Eksperter: Fint at spare en kvart milliard på fødsler

ØKONOMI: Regeringens planer om at droppe et løft på en kvart milliard til fødsels-området møder kritik fra jordemødrene. Men to sundhedsøkonomer mener, andre områder har større behov.

Regeringen har angivelig også planer om at droppe SR-regeringens helbredstjek af udsatte. Også det er økonomerne positive over for, der er nemlig ikke god dokumentation for, at de virker. 
Regeringen har angivelig også planer om at droppe SR-regeringens helbredstjek af udsatte. Også det er økonomerne positive over for, der er nemlig ikke god dokumentation for, at de virker. Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Men jo mere travlt der er på fødeafdelingerne, jo større er risikoen for fejl.

Anette Frederiksen
Jordemoderforeningen

Et oplagt sted at skære. Det vurderer to af landets mest fremtrædende sundhedsøkonomer om regeringens mulige overvejelser om at droppe en økonomisk indsprøjtning til landets fødeafdelinger. Spareplanen eller omprioriteringen møder ellers hård kritik fra blandt andet Jordemoderforeningen.

Professor i sundhedsøkonomi fra SDU Kjeld Møller Pedersen peger dog på, at antallet af fødsler i forhold til 2007 er faldet med omkring 14 procent, mens at antallet af jordemødre er steget.

”Det er et stort fald i antallet af fødsler, og samtidig har man endda ansat flere jordemødre. Min vurdering er, at der er en række andre områder, hvor pengene kunne bruges bedre,” siger Kjeld Møller Pedersen. Han peger blandt andet på landets medicinske afdelinger.

Dokumentation

Det aftalte regeringen SF og Enhedslisten om pengene til fødeområdet

Aftaleparterne er endvidere enige om at afsætte 35 mio. kr. i 2015 og 75 mio. kr. årligt fra 2016 til et løft af kvaliteten på fødeafdelingerne. Midlerne skal anvendes til en styrket indsats, herunder øget personale og initiativer, som indfrier Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til svangreomsorg. Midlerne fordeles i 2015-2016 til regionerne på baggrund af bloktilskudsnøglen. Som opfølgning skal regionerne indsende et revisorpåtegnet regnskab for anvendelsen af midlerne, der dokumenterer, at de er anvendt til svangreomsorgen. Fra 2017 overføres midlerne permanent via bloktilskuddet til regionerne.


0:000:00