Debat

Lif: Ikke et ord om lægemidler i Kræftplan IV

DEBAT: For at sikre at danske patienter i praksis får gavn af de nye lægemiddelbehandlinger, er det afgørende, at sundhedsvæsenet er gearet til at tage lægemidlerne hurtigt i brug, skriver Henrik Vestergaard fra Lægemiddelindustriforeningen. 

Foto: Lif
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Vestergaard
Viceadministrerende direktør i Lif

Fakta
Bland dig i debatten ved at sende et indlæg til [email protected]

I starten af juli fremlægger Sundhedsstyrelsen sit faglige oplæg til den med spænding ventede Kræftplan IV. En plan, som vil have relevans for os alle med de prognoser, der er for kræftområdet. Men trods gode tanker, præger særligt en uforklarlig udeladelse billedet, når man læser udkastet til forarbejdet.

Lægemidler endnu ikke i planen
For til trods for de medicinske landvindinger, vi har oplevet i de seneste år, og det lykkelige forhold, at der er revolutionerende nye kræftlægemidler på vej, tyder intet på, at lægemidler har fået en plads i Sundhedsstyrelsens oplæg til planen.

Det var med ambitionen om at give patienter med kræft den bedst mulige behandling, at regeringen satte arbejdet med Kræftplan IV i gang. For selvom kræftbehandlingen i Danmark er blevet bedre, så halter vi stadig efter vores nordiske naboer, når det kommer til at sikre patienterne den samme overlevelse efter konstateringen af kræft.

Selvom kræftbehandlingen i Danmark er blevet bedre, så halter vi stadig efter vores nordiske naboer, når det kommer til at sikre patienterne den samme overlevelse efter konstateringen af kræft.

Henrik Vestergaard
Viceadministrerende direktør i Lægemiddelindustriforeningen

Der er derfor også et berettiget ønske om en ambitiøs Kræftplan IV, der kan sikre rammerne for en endnu bedre behandling af kræft. Derfor kan det undre, at der slet ikke er overvejelser om mulighederne i den fremtidige lægemiddelbehandling i det oplæg, der er kommet frem.

Positiv udvikling
Som det fremgår af en opgørelse fra Danske Regioner, har den største vækst i aktiviteten siden 2007 været inden for den medicinske behandling af kræft med kemoterapi. Og det er ikke mindst kemoterapien og andre kræftlægemidler, der har været driver for en positiv udvikling på kræftområdet (se figur nederst).

Det samme gælder fremtiden. Vi ser allerede nu store behandlingsfremskridt inden for immunterapi og det, man kalder "personlig medicin", og det står klart, at der er et paradigmeskifte på vej i behandlingen af kræft. Med personlig medicin, eller præcisionsmedicin, sikrer man sig, at den behandling, der tilbydes den enkelte patient, er den behandling med størst mulig effekt for patienten. Derfor satte regeringen og Danske Regioner også sidste år gang i et arbejde for at sikre rammerne for udvikling og anvendelse af personlig medicin i Danmark med gensekventering, det vil sige kortlægning af genomet hos 100.000 borgere.

En målrettet behandling
Nye innovative lægemidler vil revolutionere behandlingen af kræft – og udviklingen går lige nu meget stærkt. Behandlingen bliver i stigende grad målrettet den enkelte kræftpatient, der oplever større effekt, færre bivirkninger og mere medinddragelse.

For at sikre at danske patienter i praksis får gavn af de nye lægemiddelbehandlinger, er det afgørende, at sundhedsvæsenet er gearet til at tage lægemidlerne hurtigt i brug. Det forudsætter, at Kræftplan IV skaber rammerne for, at vi i det danske sundhedsvæsen kan give patienterne adgang til de nye behandlinger. Det kræver umiddelbart flere ressourcer, efteruddannelse og mere forskning på området.

Alle er enige om, at Kræftplan IV skal være patienternes kræftplan. Men det sikrer vi kun, hvis der også er adgang til effektive lægemidler. Lad os derfor håbe, at de lovende medicinske behandlinger får en plads i den endelige version af kræftplanen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Vestergaard

Viceadm. direktør, Lægemiddelindustriforeningen
MSc, økonomi (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00