Debat

V: Regioner og kommuner sjusker med it-sikkerhed

DEBAT: Den digitale sikkerhed er ikke kun et anliggende for staten og dens it-leverandører. Også kommuner og regioner må være deres ansvar bevidst og agere med respekt, når borgernes oplysninger skal sikres digitalt, skriver Torsten Schack Pedersen (V).

Kommuner og regioner må være deres ansvar bevidst og agere med respekt, når borgernes oplysninger skal sikres digitalt, skriver Torsten Schack Pedersen (V).
Kommuner og regioner må være deres ansvar bevidst og agere med respekt, når borgernes oplysninger skal sikres digitalt, skriver Torsten Schack Pedersen (V).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torsten Schack Pedersen (V)
It-ordfører

Afsløringerne af sikkerhedsbristerne hos visse kommuner i Ekstra Bladet er chokerende og krænkende for både de involverede, hvis dybt fortrolige oplysninger ligger åbent fremme, og for os andre, der potentielt kunne opleve det samme.

Torsten Schack Pedersen (V)
It-ordfører

En dagplejemor står ikke nede i Brugsen og råber op om børnene, fordi hun har tavshedspligt. Det ville klæde kommunerne at udvise samme konduite digitalt.

Fakta
En ny fællesoffentlig digitaliseringsstrategi er på vej og skal være med til at modernisere og effektivisere den offentlige sektor.

Altinget benytter anledningen og spørger et debatpanel: Hvordan harmonerer ambitionerne om digital forvaltning med traditionelle retspolitiske hensyn og forvaltningsretlige principper om at beskytte personlige og følsomme oplysninger om borgerne?

Du kan også deltage i debatten. Send dit indlæg til [email protected].

I første runde af denne debatføljeton skrev jeg i mit indlæg om, hvordan kuldsejlede it-projekter koster kassen både økonomisk og i det konkrete fremhævede eksempel på tilliden til Skat. Det er dyrt for pengepungen og retssikkerheden, når gæld til det offentlige opkræves vilkårligt, slet ikke opkræves, eller når det sker efter forældelsesfristen.

Sjusk med it-sikkerhed
Som tidligere nævnt er eksemplerne mange nok. Dem skal jeg ikke dæmpe humøret ved at gentage. Et harmonikasammenstød er selvsagt en større nyhed, end når én falder på cyklen, men begge dele kan nu være alvorligt nok. De små cykelstyrt sker desværre alt for tit, når kommuner og regioner ikke formår at passe på danskernes data.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Ekstra Bladet kunne ved indgangen til november afsløre, hvordan der på internettet er fri adgang til oplysninger om danskeres sygdomme, fordi kommuner og regioner sjusker med it-sikkerheden. Automatreaktionen var – berettiget – bestyrtelse hos politikere og fagfolk inden for it-sikkerhed. Herefter fulgte krav om flere penge, flere regler og mere kontrol, som også er velkendte reaktioner, når det offentlige begår fejl eller forvalter for dårligt.

Afsløringerne af sikkerhedsbristerne hos visse kommuner i Ekstra Bladet er chokerende og krænkende for både de involverede, hvis dybt fortrolige oplysninger ligger åbent fremme, og for os andre, der potentielt kunne opleve det samme.

Regioner og kommuner må tage ansvar 
Forklaringer som ”jamen, vi regnede med …” eller påstande om uvidenhed er ikke godt nok i et højt udviklet velfærdssamfund. Hvad er løsningen så – send flere penge, lav nogle flere regler, send noget mere kontrol?

Nej. Lovgivningen ligger der allerede, og den er klar. Datatilsynet kan ikke hænge over hver eneste forvaltning for at sikre sig, at man i en afdeling med mange ansatte ikke bare nøjes med et kodeord, så logningen bliver umuligt. Eller sikre at man ikke bare kan lave en Google-søgning og straks vide, hvem der har anmeldt en arbejdsskade.

Det er på tide, at kommunerne ifører sig cykelhjelmen og begynder at se sig godt for frem for at bede om støttehjul og et kosteskaft sat i bagagebæreren. Den digitale sikkerhed er ikke kun et anliggende for staten og dens it-leverandører. Også kommuner og regioner må være deres ansvar bevidst og agere med respekt, når borgernes oplysninger skal sikres digitalt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Schack Pedersen

MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00