Debat

R: Pas på den frie forskning

DEBAT: Uddannelses- og forskningsministeren har varslet nedskæringer på de videregående uddannelser og at nedlægge Det Frie Forskningsråd. Det vil forringe mulighederne for fri forskning og vil gøre os fattigere og dummere, mener Ida Auken (R), uddannelses- og forskningsordfører.

Den frie forskning bringer os nye veje, den viser os nye sider af os selv, og den lægger grunden til at vi bliver klogere og mere opfindsomme, skriver Ida Auken (R), uddannelses- og forskningsordfører.
Den frie forskning bringer os nye veje, den viser os nye sider af os selv, og den lægger grunden til at vi bliver klogere og mere opfindsomme, skriver Ida Auken (R), uddannelses- og forskningsordfører.Foto: Claus Bjørn Larsen
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Så kære Esben Lunde Larsen. Pas nu godt på den frie forskning. Vi bliver fattigere og dummere uden. Det bør en mand med en ph.d. i teologi kunne se på en kilometers afstand

Ida Auken (R)
Uddannelses- og forskningsordfører

Af Ida Auken (R)
Uddannelses- og forskningsordfører

For nyligt deltog jeg i et tredages møde med nogle af verdens bedste og mest krøllede hjerner. Folk, der enten har skabt nogle af verdens største virksomheder, underviser på førende universiteter, er globale meningsdannere eller arbejder i strategisk vigtige tænketanke. Spørgsmålet i stort set alle sessioner var at udforske nogle af de ikke-åbenlyse sider af det, vi ellers diskuterer.

Spørgsmål som ”Hvad er de ikke-åbenlyse konsekvenser af, at vi er på vej imod digitaliseringen af alting?” og ”Hvad er den teori, du selv går rundt med, som flest mennesker er uenig med dig i?” dukkede op i disse dage. Grunden til at nogle af verdens dygtigste iværksættere er interesseret i spørgsmålet om det ”ikke-åbenlyse” er, at det er, når man udforsker dette, når man vender det, vi normalt tager for givet, på hovedet, at nye løsninger og muligheder opstår.

Flere amerikanske virksomheder sætter deres ansatte fri til at udforske områder, der ligger langt fra deres forretning for at hente inspiration og viden ad den vej. På samme måde skal vi som samfund også have råd til at sætte midler af til forskere, der ikke direkte forsker i ”videnskab, teknologi, sundhed og fødevarer”, sådan som ministerens strategiske prioriteter lyder. Den frie forskning bringer os nye veje, den viser os nye sider af os selv, og den lægger grunden til at vi bliver klogere og mere opfindsomme.

Fakta
Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Vi bliver fattigere og dummere uden
Derfor gøs det naturligvis en smule i mange tilhængere af den frie forskning, da det var Esben Lunde Larsen, der blev udnævnt til minister. Det er ikke længe siden, at han ønskede at nedlægge Det Frie Forskningsråd. Hans angreb kom samtidig med, at Det Frie Forskningsråd fik en bragende god ekstern evaluering, der konkluderede, at forskere, der får bevillinger fra Det Frie Forskningsråd, er blandt de mest citerede i verden, og at Det Frie Forskningsråd spiller en vigtig rolle i et overvejende velfungerende dansk forskningsrådssystem.

Indtil videre har ministeren ikke løftet sløret for, hvad der skal ske med Det Frie Forskningsråd, men forhåbentlig er han kommet på bedre tanker. Til gengæld har han varslet store nedskæringer på de videregående uddannelser. Det vil alt andet lige forringe mulighederne for fri forskning og for den nødvendige interesse for det ikke-åbenlyse. Så kære Esben Lunde Larsen. Pas nu godt på den frie forskning. Vi bliver fattigere og dummere uden. Det bør en mand med en ph.d. i teologi kunne se på en kilometers afstand

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00