Finanslov: Ældre får selvvalgt pleje på klippekort

PLEJEHJEM: Et regeringsforslag om klippekort til ekstra, selvvalgt pleje til ældre på plejehjem ser ud til at blive en realitet. "Lappeløsning," lyder kritikken fra SF.

Foto: www.colourbox.com
Lise-Lotte Skjoldan
Fakta
Regeringen lægger op til, at der fra 2017 årligt skal afsættes 165 mio. kr. til en ny klippekortsordning, som skal give ældre på plejehjem øget livskvalitet og mere selvbestemmelse.

I praksis vil klippekortsordningen betyde, at ældre, der bor på plejehjem eller i plejebolig får tilbud om ca. en halv times ekstra hjælp og støtte hver 14. dag, svarende til ét klip på klippekortet. Aktiviteten skal ligge ud over den hjælp og pleje, som beboeren allerede modtager. Det er den ældre beboer selv, der bestemmer, hvad klippet skal bruges til, og beboeren kan også vælge at ’spare op’, så der bruges to eller flere klip på én gang.

Kilde: Sundheds- og ældreministeriet

I 30 minutter hver 14. dag er der frit slag for de ældre på landets plejehjem. For prisen af et klip på et klippekort kan man få håret sat, komme en tur på museum eller få en tur i skoven.

Sådan vil det blive, hvis regeringens forslag om en klippekortsordning til ekstra pleje for ældre på plejehjem bliver en realitet på finansloven for 2017. Her er der afsat årligt 165 millioner kroner til ordningen, der har til formål, at den enkelte ældre skal have mere selvbestemmelse over sin pleje.

”Det her handler om at sørge for, at tilværelsen for ældre på plejehjem skal byde på flere oplevelser og glæder i hverdagen, og at den ældre skal have bedre mulighed for at deltage i meningsfulde aktiviteter,” sagde sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), da forslaget blev lanceret.









0:000:00