Kommuner sparer i hjælpen til handicappede børn

MERUDGIFTER: Forældre får oftere nej, når de søger om økonomisk støtte til medicin, tøj og anden hjælp til deres handicappede børn, lyder kritikken. Siden 2010 er bevillingerne til merudgifter ifølge nye tal således faldet med 44 procent. DF og EL kræver svar, mens KL afviser.

Kommunernes støtte til merudgifter er faldet med ca. 44 procent siden 2010, mens faldet fra 2014 til 2016 er på ca. 10 procent.
Kommunernes støtte til merudgifter er faldet med ca. 44 procent siden 2010, mens faldet fra 2014 til 2016 er på ca. 10 procent.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Der er skåret så meget, at det er blevet umenneskeligt, at folk, der allerede kæmper hårdt i hverdagen, også skal kæmpe med kommunen.

Thorkild Olesen
Formand for Danske Handicaporganisationer

Kommuner har skåret ned på støtten til børn med et handicap, når deres familier skal have hjælp til eksempelvis familie-kurser til forældre med ADHD-børn, særlige sko, medicin eller lignende til børn.

Siden 2007 er kommunernes bidrag til den type af hjælp faldet år for år. Og det ser ud til at fortsætte.

Det viser nye beregninger fra Social- og Indenrigsministeriet, der i 2016 forventer, at der bliver brugt 644 millioner kroner på børn og unge til de såkaldte merudgifter.

Dokumentation

Formål med merudgiftsydelse
Servicelovens § 41: Det overordnede formål med ydelsen er, at forsørgere af børn og unge under 18 år med betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne kan få kompensation for de merudgifter, de har som følge af deres barns funktionsnedsættelse.

Servicelovens § 100: Det overordnede formål med merudgiftsydelsen er at yde kompensation til borgere med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne for de merudgifter, som er en konsekvens af funktionsnedsættelsen. Formålet er endvidere at medvirke til, at borgeren og dennes familie kan leve et almindeligt liv på samme måde som borgere uden nedsat funktionsevne på samme alder og i samme livssituation


0:000:00