Klimaråd: Affaldsimport vil belaste dansk CO2-regnskab

AFFALD: Dansk import af affald er eksploderet de seneste år. Forbrændingsanlæggene er glade for den billige brændsel. Men fortsætter udviklingen, vil det skade det danske CO2-regnskab, advarer Klimarådet i ny rapport.

Danske forbrændingsanlæg som her Kara Novoren i Roskilde tjener gode penge på at importere affald fra udlandet. Men den praksis kan skade CO2-regnskabet, advarer Klimarådet.
Danske forbrændingsanlæg som her Kara Novoren i Roskilde tjener gode penge på at importere affald fra udlandet. Men den praksis kan skade CO2-regnskabet, advarer Klimarådet.Foto: Niels Bo Dybdahl
Klaus Ulrik Mortensen

Overkapaciteten har ført til import af affald fra andre EU-lande. Dette kan være problematisk fra et nationalt klimapolitisk synspunkt, da det importerede affald indeholder en væsentlig mængde plastik, hvilket øger den fossile andel i det forbrændte affald og derved øger de nationale udledninger.

Ny rapport fra Klimarådet

Historien om de danske forbrændingsanlægs import af udenlandsk affald er, at der er gevinst for begge parter.

Europæiske kommuner og virksomheder slipper af med affald, som de ikke har de fornødne tekniske kompetencer til at håndtere på fornuftig vis. Dermed undgår affaldet at havne på lossepladserne.

Og de danske forbrændingsaffald får afhjulpet problemet med overkapacitet, som de seneste år har presset branchen.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00