Debat

DH: Kan de sociale 2020 mål genoprette tilliden til regeringen?

DEBAT: Hvis tilliden til regeringen skal genoprettes, kræver det en gennemgribende fornyelse af socialpolitikken, og i den forbindelse også af sit menneskesyn. Det skriver Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.

Hvis tilliden til regeringen skal genoprettes, kræver det en gennemgribende fornyelse af socialpolitikken, og i den forbindelse også af sit menneskesyn. Det skriver Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.
Hvis tilliden til regeringen skal genoprettes, kræver det en gennemgribende fornyelse af socialpolitikken, og i den forbindelse også af sit menneskesyn. Det skriver Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thorkild Olesen
Formand, Danske Handicaporganisationer

Det har været særdeles spændende at følge debatten om fremtidens sociale 2020 mål her på siden. Ord som troværdige, realiserbare og realistiske går igen, og det er meget forståeligt, når man ser på den virkelighed, som de nye sociale 2020 mål skal formuleres i. Det er, som flere debattører også påpeger, en virkelighed, hvor økonomien er presset på alle fronter, og især samfundets udsatte står for skud og gang på gang og rammes af meget hårde nedskæringer og besparelser.

Derfor er det Majbrit Berlau, der for alvor stiller skarpt, når hun skriver: ” Målene er regeringens mulighed for at vise, at nedskæringerne af ydelserne til de mest udsatte i Danmark ikke kommer til at stå alene, og at regeringen rent faktisk har en social profil”.

Som månederne går, er det efterhånden meget svært at tro på, at det skulle være muligt at stille noget op, som på nogen måde kan opveje den gennemgribende skade, man lige nu forvolder de mest udsatte i Danmark.

Men jeg vil alligevel gribe Berlaus positive vinkel og forfølge forhåbningen om, at regeringen kunne have en ambition om trods alt at have en social profil. Og i forlængelse af den, stille spørgsmålet: Hvad skal der til, for at regeringen præsenterer en troværdig og realistisk social profil?

En visionær socialpolitik
Først og fremmest er det nødvendigt at have visioner og at turde sætte barren højt. Man bør tænke i en gennemgribende modernisering af socialpolitikken. En modernisering, som skal tage udgangspunkt i borgernes personlige autonomi, deres selvbestemmelse og ikke mindst behovet for at være uafhængige af andre i størst muligt omfang.

Men jeg vil alligevel gribe Berlaus positive vinkel og forfølge forhåbningen om, at regeringen kunne have en ambition om trods alt at have en social profil.

Thorkild Olesen
Formand, Danske Handicaporganisationer

Her menes ikke ”den retorik, som regeringen repræsenterer i dag, nemlig, at enhver er sin egen lykkes smed”. Nej, det ypperligste mål er at give alle mennesker lige muligheder for at deltage i samfundslivet. Der er derfor behov for, at den socialpolitiske indsats indrettes, så borgeren vises tillid og anerkendelse. Det vil sige, at selve menneskeopfattelsen skal gentænkes i forhold til i dag.

Med alle mennesker menes også mennesker med handicap. Derfor skal handicap som en selvfølge indgå i de nye sociale 2020 mål. Det bør være de bærende handicappolitiske principper, som sætter rammen for den sociale indsats:

  • Lige muligheder for alle.
  • Sektoransvaret.
  • Kompensationsprincippet.
  • Solidarisk finansiering.
  • Principperne i FN’s Handicapkonvention

At borgerne vises tillid og anerkendelse betyder, at borgerne skal involveres aktivt i tilrettelæggelsen af den indsats, som de modtager. Samtidig skal den enkelte have større ansvar for sit eget liv. Mødet mellem systemet og mennesket skal i højere grad baseres på støtte til ansvar for eget liv frem for formynderi. En kombination af inddragelse, selvansvar og styrket rådgivning vil give mere holdbare løsninger.

En social profil skal sætte standarden
En værdig og troværdig social profil skal tage udgangspunkt i at gøre fællesskabet mangfoldigt. Fællesskabet skal kunne passe til mennesker med handicap. Fokus bør ikke ligge på, hvordan individet kan tilpasses fællesskabet, men hvordan fællesskabet bliver tilgængeligt for alle.

Frem for alt skal en social profil sætte standarden for det samfund, vi ønsker at leve i. Derfor skal retssikkerheden prioriteres. Et moderne velfærdssamfund, hvor borgernes retssikkerhed konstant er under pres, er ikke noget at være stolt af. Derfor er det bydende nødvendigt at udvise mod og turde gøre op med uhensigtsmæssig praksis, som sætter borgerne ud af spillet og graver dybe kløfter i tilliden mellem borger og system.

Svaret på spørgsmålet om, hvorvidt de nye sociale 2020 mål kan bruges til genopretning af tilliden til regeringen, findes i genopretningen af tilliden mellem borger og system. Der er lang vej igen. Men hvis regeringen kan, tør og vil lave en gennemgribende fornyelse af socialpolitikken, og i den forbindelse også sit menneskesyn, ja, så er der måske en chance for genopretning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thorkild Olesen

Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale Handicapråd
cand.mag. i historie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00