de hjemløse egern

DEBAT: Per Clausen (Ø) har fået fakta galt i halsen og bruger en sær omvendt logik, når han kritiserer den danske svineproduktion, skriver Nicolaj Nørgaard, direktør i Videncenter for Svineproduktion, som svar på Per Clausens debatindlæg sidste tirsdag.
Foto: Videncenter for Svineproduktion
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nicolaj Nørgaard
Direktør i Videncenter for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer 

Den 15. september 2009 skrev Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen på Altinget.dk, at dansk svineproduktion skal halveres. Udviklingen går hurtigt, for den 2. november 2009 annoncerer Clausen en ønsket reduktion af svineproduktionen på 75 procent. Mon grisen overlever til juleaften? Ikke hvis Per Clausens Enhedslisteparti har magt, som han har agt.

Danske svin æder 37 millioner menneskers mad, lyder overskriften på Per Clausens seneste malende indlæg. Heri skriver han følgende om svineproduktionen:

"Konsekvenserne for natur og miljø i Danmark kender vi. Konsekvenserne på globalt plan er mindre kendte i Danmark, men endnu mere alvorlige. Der bliver årligt importeret foder svarende til dyrkning af knap 4 mio. tons soja. Proteinimporten giver mulighed for opdræt af over 20 mio. slagtesvin. Proteinimporten af soja svarer til proteinbehovet for 37 mio. mennesker."

Har alle vi danskere, der har bogreoler i træ, gjort millioner af egern hjemløse? Og hvor mange kaniner udsulter vi, når vi sætter salaten på bordet til aftensmaden? Det er umuligt at foretage en rationel argumentation, når facts fordrejes og vinklingen ikke er objektiv.

Nicolaj Nørgaard
Direktør i Videncenter for Svineproduktion

Nu er det jo altid kedeligt at lade facts ødelægge en god historie. Men faktum er, at en dansk gris bruger ca. 50 kg sojaskrå i livsforløbet (inklusive foderet til soen), hvilket svarer til ca. 1 million tons sojaskrå til at producere 20 millioner svin pr år, og altså ikke 4 millioner tons.

Det globale forbrug stiger
"Vi kan ikke forholde os til den danske svineproduktion uden at inddrage det globale element", skriver Clausen. I Videncenter for Svineproduktion efterlyser vi netop et globalt perspektiv på branchen. I Danmark producerer vi en gris med den lavest mulige miljøbelastning og den bedste foderudnyttelse. Skal netop de to forhold ikke indkalkuleres i den globale optik? Og kan man som Clausen fuldstændigt se bort fra, at forbruget af svinekød i verden - specielt i Asien - vil stige markant de kommende årtier?

Clausens pointe, at danske svin æder 37 millioner menneskers mad, har en helt særlig omvendt logik. Har alle vi danskere, der har bogreoler i træ, gjort millioner af egern hjemløse? Og hvor mange kaniner udsulter vi, når vi sætter salaten på bordet til aftensmaden? Det er umuligt at foretage en rationel argumentation, når facts fordrejes, og vinklingen ikke er objektiv.

Lad mig derfor blot slå fast, at grisen er et ufatteligt nyttigt dyr, der udover madpyramiden bl.a. bidrager til bælter, sko, tøj, opvaskebørster, gul farve, papir, sæbe, vaskepulver, bremsevæske og 175 øvrige produkter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolaj Nørgaard

Direktør/Senior Vice President, Danish Crown Pork Ejerservice, fhv. direktør, Danske Svineproducenter, fhv. direktør, Videncenter for Svineproduktion
ph.d., cand.oceon.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1994)

0:000:00