Regeringen opgiver samlet asylaftale

UENIGHED: Efter flere ugers forhandlinger opgiver regeringen nu at lave en samlet aftale om asylstramninger. V, S og DF kan ikke enes om flygtningelandsbyer.

Søndag aften forventede Inger Støjberg at lande en aftale mandag. Sådan gik det ikke.
Søndag aften forventede Inger Støjberg at lande en aftale mandag. Sådan gik det ikke.Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Forhandlingerne om nye asyl- og udlændingestramninger er slut.

Partierne er ikke blevet enige om en aftale, så i stedet bliver regeringens forslag om nye stramninger fremsat enkeltvis i folketingssalen af integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V).

”Der udestår stadigvæk spørgsmålet omkring flygtningelandsbyer. Det betyder nu, at vi lægger et lovforslag ned i folketingssalen med en stribe opstramninger, der betyder, at der bliver opstrammet i forhold til, hvornår man kan få sin familie hertil, og der bliver givet opholdstilladelser i et kortere tidsrum. Det betyder også, at hvis man kan, skal man selv betale for sit ophold i et asylcenter, og at ydelserne bliver sat ned,” siger Inger Støjberg.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti havde dannet fælles front med et ønske om at oprette midlertidige flygtningelandsbyer. Regeringen havde indvilget i at gå med til at undersøge grundlaget for sådanne landsbyer, men det var ikke nok for DF.

Vi synes, det er underligt, at regeringen ikke vil lytte til et meget stort antal mandater i Folketinget.

Peter Skaarup (DF)
Retsordfører

”Vi har markeret over for regeringen, at vi ønsker statslige barakbyer eller flygtningelandsbyer, så integrationen ikke sættes i gang ude i kommunerne. Kommunerne har i øjeblikket kæmpe problemer,” siger partiets retsordfører, Peter Skaarup, og fortsætter:

”Vi synes, det er underligt, at regeringen ikke vil lytte til et meget stort antal mandater i Folketinget.”

Grader af stædighed
Selvom Socialdemokraterne også ønskede flygtningelandsbyer, var formand Mette Frederiksen beredt på at tage til takke med regeringens undersøgelse af mulighederne for at oprette midlertidige faciliteter.

Derfor er Mette Frederiksen ikke sen til at give regeringen og DF ansvaret for den manglende aftale.

”Det, vi har set i dag, er en regering, der ikke kan samarbejde med sit blå støtteparti på flygtningeområdet. Det, må man alt andet lige sige, er en noget særpræget situation,” siger Mette Frederiksen.

Peter Skaarup mener, at han og hans parti har gjort, hvad de skulle.

”Vi er gået så langt, som vi overhovedet synes, vi kan få regeringen med på. Det betyder så også, at der kommer en række forslag nede i folketingssalen, hvor vi strammer reglerne for asyl og familiesammenføring,” siger Peter Skaarup.

Stramninger på vej
Stramninger bliver det nemlig til trods uenigheden. Og det glæder integrationsministeren.

”Der er en lang række opstramninger, som gør, at vi fører den suverænt strammeste asylpolitik sammenlignet med landene omkring os,” siger Inger Støjberg.

Ifølge regeringen er der brug for at gennemføre stramningerne så hurtigt som muligt.

”Det er også derfor, at regeringen – uanset at det ikke har været muligt at indgå en aftale – vil fremsætte et lovforslag, der udmønter stramningerne. Det er min klare forventning, at partierne, vi i dag har forhandlet med, vil stemme for,” siger finansminister Claus Hjort Frederiksen i en pressemeddelelse.

Det vil formentlig lykkes. Selvom Mette Frederiksen kritiserer regeringen og DF for ikke at nå til enighed, bakker hendes parti stadig op om de enkelte forslag, der nu kommer i salen.

”Det er vores holdning, at der skal laves en bred aftale på det område – hele Folketinget skal tage ansvar. Så vores holdning til de enkelte forslag er uændret,” siger S-formanden.

Længere proces
Midt i november fremlagde statsminister Lars Løkke Rasmussen, integrationsminister Inger Støjberg og justitsminister Søren Pind 34 forslag til stramninger. Nogle initiativer kunne gennemføres med det samme, mens andre skulle vedtages ved lov.

Det betød, at 13 forslag blev hastebehandlet og vedtaget i Folketinget. Det var de forslag, der gav udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg mulighed for i særlige situationer at suspendere retten til at blive stillet for en dommer inden for tre døgn.

Efterfølgende blev der forhandlet videre i Finansministeriet om de resterende forslag. Her betød uenighed om netop flygtningelandsbyer, at forhandlingerne trak ud helt til i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00