Professorens forsøg på at forstå forsyningssektoren

BAGMAND: En større reform af affaldssektoren er på trapperne. Altinget har i den sammenhæng talt med tidligere professor i offentlig forvaltning Jørgen Grønnegård Christensen, som i 2001 granskede sektorens reformpotentiale.

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen

Det er præcis det samme argument, som man i sin tid brugte i diskussionen om frit skolevalg. Og svaret er, som jeg ser det, i begge tilfælde, at det kan løses ved hjælp af langsigtet planlægning. Der er jo ikke nogen, der siger, at det her skal gennemføres som en revolution fra den ene dag til den anden.

Jørgen Grønnegård Christensen
Tidligere profesor i offentlig forvaltning, Aarhus Universitet
Fakta
Jørgen Grønnegård Christensen er tidligere professor i offentlig forvaltning ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. Han er forfatter til en lang række bøger og artikler om offentlig forvaltning og styring. Han har derudover deltaget i adskillige udvalgs- og kommissionsarbejder, senest i Bo Smith-udvalget om samspillet mellem politikere og embedsmænd.

Jørgen Grønnegård Christensen skrev i 2001 en analyse af affaldssektorens politiske organisering, der var startskuddet på en større debat og efterfølgende omorganisering af affaldssektoren. Vi skal høre om, hvordan han i dag ser på forhold omkring styring og organisering af affalds- og forsyningssektoren, og hvad fremtiden kan bringe.

Efter et årelangt tilløb er der ikke længere nogen vej uden om.

Affaldssektoren skal liberaliseres. Forbrændingsanlæggene skal konkurrere på lige fod med private aktører. Og kommunernes anvisningsret skal ophæves.

Det var nogle af de pointer, som Lars Christian Lilleholt (V) onsdag slog fast på Dansk Affaldsforenings årsmøde i Sydhavnen i København.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00