Ekspert: Sådan tøjler man stigning i fedmeoperationer

INTERVIEW: Man kan godt sænke vægtgrænsen for, hvornår overvægtige kan tilbydes fedmeoperationer, uden at antallet eksploderer som i nullerne, mener professor Jens Meldgaard Bruun.

Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Den voldsomme stigning i fedmeoperationer, man så i slutningen af nullerne, behøver ikke gentage sig. Heller ikke selvom man sænker vægtgrænsen for, hvornår man kan blive opereret.

Sådan lyder vurderingen fra Jens Meldgaard Bruun, der er overlæge på medicinsk afdeling i Randers og professor på Københavns Universitet og medlem af Dansk Endokrinologis selskab.

”Jeg er helt med på, at hvis man sænker BMI-kravet fra 50 til 40, så vi tilbage ved det vægtkrav, der var med til at give en eksplosion i antallet af fedmeoperationer, som vi så i 2008, 2009 og som kulminerede i 2010. Men fordi statistisk set flere danskere vil opfylde BMI-kravet, så er der en stribe årsager til, at vi ikke vil nå op på det store tal igen,” siger Jens Meldgaard Bruun.

Dokumentation

Sagen kort
I 2010 blev 4.334 danskere fedmeopereret. Danmark var det land i verden efter USA med flest fedmeopererede per indbygger. Tallet styrtdykkede i de følgende år, så der i dag kun opereres omkring 600 danskere årligt, hvilket er lavere end de fleste lande omkring os. Det voldsomme fald skete efter en stærkt kritiseret opstramning, som regionerne foretog, da de lægefaglige selskaber ikke ønskede at deltage, fordi de følte sig overhørt. 

Allerede mens Sundhedsstyrelsens nye nationale retningslinjer var i høring i 2016, advarede Danske Regioner om, at de nye retningslinjer kan få udgifterne til fedmeoperationer og følgebehandlinger til at stige med et trecifret millionbeløb, hvis lægerne kommer til at følge anbefalingerne.

Derfor lovede Løkke-regeringen i 2016 regionerne i økonomiaftalen for 2017, at Sundhedsstyrelsen og regionerne i dette forår skulle lave et reglement, en såkaldt visitationsretningslinje, til sygehuslægerne. Regler, som trumfer styrelsens nye vejledning om, hvem der skal tilbydes operation, så udgifterne alligevel ikke stiger.

De lægefaglige selskaber har netop forladt denne arbejdsgruppe.


0:000:00