Kommentar af 
Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Jeg vædder gerne på, at Lars Bojes nye parti kommer i Folketinget ved næste valg

Det lader til, at Lars Boje Mathiesens tilhængere har tilgivet ham for formandshonoraret. Måske lidt på samme måde, som Trumps tilhængere har en grænseløs overbærenhed over for hans opførsel og udtalelser. Det er på mange måder samme segment, Boje går efter. Bare oversat til danske forhold, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Historien om formandshonoraret gav selvfølgelig nogle ridser i lakken hos antibureaukraten Boje, der ellers altid nidkært og nærigt har gennemgået andres pengeforbrug med tættekam og lup. Men det virker til at være tilgivet i de kredse, som har opgivet resten af Christiansborg og desperat ønsker sig et talerør til deres oprør, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.
Historien om formandshonoraret gav selvfølgelig nogle ridser i lakken hos antibureaukraten Boje, der ellers altid nidkært og nærigt har gennemgået andres pengeforbrug med tættekam og lup. Men det virker til at være tilgivet i de kredse, som har opgivet resten af Christiansborg og desperat ønsker sig et talerør til deres oprør, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der kommer et nyt parti. Det er ganske vist. Lars Boje Mathiesen har nemlig selv skrevet på Facebook, at han barsler med en lille ny på dansk politiks højre flanke. Partiet kommer enten lige før eller lige efter sommerferien.

Man skal lige være sikker på, at Valgnævnet godkender partinavnet, så man kan samle vælgererklæringer fra samme sekund, partiet er præsenteret for offentligheden. Mærket af skade kan jeg kun sige, at dét i hvert fald er en god idé.

Knap 11.000 mennesker har allerede liket eller ligefrem elsket opslaget på Facebook. Det er delt 650 gange. Så man satser næppe meget ved at slå fast, at partiet bliver opstillingsberettiget, og det kommer til at gå stærkt.

Boje Mathiesen har nemlig en helt særlig klangbund ude i den del af vælgerhavet, der enten er godt trætte af alt på Slotsholmen og omegn eller måske endda slet ikke er vælgere i dag.

Men in Black, vaccineskeptikere og konspirationsteoretikere er blandt Bojes publikum. Men der er også mange danskere, der stadig er chokerede over Minkskandalen, undersøgelsen, der ikke blev til noget, Venstre, der forlod blå blok for at sikre Mette Frederiksen fire ekstra år i Statsministeriet, for ikke at tale PET-skandalen, der løb ud i sandet.

Læs også

Boje er en af de mest populære politikere på Facebook, og han er den bedste, når det kommer til at skabe interaktion og engagement.

Sagt på en anden måde; Han har fat i sin målgruppe, også selvom det politiske parnas ryster på hovedet over endnu et nyt parti, de borgerlige græder over det mulige stemmespild, og venstrefløjen godter sig over samme. Men det kan de godt glemme. For det bedste gæt er, at Boje bliver på Borgen.

Og hvem er så denne Lars Boje Mathiesen? Jo, han begyndte sin politiske karriere i Liberal Alliance, da jeg selv sad i toppen af samme parti. Ved kommunalvalget i 2013 repræsenterede han partiet i Demokratiets Aften på DR1.

Vi var noget nervøse. Vi havde sendt partiets daværende pressechef, Jyllands-Postens nuværende politiske analytiker, Niels Thulesen Dahl, til Aarhus for at manuducere ham grundigt i partiets politik.

På selve aftenen ville skæbnen, at den i hovedstadsområdet fra de spøjse valgplakater kendte kandidat John Erik Wagner sprang op på scenen og afbrød debatten.

Men han blev også mere og mere begejstret for sin egen indsats. Da meningsmålinger begyndte at vise fremgang for LA, var han sikker på, at årsagen hed Boje.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Lars Boje Mathiesen satte dog en stopper for Wagners stunt ved med et roligt, men fast tag at føre ham ned fra scenen igen. Så var den ged barberet, og Bojes valg til Aarhus Byråd var hjemme, stort set inden han havde haft ordet i debatten.

