Debat

Færre svin – mindre konkurrencekraft

DEBAT: Forbrugerne og ikke politikerne skal bestemme, hvor meget svinekød Danmark producerer, skriver Nicolaj Nørgaard, Landbrug & Fødevarer, i et svar på Per Clausens debatindlæg tirsdag.
Dansk svinekød er i topklasse og på niveau med dansk design og nøjagtig containertransport og skal ikke begrænses på grund af miljøhensyn, mener Nicolaj Nørgaard fra Landbrug & Fødevarer.
Dansk svinekød er i topklasse og på niveau med dansk design og nøjagtig containertransport og skal ikke begrænses på grund af miljøhensyn, mener Nicolaj Nørgaard fra Landbrug & Fødevarer. Foto: Landbrug & Fødevarer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nicolaj Nørgaard
Ph.d., cand.oecon.agro og direktør for Videncenter for svineproduktion, Landbrug & Fødevarer

Kan man forestille sig, at A.P. Møller-Mærsk eller produktionen af dansk design blev halveret? I et debatindlæg d. 15. september 2009 skriver Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen, at dansk svineproduktion over en ikke nærmere defineret årrække skal halveres.

Dansk svineproduktion blev i januar 2009 på linie med A.P.Møller-Mærsk, Lego, ISS og Novo Nordisk hædret i Ledelseskanonen som en af de største ledelsesbedrifter i Danmark siden 1945. Svineproduktion er et højt specialiseret erhverv, hvor forskning og innovation har gjort danske landmænd til verdens førende. Den danske gris bliver produceret med et minimum af miljøbelastning og har en meget høj kødkvalitet.

Svineproduktion er mere end svin
Fra gen til gaffel er der bag landmanden på staldgangen et helt batteri af forskere, der kontinuerligt arbejder på at forbedre genetikken, staldsystemerne, fodersammensætningen, kødkvaliteten og biogasanlæg for blot at nævne et lille udsnit af arbejdet omkring og med grisen. Det er en kompetenceklynge, der er opbygget over årtier.

I vores optik skal man fastholde den konkurrencefordel i Danmark. Det er en god forretning, ikke blot for landmændene men også for svineproduktionens meget store følgeindustri, der tæller bl.a. slagteriarbejdere, dyrlæger, transport- og byggefirmaer, producenter af staldinventar, miljøteknologi, enzymer m.m.fl.

Svinemarkedet vokser
Naturligvis kan man på bedste centralistiske vis, som foreslået af Per Clausen, halvere dansk svineproduktion og samtidig omlægge den til økologisk produktion. Men der er aldrig kommet noget godt ud af, at politikere har planlagt, hvor meget der må produceres og hvilke produkter, der skal produceres. Derfor ønsker vi i Landbrug & Fødevarer en markedsorienteret udvikling, hvor det er forbrugerne, der bestemmer.

Det helt store spørgsmål er, om forbrugerne globalt vil fortsætte med at spise svinekød? Ser vi f.eks. på udviklingen i Kinas middelklasse, er svaret ret entydigt et rungende ja. Efterspørgslen på svinekød vil de kommende år stige markant. Det ser vi allerede på eksportmarkederne.

Danske svin er som dansk design
Dansk svinekød er, i lighed med dansk design og præcis containerfragt, en efterspurgt vare. Der er miljøomkostninger forbundet med alle tre eksportvarer, men kan man forestille sig, at samtlige møbelproducenter i dette land bliver pålagt at halvere produktionen og samtidig får at vide, at fra dato må kun økologisk træ benyttes til reoler m.v.?

I Landbrug & Fødevarer ønsker vi at fremme en produktion, der er i overensstemmelse med markedets behov. Vi vil producere al det økologiske svinekød, som forbrugerne efterspørger. Men der er mennesker i Danmark og i andre dele af verden, der ikke har Enhedslistens og Per Clausens privilegium - at kunne betale den betydelige merpris som økologien oftest koster. Dem, der ikke har råd til økologien, vil Clausen & co. spise af med soja-skrå. Vi synes, de skal have svinekød, der er produceret under ordentlige forhold - i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Nicolaj Nørgaard

Direktør/Senior Vice President, Danish Crown Pork Ejerservice, fhv. direktør, Danske Svineproducenter, fhv. direktør, Videncenter for Svineproduktion
ph.d., cand.oceon.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1994)

0:000:00