Debat

Syddanske EU-Kontor: Styrk det europæiske udsyn på universiteterne

DEBAT: Det europæiske udsyn på danske universiteter bør styrkes for at øge hjemtaget af EU-midler. Her kan vi lære af andre i Europa med samme udfordringer som os, skriver EU-konsulent i Det Syddanske EU-Kontor Christian Walther Bruun.

<i>Christian Walther Bruun</i><i>, EU-konsulent i Det Syddanske EU-Kontor
</i><i>.</i><br>
Christian Walther Bruun, EU-konsulent i Det Syddanske EU-Kontor
.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Walther Bruun

EU-konsulent i Det Syddanske EU-Kontor


Som de øvrige indlæg i debatten også påpeger, går kun 2,3 procent af midlerne i Horizon 2020 til Danmark i stedet for de 2,5 procent, som var og er målet. Brugen af sådanne tal kan godt dreje fokus i en gal retning, hvis man ikke får kigget nærmere på sammensætningen af de 2,3 procent.

Eksempelvis klarer de danske universiteter sig samlet set godt i konkurrencen og har hjemtaget 4,6 procent af midlerne givet til universiteter i Europa (opgjort 30. marts 2015). KU, DTU og AU befinder sig endda på top 15 blandt de mest hjemtagne universiteter. Dermed ikke sagt, at danske universiteter ikke kan gøre det endnu bedre, men hvis det samlede hjemtag virkelig skal forøges, ligger nøglen måske, som både Sofie Carsten Nielsen og Anders Bjarklev nævner, hos virksomhederne og i form af øget internationalisering af både forskning og administration.

Styrk udsynet
Sidstnævnte er selvfølgelig noget, vi arbejder med i Bruxelles for at lære af andre i Europa med samme udfordringer som os. Syddansk Universitet på Det Syddanske EU-Kontor har eksempelvis taget initiativ til et europæisk netværk af 28 institutioner, der skal se på best practice i forhold til Horizon 2020 – et godt supplement til samarbejdet mellem forskningsadministratorer og fundraisere i netværket EU-DK Support.

Fakta

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

En af grundpillerne i Horizon 2020 er, at samarbejdet med virksomhederne styrkes, og det er et vigtigt aspekt i evalueringen af ansøgningerne. Det betyder, at et øget samarbejde mellem virksomheder og universiteterne i Danmark netop kan være en vej til at hæve virksomhedernes andel af midlerne fra Horizon 2020.

Dansk hær af EU-projektudviklere
I Flandern har man et centralt finansieret initiativ, hvor man decentralt på universiteterne ansætter business managers i clusters mellem forskergrupper, lokale virksomheder og lignende. Disse business manageres rolle er at øge samarbejdet med virksomheder, produktudvikle, udvikle projekter og lave ansøgninger til eksempelvis Horizon 2020. Ansættelserne sker på baggrund af en intern ansøgningsproces og evalueres løbende og lukkes, hvis deres performance ikke er tilfredsstillende.

I midten af maj mødtes en delegation fra Syddansk Universitet med universitetet i Leuven. Universitetet har 28 af sådanne business managers og står stærkt i forhold til virksomhedssamarbejde, er centrale i hele tre Knowledge and Innovation Communities (KIC’s), og har licensindtæger fra opfindelser på 600 millioner danske kroner årligt og et stort EU hjemtag (nr. 6 i Europa i FP7).

Christian Walther Bruun

EU-konsulent i Det Syddanske EU-Kontor


I midten af maj mødtes en delegation fra Syddansk Universitet med universitetet i Leuven. Universitetet har 28 af sådanne business managers og står stærkt i forhold til virksomhedssamarbejde, er centrale i hele tre Knowledge and Innovation Communities (KIC’s), og har licensindtæger fra opfindelser på 600 millioner danske kroner årligt og et stort EU hjemtag (nr. 6 i Europa i FP7). På Gent Universitet i Flandern, der også ligger godt i rankings og har et stort EU hjemtag, omtalte man disse ansatte som ”..our army of EU-project and business developers”.

Stof til eftertanke!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Walther Bruun

Direktør, Grøn/Bruun
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009), HD i organisation og ledelse (CBS 2012)

0:000:00