Lars Boje blev et ivrigt og principfast medlem af byrådet. Når de andre fik serveret mad på kommunens regning, tog han madpakken frem. Han gjorde det for så vidt godt.

Vi var lidt nervøse for nogle af hans udlændingepolitiske udskejelser, men det var en generel udfordring for partiet i de år, da vi prøvede at gjorde en dyd ud af at gøre Anders Foghs ord om en fast og fair udlændingepolitik til virkelighed.

Men han blev også mere og mere begejstret for sin egen indsats. Da meningsmålinger begyndte at vise fremgang for LA, var han sikker på, at årsagen hed Boje. Og på et tidspunkt kom han frem til, at han burde være spidskandidat for LA i Østjylland til det kommende folketingsvalg.

Der var dog lige den hage ved en plan, at vi allerede havde en spidskandidat, nemlig vores daværende finansordfører Ole Birk Olesen. Og ham havde vi ikke tænkt os at skille os af med.

Det ville Boje ikke umiddelbart acceptere, og der kom antydninger af, at han nok kunne få gennemtrumfet sit spidskandidatur. Derfor besluttede vi, at han ikke kunne få lov at være folketingskandidat, men godt kunne genstille op til byrådet. Det ville han ikke finde sig i. Og fair nok for det.

Læs også

Og så var han fortid i LA. Snart dukkede han dog op i Nye Borgerlige og blev som bekendt valgt ind ved folketingsvalget i 2019.

Og i øvrigt genvalgt med et flot personligt stemmetal i 2022. Der var faktisk kun 17 af de 175 syddanske folketingsmedlemmer, der fik et højere stemmetal end Lars Boje. Apropos den folkelige genklang.

Da Pernille Vermund første gang i denne valgperiode meddelte, at hun ville trække sig som formand for Nye Borgerlige, blev Lars Boje valgt til hendes efterfølger. Han kom hurtigt i uoverensstemmelser med dele af partiet, fordi han krævede at få et honorar for sin formandsindsats.

Og en-to-tre blev han ekskluderet af partiet, som Vermund måtte overtage, indtil hun forsøgte at udsætte det for en mislykket omgang aktiv dødshjælp, da hun kastede det meste af sin nationalkonservatisme over skulderen og kastede sig i armene på Alex Vanopslagh og Liberal Alliance. Det er jeg stadig ikke kommet mig over, men mig om det.

Nu har han indrettet sit kontor på Christiansborg som tv-studie. Det skal nok få SoMe-eksponeringen til at eksplodere yderligere.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Historien om formandshonoraret gav selvfølgelig nogle ridser i lakken hos antibureaukraten Boje, der ellers altid nidkært og nærigt har gennemgået andres pengeforbrug med tættekam og lup. Også selvom han forsvarede sig med, at de fleste af de øvrige partiformænd rent faktisk modtager honorar for deres indsats.

Men det virker til at være om ikke glemt, så tilgivet i de kredse, som har opgivet resten af Christiansborg og desperat ønsker sig et talerør til deres oprør.

Måske lidt på samme måde, som Trumps tilhængere har en grænseløs overbærenhed over for hans opførsel og udtalelser. Det er på mange måder samme segment, Boje går efter. Bare oversat til danske forhold.

Nu har han indrettet sit kontor på Christiansborg som tv-studie. Det skal nok få SoMe-eksponeringen til at eksplodere yderligere. Han arbejder foreløbigt under navnet Boje på Borgen. Hvad partiet kommer til at hedde, må fremtiden vise, men der er næppe tvivl om, at der fortsat er plads til Boje på Borgen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Lars Boje Mathiesen

MF (løsgænger), Folketinget, fhv. partiformand og MF, Nye Borgerlige
Lærer

0:000:00