Debat

Dansk Energi: El er klimakampens kraftigste våben – nu skal det bare i brug

Danmark investerer massivt i vedvarende energi og bør komme i gang med at bruge det mest effektive klimaværktøj. El er ikke den eneste løsning, men omdrejningspunktet for at få reduceret CO2-udledningerne og øge energieffektiviteten, skriver Lars Aagaard. 

For at elektrificeringen af energiforbruget kan blive en succes, kræver det et nyt samspil mellem sektorer – transport, fjernvarme, individuel varme, industri, landbrug, bygninger, skriver Lars Aagaard. 
For at elektrificeringen af energiforbruget kan blive en succes, kræver det et nyt samspil mellem sektorer – transport, fjernvarme, individuel varme, industri, landbrug, bygninger, skriver Lars Aagaard. Foto: Dansk Energi
Lars Aagaard Møller
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark er den grønne energis vugge. Og også i fremtiden skal vi være duksen, når det kommer til at etablere vindmøller og solceller, som kan konkurrere med kul, olie og gas.

Men nu skal vi til at rykke frem fra de bagerste pladser, når det handler om at bruge den klimavenlig el, hvor vi sakker bagud sammenlignet med vores nordiske naboer. Ja, faktisk er elektricitetens andel af vores samlede energiforbrug lavere end i Ukraine og Grækenland.

Derfor er det godt, at Folketinget har bestilt en strategi for elektrificering og en afklaring af, hvordan elnettet kan forberedes til at servicere kundernes fremtidige behov.

For et land som Danmark, der investerer massivt i vedvarende energi, skal se at komme i gang med at bruge det mest effektive klimaværktøj.

Et samspil mellem sektorer
Vi kan ikke bekæmpe klimaforandringerne kun med el. Slet ikke. Men el er omdrejningspunktet for at få reduceret CO2-udledningerne og øge energieffektiviteten på tværs af sektorer og nå vores klimamålsætninger – naturligvis hjulpet på vej af biogas, overskudsvarme og bæredygtig biomasse.

Vi skal omdanne el fra vindmøller til grønne brændstoffer, som fly, skibe og lastbiler kan flyve, sejle og køre på. Alt det skal en elektrificeringsstrategi sætte fart på.

Lars Aagaard
Administrerende direktør, Dansk Energi

Bare tage et kig i den nye rapport fra Det Internationale Energiagentur, som konkluderer, at 1,5-gradersmålet kræver handlekraft, hastighed, og at vi gør vedvarende energi og grøn strøm til det bærende klimaelement.

Eller læs regeringens klimapartnerskab for energi og forsyning, der viser, at 70 procent CO2-reduktion i 2030 kræver en fordobling af elforbruget, hovedsageligt ved at få velkendte teknologier i spil.

Så opgaven er egentlig ligetil. Vi skal lade være med at brænde fossile brændsler af og gøre grøn energi bærende på tværs af sektorer. Udover CO2-reduktioner vil en omfattende elektrificering skabe et mere effektivt energiforbrug. Vi får mere for mindre.

For at elektrificeringen af energiforbruget kan blive en succes, kræver det et nyt samspil mellem sektorer – transport, fjernvarme, individuel varme, industri, landbrug, bygninger og så videre. Biler, busser og varevogne skal køre på strøm, mens industrien skal over på el eller biogas.

Og vi skal videre. Vi skal omdanne el fra vindmøller til grønne brændstoffer, som fly, skibe og lastbiler kan flyve, sejle og køre på.

Alt det skal en elektrificeringsstrategi sætte fart på.

Det mest elektrificerede land
Politikerne skal bruge strategien til at sætte klare mål og lave en konkret plan for, hvordan vi elektrificerer de forskellige sektorer og styrker den samlede elektrificering. Efterfølgende klimatiltag og aftaler skal holdes op mod de mål. Der er ikke brug for flere analyser af fremtidige scenarier.

For at skubbe de fossile brændsler ud af vores forbrug kræver det, at vi investerer i det elnet, der skal fragte den grønne strøm fra vindmøllerne og solcellerne til elbilerne og varmepumperne.

Vi forlod ikke Stenalderen, fordi vi løb tør for sten. Vi fandt på noget bedre. Nu har vi muligheden for at lægge den fossile æra bag os og træde ind i den grønne.

Lars Aagaard
Administrerende direktør, Dansk Energi

Energisektoren skal i gang med at investere endnu mere i kabler, transformerstationer og smarte løsninger, så den grønne energi kan komme sikkert ud til forbrugerne.

Det er afgørende, at politikerne får opdateret rammerne for elnettet til fulde, så netvirksomhederne kan fremtidssikre nettet til kundernes fremtidige behov.

Vi forlod ikke Stenalderen, fordi vi løb tør for sten. Vi fandt på noget bedre. Nu har vi muligheden for at lægge den fossile æra bag os og træde ind i den grønne.

Og det kan kun gå for langsomt.

Når nu verden skal elektrificeres, og Danmark vil være foregangsland, der skubber til de globale ambitioner, så er det netop ved at vise den elektriske vej, vi kan gøre en forskel.

Vi skal gå fra at være verdens bedste til at producere grøn strøm til også at være det mest elektrificerede land.

Lad os sætte strøm til en visionær strategi for, hvordan vi tager klimakampens kraftigste våben i brug.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00