Afgiftsanalysen blev alligevel ikke energibranchens forløsning

AFGIFTER: Afgiftsanalysen blev ikke det forløsende brag, som branchen gennem fire år havde sat næsen op efter. Nu venter man på de sidste analyser og håber, at vejen væk fra PSO ikke skader arbejdet.

Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

En stor del af analysen af lærebogsstof og præsentation af almindeligheder. Og der havde vi nok håbet på, at man i højere grad ville komme med anbefalinger, som viste en vej fremad for sektoren.

Jesper Koch
Analysechef, Dansk Fjernvarme

Et tweet fra Dansk Fjernvarme giver tirsdag middag et godt indtryk af de enorme forventninger til afgiftsanalysen.

Her ser man en biograf tæt pakket med de karismatiske gule og buksedragtsbærende Minions, som hujer og klapper i én uendelighed. Og ved siden af teksten: "Den samlede energibranche, når afgiftsanalysen endelig præsenteres".

Det kræver dog ikke mange minutter i telefonen med analysechef Jesper Koch at finde ud af, at begejstringen ikke helt kan måle sig med sekvensen fra animanitionsfilmen. Tværtimod er der i brancheorganisationen en følelse af svag skuffelse.

Dokumentation

Energiforliget fra 2012 satte blandt andet gang i syv afgiftsanalyser, som skulle gøre politikerne og samfundet klogere på, hvordan den grønne omstilling bedst kunne indrettes. Her er de syv spor i analysen:

  1. Udviklingen i afgifts- og tilskudsgrundlag: Udviklingen i afgifts- og tilskudsgrundlaget på længere sigt skal undersøges i forhold til grøn og bæredygtig omstilling af energiforsyningen og konsekvenserne for provenuet på området.
  2. Omkostninger til offentlige forpligtelser (PSO): Udviklingen i PSO- ordningen undersøges særskilt, herunder ordningens betydning for erhvervslivets konkurrenceevne. Endvidere undersøges det, om gennemsigtigheden for de årlige PSO-indtægter kan øges.
  3. Omfanget af ikke-regulerede eksternaliteter ved energiforbrug: Potentialet for øget omkostningseffektivitet i afgifts- og tilskudssystemet vurderes ved identifikation af ikke-regulerede eksternaliteter ved energiforbrug. Samspillet mellem kvote-, tilskuds- og afgiftssystemet, herunder dobbeltregulering, indgår i analysen.
  4. Afgifts- og tilskudssystemets virkninger på indpasning af grøn energi: Der gennemføres en analyse af, hvordan de gældende afgifter og tilskud sikrer rammevilkårene for en øget indpasning af grøn energi, herunder understøtter udbredelsen af intelligente elnet (Smart Grids), lagring af energi samt muligheden for brug af dynamiske elafgifter, PSO og tariffer. Endvidere belyses de samfundsøkonomiske omkostninger ved øget indpasning af vedvarende energi.
  5. Nyttiggørelse af overskudsvarme: Der gennemføres en analyse af, hvordan afgifter og tilskud understøtter bedre muligheder for nyttiggørelse af overskudsvarme, således at der også på dette område sikres de rette incitamenter for en forbedret energieffektivitet.
  6. Fremtidigt tilskud til landvind: Der gennemføres en analyse af, hvordan tilskudssystemet til landvindmøller kan sammensættes mere optimalt for at sikre den ønskede omstilling.
  7. Administrative byrder: Det undersøges, hvordan de administrative byrder for erhvervene ved tilskuds- og afgiftssystemet kan nedbringes, og hvordan myndighedsopgaverne kan effektiviseres.

Regeringen kunne tirsdag præsentere tre af analyserne: 1, 2 og 6. Det vides ikke, hvornår de sidste fire analyser bliver præsenteret.


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00