Debat

Patientforening kritiserer regeringens arbejde med specialeplanen: Det har været foruroligende lukket

Jeg er bekymret over den langtrukne politiske proces for specialeplanen, hvor inddragelse mest har været en symbolsk kommunikationsfernis, skriver Janus Tarp.  

Socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil meldte i februar, at specialeplanen endnu engang bliver udskudt. Alt imens bliver hjælpen til folk med handicap ikke forbedret, hvilket kommer til at koste hele samfundet, skriver Janus Tarp. 
Socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil meldte i februar, at specialeplanen endnu engang bliver udskudt. Alt imens bliver hjælpen til folk med handicap ikke forbedret, hvilket kommer til at koste hele samfundet, skriver Janus Tarp. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Janus Tarp
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I fem lange år har vi ventet på specialeplanen for det specialiserede socialområde. Planen blev for nylig udskudt på ubestemt tid af socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Endnu engang skulle vi vente på nybrud i processen på samme måde, som vi venter på forårsvejret, men nu forlyder det, at arbejdet løber ud over stepperne.

Det er vi mange, berørt af planen, overordentlig glade for.

Men hvorfor har det taget så lang tid, og hvorfor har vi ikke fået noget at vide på et tidligere tidspunkt? Jeg er bekymret over processen og ville ønske, at inddragelse mere var en handling helt fra start end et varmt ord.

Mørklagt proces

Allerede før folketingsvalget i 2019 annoncerede tidligere social- og ældreminister, Astrid Krag, ellers, at specialeplanen var på vej med et ”strukturelt løft og et af de største fremskridt for socialområdet ganske længe.”

Læs også

Nu skulle der kastes lys og nationalt overblik over det specialiserede socialområde.

Borgerne skulle sikres den rette specialiserede hjælp uanset, hvor i landet de boede. De eksisterende indsatser skulle afdækkes, og der skulle styr på kvaliteten. Efter mange års dokumenterede fejl og mangler anedes endelig et lys i horisonten.

Det har været en årelang forvirrende proces, som i nyere tid har været mørklagt, som så blev udskudt i starten af februar. Når vi hører, at civilsamfundsorganisationer skal inddrages mere og på et tidligere tidspunkt, var det svært at fordøje og forstå.

Er udsagnet om inddragelse og samarbejde fra regeringens side de seneste mange år blot en pæn symbolsk kommunikationsfernis, der dækker over en stadig mere centraliseret lovproces, hvor selv partiernes ordførere holdes ude langt hen ad vejen?

Det er ikke bare status quo at forhale specialeplanen, som man har gjort. Folk isoleres, og får det værre fysisk og psykisk, hvis man ikke forbedrer hjælpen til folk med handicap. 

Janus Tarp
Formand for UlykkesPatientForeningen og PolioForeningen

Hvordan kan vi som civilsamfundsorganisationer og borgere vide os sikre på, at de løsninger, der bliver lavet, er de bedste for de berørte borgere, når vi langt hen ad vejen holdes ude?

Man kunne få det indtryk, at specialeplanen for det specialiserede socialområde altid må vente, når noget vigtigere kommer i vejen. Men at sætte noget på pause er også et aktivt valg med menneskelige og samfundsøkonomiske konsekvenser for nogen.

Det er ikke bare status quo at forhale specialeplanen, som man har gjort. Folk isoleres, og får det værre fysisk og psykisk, hvis man ikke forbedrer hjælpen til folk med handicap, hvilket kommer til at koste i kroner og øre for hele samfundet. Det er ikke en bæredygtig prioritering.  

I et samråd i Folketingets Socialudvalg den 8. februar 2024 udtalte socialministeren om specialeplanen:

”Det er ikke sådan at tingene er gået i stå, eller noget der ligner. Tværtimod. Det er faktisk fordi, vi bevæger os ud over isen i et ret højt tempo, og det foregår ikke i det offentlige rum. Det foregår inde i et lukket rum.”

Får trukket flere livskort fra hånden 

Det er naturligvis glædeligt, at arbejdet er i gang, men hele forløbet over så mange år har været foruroligende at følge grundet den lukkethed, arbejdet har været omgærdet af. Når det er sagt, glæder jeg mig meget til at se indholdet og håber i særdeleshed, at man har medtænkt følgende aspekter:

Regeringen har i flere år haft anbefalingerne fra aktører på området til løsningerne, imens børn med handicap vokser sig større og snart er voksne. 

Janus Tarp
Formand for UlykkesPatientForeningen og PolioForeningen

  1. At man sikrer borgernes retssikkerhed og kommer med konkrete bud på, hvordan disse indsatser udmøntes.
  2. At man inddrager foreningernes unikke viden i højere grad og på et tidligere tidspunkt.
  3. At man har et fokus på at styrke kommunernes økonomi, da manglende ressourcer er stor årsag til problemerne.

Den tidligere socialminister, Astrid Krag, sagde om specialeplanen i udspillet fra 19. maj 2022:

”Som borger skal velfærdssamfundet gribe én, hvis livet spiller én et hårdt kort på hånden, eller man ikke har de samme forudsætninger for at klare hverdagen som alle andre. Hvis man bliver kvæstet i en trafikulykke og efterlades med et svært varigt handicap. Hvis man bliver ramt af psykisk sygdom. (...) Eller hvis man af en eller anden grund har brug for hjælp og støtte til at leve et liv med ligeværdige muligheder.”

Det er smukke ord, som jeg håber, snart bliver gjort til virkelighed for alle de borgere i Danmark, som er i berøring med det specialiserede socialområde.

Læs også

Sagen er bare, at regeringen i flere år har haft anbefalingerne fra aktører på området til løsningerne, imens børn med handicap vokser sig større og snart er voksne med endnu flere hårde livskort stukket på hånden.

Nuvel, det er forår, og jeg vælger jeg at tro på, at vi har noget godt i vente udover bøgens lysegrønne farve, når specialeplanen snart foreligger i sin fulde længde.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Janus Tarp

Formand, PolioForeningen og UlykkesPatientForeningen, chefjurist i Slagelse Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1996)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00