Debat

S: Forskningsbesparelser er helt på månen

DEBAT: På den ene side omfavner Esben Lunde Larsen rumforskningen og det vækstpotentiale, der ligger heri, og på den anden side står han i spidsen for en milliardnedskæring på forskning. Det er himmelråbende tåbeligt. Det skriver forskningsordfører Mette Reissmann (S).

Rumforskning er, lige som så mange andre forskningsområder, en stor gevinst for Danmark, mener forskningsordfører Mette Reissmann (S).
Rumforskning er, lige som så mange andre forskningsområder, en stor gevinst for Danmark, mener forskningsordfører Mette Reissmann (S).
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Reissmann (S)
Forskningsordfører

Da Andreas Mogensen som den første dansker blev sendt ud i rummet den 2. september, var det med stor bevågenhed fra hele Danmark. Og dét med god grund. For med opsendelsen stod det lysende klart, at Danmark har en rolle at spille, når det kommer til den mest avancerede rumforskning og teknologi.

Hvis man lytter til uddannelses- og forskningsministeren, Esben Lunde Larsen, så er han da også begejstret for de mange positive aspekter af rumforskningen. Det forstår man godt. Rumforskning er, lige som så mange andre forskningsområder, en stor gevinst for Danmark. Det er fremmende for erhvervslivet og vores konkurrence – og det skaber arbejdspladser. Med andre ord er forskningen et afgørende grundlag for et rigere Danmark. Det bakker Socialdemokraterne fuldt ud op om.

Samtidig er det afgørende, at vi fortsætter det gode arbejde, der understøtter rumforskningen, på uddannelserne. DTU Space er et godt eksempel på en uddannelse, der både baserer sig på rumforskning og uddanner dygtige ingeniører. Det er afgørende, at vi har gode undervisningsmiljøer, hvis vi fortsat skal indfri de potentialer, der ligger i rumforskningen. En bæredygtig satsning på rumforskningen kræver, at vi prioriterer uddannelserne.

Fakta
Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Himmelråbende tåbeligt
Én ting undrer dog, når man læser om minister Esben Lunde Larsens begejstring for rumforskningen. For det potentiale, han ser i samspillet mellem erhvervslivet, det offentlige og forskningen, findes jo også på mange andre forskningsområder. Og her må jeg konstatere, at Esben Lunde Larsen desværre ikke har samme soleklare prioritering.

På den netop fremlagte finanslov vil regeringen spare 1,4 mia. kr. på forskningsområdet. Konkret lægger Venstre blandt andet op til at spare 650 mio. kr. på Innovationsfonden og 400 mio. kr. på Det Frie Forskningsråd. Danske forskningstalenter risikerer at blive tabt på gulvet.

Det danske forskningsmirakel udebliver og ender mere som en permanent solformørkelse.

Mette Reissmann (S)
Forskningsordfører

På den ene side omfavner Esben Lunde Larsen rumforskningen og det vækstpotentiale, der ligger heri, og på den anden side står han i spidsen for en milliardnedskæring på forskning. Det er himmelråbende tåbeligt.

Danmark har stor interesse i at være internationalt anerkendte for vores forskning, og det kræver, at vi også er parate til at prioritere det økonomisk. Velmenende ord og skyhøje visioner bærer desværre ikke forskningen langt. Det danske forskningsmirakel udebliver og ender mere som en permanent solformørkelse.

Der er ingen tvivl om, at rumforskningens potentiale skal indløses. Det bakker Socialdemokraterne klart op om. Men der er mange andre forskningsområder, der også skaber vækst og arbejdspladser i Danmark – og de kræver også at blive prioriteret. Regeringens første finanslov gør desværre det stik modsatte med forskningsbesparelser, der er helt på månen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Reissmann

MF (S), erhvervsordfører, Socialdemokratiet, formand, Marstal Navigationsskole, formand, Københavns Idrætsefterskole, bestyrelsesmedlem, Kvindeøkonomien, TV-vært, TV3
cand.merc.jur. (CBS 1989)

0:000:00