Social virksomhed aktiverer svage ledige

SOCIALSTAFET: Kulturgyngen i Aarhus hjælper ledige, som har psykiske eller sociale problemer i arbejde ved at tilbyde dem jobtræning og uddannelse. Læs her, hvordan og hvem der er den næste modtager af 'socialstafetten'.
Foto: stiften.dk

Der arbejdes bevidst for, at medarbejdere på Kulturgyngen tager vare for udvikling af eget liv, såvel fagligt som socialt, og dermed bliver i stand til at indgå i samfundet og påvirke udviklingen til at være human og helhedsorienteret.

Erik Løve Hansen
Afdelingsleder i Kulturgyngen

Erik Løve Hansen
Afdelingsleder i Kulturgyngen, Aarhus

Kulturgyngen er en socialøkonomisk virksomhed startet tilbage i 1987 med det formål at hjælpe ledige i gang på arbejdsmarkedet eller i gang med en uddannelse. Der er tale om ledige, der har andre problemer end ledighed. Ofte psykiske eller sociale problemer, som vanskeliggør en tilbagevenden til arbejdsmarkedet.

Omdrejningspunktet i Kulturgyngens arbejde er driften af restauranten og spillestedet Gyngen samt det grafiske bureau Kultursats. Restauranten er delvis økologisk og placeret i Århus midtby med en åbningstid fra kl. 11 til 21. Der serveres dagen igennem frokostretter og fra kl. 18 à la carte-retter.

Fra kl. 22 fortsættes med live musik indtil kl. 02. Musikprogrammet er meget varieret, men tager ofte udgangspunkt i up-comming bands fra det århusianske musikmiljø. Scenen er således en del af den musikalske fødekæde. Det grafiske bureau designer og producerer alt materiale samt plakater og flyers til bands og andre eksterne kunder.

Medarbejdergruppen på Kulturgyngen består af 10 fastansatte medarbejdere (heraf to i fleksjob) og 32 i midlertidige ansættelser i forbindelse med afklaring og opkvalificering. Dertil kommer seks førtidspensionister i løntilskudsjob. Endvidere er virksomheden godkendt til elever i ordinær uddannelse inden for fagene kontor, kok, cater og tjener. Der er pt. seks elever i gang med en uddannelse inden for disse områder.

Metoden for det sociale arbejde er, at alle indgår i et reelt arbejde, hvor alles bidrag er vigtigt for det samlede resultat. Der tages udgangspunkt i den enkeltes ressourcer og kompetencer, og ud fra det planlægges forløbene.

Der lægges vægt på, at det er en virksomhed, som fungerer på et professionelt niveau, hvor der stilles krav, som der kan forventes på det ordinære arbejdsmarked, men med en stor social rummelighed, og hvor der tages hensyn til medarbejdernes aktuelle situation. Der arbejdes i mindre team, hvorved der sikres stor tryghed og mulighed for tæt opfølgning og indlæring. Parallelt med det praktiske arbejde arbejdes der målrettet med afklaring af fremtidigt arbejde eller uddannelse.

Resultater
Kulturgyngen har i det første halve år af 2012 udsluset 20 personer. 50 procent af disse modtager ikke længere forsørgelse på kontanthjælp eller sygedagpenge, og de 30 procent alene udgøres af personer, der er fortsat i ordinære uddannelsesforløb. De 20 personer fordeler sig således, at 55 procent er mænd, og 45 procent er kvinder. Der tilstræbes en ligelig fordeling mellem mænd og kvinder. Hovedparten af deltagerne ligger i aldersgruppen 20-35 år.

Nøgleord
Kulturgyngen er bygget op omkring troen på, at alle mennesker rummer ressourcer, men ikke alle får mulighed for at udnytte dem.

Ansvar, ligeværd, rummelighed, udvikling og netværk er nøgleordene i Kulturgyngens arbejde.

Ansvar: Kulturgyngen har som virksomhed et socialt ansvar over for såvel ansatte som lokalsamfundet. Medarbejderne inddrages mest muligt i virksomhedens udvikling og er medansvarlige for sikring af en bæredygtig udvikling. Der arbejdes bevidst for, at medarbejdere på Kulturgyngen tager vare for udvikling af eget liv, såvel fagligt som socialt, og dermed bliver i stand til at indgå i samfundet og påvirke udviklingen til at være human og helhedsorienteret.

Ligeværd: Alle mennesker uanset personlige ressourcer, faglig kunnen, religion og politisk overbevisning skal behandles lige, individuelt og med respekt.

Rummelighed: Kulturgyngen ønsker at have plads til alle mennesker. Målet er at give plads til udsatte grupper på arbejdsmarkedet, også dem, der har vanskeligt ved at indgå i samfundet omkring os.

Udvikling: Udvikling af virksomheden tager udgangspunkt i en bæredygtig strategi, som sikrer en levevenlig jord.

Netværk: Kulturgyngen ønsker at skabe netværk. Fra det globale netværk over lokalsamfundet og til det enkelte individ. Netværk ses som et vigtigt instrument for at bryde isolation og fremme udvikling.

Projekter
Ud over virksomheden med restauration og grafisk bureau har Kulturgyngen været med til at starte og udvikle forskellige tiltag. Det drejer sig blandt andet om "Spiserøret", en rådgivningsgruppe for mennesker med spiseforstyrrelser, og "Christine Centeret", en rådgivningsgruppe for incestofre. Endvidere projektet "UdBrydernes Sammenslutning", som blev udviklet i samarbejde med Kriminalforsorgens metodeudvikling i forhold til tilsyn af betingede dømte og prøveløsladte. "Skiftesporet" er et målrettet tilbud til førtidspensionister, som blev lavet i samarbejde med Århus Kommune og Socialministeriet samt "Nye medborgere på arbejdsmarkedet", som er et EU-støttet projekt målrettet flygtninge/indvandrere.

Og stafetten går til …

Daghøjskolen Fokus i Aalborg, fordi de som socialøkonomisk virksomhed til stadighed formår at bevare fokus på den vigtige opgave, det er at lave gode muligheder til borgere på kanten af vores samfund og gør det med respekt, engagement og tillid. Dette gøres i en kontekst uden alt for mange regler og med en holistisk tilgang til opgaven.

Daghøjskolen Fokus vil gerne samarbejdet, netværket og de gode relationer - og der må gerne findes utraditionelle vinkler på samarbejdet. Det er dog vigtigt at bevare sin uafhængighed.  De ønsker selv at kunne bestemme og går efter at være en sund og velkonsolideret virksomhed, der også kan klare sig, når der er trange tider.

0:000:00