Debat

DE og Selveje: Udsatte bør selv kunne vælge, hvem der hjælper dem ud af hjemløshed

Hvis vi skal lykkes med at få borgere ud af hjemløshed og permanent ind i egen bolig, skal de have ret til selv at vælge bostøtten i deres nye hjem. Det handler om relationer og værdighed, skriver Stine Højland Pedersen og Louise Dybdal.

<b></b>Det skal ikke være en kommunal sagsbehandler, der beslutter, hvem der skal ind over dørtærsklen i tidligere hjemløse borgeres nye hjem, skriver Stine Højland Pedersen og Louise Dybdal.<br>
Det skal ikke være en kommunal sagsbehandler, der beslutter, hvem der skal ind over dørtærsklen i tidligere hjemløse borgeres nye hjem, skriver Stine Højland Pedersen og Louise Dybdal.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Stine Højland Pedersen
Louise Dybdal
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I efteråret 2023 trådte en ny og vigtig lov i kraft – omlægningen af indsatsen mod hjemløshed.

Der var enstemmigt flertal i folketingssalen den dag i maj, da loven blev stemt igennem. Og der var også god grund til at glæde sig.

Endelig var der opbakning til strukturelle ændringer, så Housing First-tilgangen kunne blive implementeret i alle landets 98 kommuner. Dansk Erhverv og Selveje Danmark repræsenterer medlemmer, som har mange års erfaring med hjemløseområdet og med at drive herberger.

Vi skal tro på, at borgeren i hjemløshed, trods social udsathed, godt kan sætte ord på egne behov.

Stine Højland Pedersen og Louise Dybdal
Hhv. chefkonsulent, Dansk Erhverv og chefkonsulent, Selveje Danmark

Housing First-tilgangen er et paradigmeskifte, hvor man gør op med hjemløshed som en endestation. Nu tilbydes bolig i starten af indsatsen, den skaber tryghed og sikkerhed.

Det lyder simpelt. Men det handler ikke kun om, at den enkelte skal have sin egen bolig. Der skal også den rette socialfaglige støtte med. Og netop her, har vi brug for at gøre mere, før lovgivningen kan opfylde sit formål.

Ligeværdighed og relationer

I denne uge skal et beslutningsforslag fra SF om frit valg på bostøtte behandles i Folketingssalen. Hvis omlægningen af hjemløseindsatsen skal virke optimalt, kræver det, at SF's beslutningsforslag bliver stemt igennem, så mennesker i hjemløshed får ret til selv at vælge en person, de har tillid til, til at levere bostøtten i deres nye hjem.

Det bør ikke være en naturlov, at det er en kommunal sagsbehandler, som beslutter, om det er Anja eller Jeppe fra kommunens botilbudsteam eller den fagperson fra en civilsamfundsorganisation, borgeren selv ønsker, som skal ind over dørtærsklen i borgerens nye hjem.

Det handler om relationer og værdighed. Om den enkelte borgers relation til den kontaktperson fra herberget, som var der lige midt i krisen.

For det er svært og ressourcekrævende at opbygge tætte tillidsfulde relationer.

Læs også

Det er det for os alle sammen, men især hvis man har stået et svært sted i livet og måske har nogle brændte broer bag sig.

Det handler om værdighed og tro på, at borgeren i hjemløshed, trods social udsathed, godt kan sætte ord på egne behov. Derfor vil det være meningsfuldt at lade de menneskelige relationer fra eksempelvis herberger følge med ind i borgerens nye hjem

Ret til frit valg 

I dag står der i loven, at borgeren kan ønske, hvem der skal være deres bostøtte. Det betyder ikke, at borgerens ønske bliver opfyldt. Og lige præcis det – de små nuancer – har utrolig stor betydning for de borgere, det handler om.

Vi ønsker, at de får ret til selv at vælge, hvem der skal hjælpe dem med at komme ud af hjemløshed.

Det handler om den enkelte borgers relation til den kontaktperson fra herberget, som var der lige midt i krisen.

Stine Højland Pedersen og Louise Dybdal
Hhv. chefkonsulent, Dansk Erhverv og chefkonsulent, Selveje Danmark

Dansk Erhverv og Selveje Danmarks medlemmer, som har lang erfaring med at drive herberger, oplever, at omlægningen er godt i gang.

Men det er desværre ikke alle steder, hvor kommunen er klar på at lade borgerne bestemme selv, hvem de ønsker skal ind i deres nye hjem.

Dansk Erhverv og Selveje Danmark har derfor på vegne af vores medlemmer sendt et brev til ministeren med en venlig opfordring til at bakke op om SF’s beslutningsforslag om at give mennesker i hjemløshed ret til selv at bestemme, hvem der skal hjælpe dem i egen bolig.

Vi mener, at det vil sikre, at flere borgere tager imod hjælpen og lykkes med at gøre en bolig til et permanent hjem, når de selv har ret til at vælge, hvem der skal ind over dørtærsklen i deres nye bolig.

Det vil være frisættelse af velfærden og frisættelse af borgeren til selv at bestemme.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Højland Pedersen

Chefkonsulent, Velfærd og Samfund, Dansk Erhverv
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2014)

Louise Dybdal

Chefkonsulent, ældre-, udsatte- og sundhedsområdet, Selveje Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00