EL: Mindre brugerbetaling til udsatte

FINANSLOV: Enhedslisten foreslår med fem forskellige tiltag at udsatte, ældre og psykisk syge med særlige tandskader får hjælp til tandlægeregningerne. SF tvivler på, at der er penge til alle forslagene.

Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Gratis tandlægetjek til unge og økonomisk dårligt stillede. Bedre og billigere tandlægehjælp til handikappede og støtte til borgere, som har skader på tænderne på grund af bivirkninger ved psykofarmaka.

Sådan lyder nogle af de i alt fem tiltag, som Enhedslisten tager med til forhandlingerne om næste års finanslov på tandområdet.

Partiets sundhedsordfører, Stine Brix, roser regeringen for at have sat fokus på social ulighed i sundhed på en stribe områder. Men på tandområdet har regeringen ikke gjort nok, mener man i Enhedslisten.

Dokumentation

Enhedslisten foreslår:

  • Gratis årligt tandlægetjek for unge, førtidspensionister, ældre på højeste pensionstillæg samt kontanthjælpsmodtagere.
  • Bedre og billig omsorgstandpleje for ældre og borgere med handicap, som ikke kan benytte almindelige
    tandplejetilbud.
  • Loft på tandlægeregning for patienter, som får tandskader som følge af brug af psykofarmaka.
    Ret til dækning af tandplejeudgifter for op til 10.000 kr. årligt for kontanthjælpsmodtagere. Initiativet foreslås finansieret igennem omlægning af den hidtidige ordning for kontanthjælpsmodtagere (Aktivloven paragraf 82a).
  • Opsøgende tandpleje for pensionister, førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere og andre
    borgere, som får særlige tilskud til tandpleje, samt mulighed for frit valg mellem offentlig og
    privat tandpleje klinik (Herlev-modellen).

0:000:00