Debat

Ny debat: Hvordan bliver cirkulær økonomi til mere end buzzwords?

DEBAT: Cirkulær økonomi er drømmen om et nyt væksteventyr, men hvordan kommer vi fra grønne intentioner til konkret politik? Det spørger Altinget om i en ny debat. Mød deltagerne her.

Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Signe Løntoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Signe Løntoft
Fagdebatredaktør

Regeringens advisory board udgav i sommer 27 nye anbefalinger om cirkulær økonomi.

Ambitionerne er store og indebærer blandt andet en målsætning om, at 80 procent af alle materialer skal genanvendes i 2030. Samtidig skal den samlede affaldsmængde være 15 procent mindre, og Danmark skal også i 2030 være helt i front i Europa målt på udvikling af cirkulære teknologier.

Evalueringen af Ressourcestrategien fra 2013 viser, at danskerne er godt på vej mod målet, i hvert fald i forhold til sortering af husholdningsaffald.

Altinget benytter anledningen til at spørge et nyt hold af debattører: Har cirkulær økonomi potentiale til at blive et nyt dansk væksteventyr, eller er der tale om grønne buzzwords? Hvordan kan målsætningerne blive til konkret politik? Og hvordan skal politikerne balancere de ambitiøse mål for genanvendelse og udvikling af bæredygtighedsteknologi med hensynet til enkelterhvervs interesser og offentlige udgifter?

Mød debattørerne her:

Christina Busk

Christina Busk
Miljøpolitisk chef hos brancheforeningen Plastindustrien, der repræsenterer mere end 230 danske plastvirksomheder. Tidligere chefkonsulent i Dansk Industris miljøpolitiske enhed.

Christian Poll

Christian Poll (Å)
Medlem af Folketinget for Alternativet. Miljøordfører og ordfører for energi, grøn omstilling og forsyning. Uddannet civilingeniør og tidligere ansat i Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen.

Jacob Hartvig Simonsen

Jacob Hartvig Simonsen
Direktør i sammenslutningen af kommunale affaldsselskaber, Dansk Affaldsforening. Tidligere chefkonsulent hos COWI inden for lovgivning og miljøhåndtering samt KL med fokus på affaldsområdet. 

Thomas Fruergaard Astrup

Thomas Fruergaard Astrup
Professor på DTU Miljø. Forsker inden for affald og ressourcer, herunder miljørigtig genanvendelse og udnyttelse af ressourcer i affald fra husholdninger og industri.

Sine Beuse Fauerby

Sine Beuse Fauerby
Energi- og miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening. Beskæftiger sig især med affalds- og ressourcepolitik. Medlem af Miljøstyrelsens følgegruppe angående PEF - Produkt Environmental Footprint.

Jonas Engberg

Jonas Engberg
Sustainability Manager hos IKEA. Ansvarlig for at udvikle og implementere tiltag, der styrker IKEA's sociale og miljømæssige bæredygtighed.

Jørn Pedersen

Jørn Pedersen (V)
Formand for Kommunernes Landsforenings (KL) Teknik- og Miljøudvalg og borgmester i Kolding Kommune. 

Jakob Zeuthen

Jakob Zeuthen
Miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv. Ansvarlig for den miljøpolitiske indsats og sikring af, at lovgivning tilgodeser virksomheders rammevilkår samt medlem af det danske Miljømærkenævn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00