Ny rapport: Danmark forsømmer den digitale psykiatri

PSYKIATRI: Digitale værktøjer kan forbedre samfundets tilbud til mennesker med dårlig mental sundhed og psykisk sygdom. Det viser en rapport fra Teknologisk Institut og Psykiatrifonden, som efterlyser en national strategi for området.

Ny rapport viser, at Danmark halter efter udlandet i forhold til at integrere digitale løsninger i psykiatrien.
Ny rapport viser, at Danmark halter efter udlandet i forhold til at integrere digitale løsninger i psykiatrien.Foto: Colourbox.com
Klaus Ulrik Mortensen

I England og Australien drives udviklingen af interesseorganisationer med økonomisk opbakning fra staten. Herhjemme mangler vi at se, at nogen går ind og tager ansvar for området.

Marie Paldam Folker
Seniorforsker, Teknologisk Institut

Hver femte dansker oplever hvert år symptomer på psykisk sygdom. En stigning i efterspørgsel på hjælp betyder, at ventelisterne til psykologbehandling for depression og angst dagligt vokser.

Teknologisk Institut og Psykiatrifonden har derfor lavet den første danske kortlægning af danske og internationale erfaringer med digitale løsninger inden for mental sundhed og psykiatri. Løsningerne kan enten være direkte relaterede til behandlingen, men de kan også have karakter af selvhjælp i form af apps til symptom- eller trivselsmonitorering, interaktiv feedback, internetbaserede behandlingsprogrammer eller rådgivning.

”Digitale løsninger kan give adgang til viden og hjælp uafhængig af tid og sted. Man kan derfor nå ud til flere patienter end ved traditionelle konsultationer,” siger seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, Marie Paldam Folker, som er en af hovedkræfterne bag rapporten.

”Mængden af digitale sundhedsløsninger på det psykiatriske felt vokser støt. Internationale forsøg inden for depression, angst, skizofreni og OCD har vist reduktion af symptomer, forbedret livskvalitet, styrket arbejdstilknytning, øget viden om egen sygdom og handlemuligheder i forhold til eget helbred,” siger hun.

Danmark halter efter udlandet
Rapporten viser imidlertid, at teknologipotentialet er meget dårligt beskrevet og udnyttet i Danmark, der halter langt efter frontløberlande som Canada, Australien og England. Det gælder både i forhold til udvikling og implementering af digitale værktøjer og i forskning i de individuelle og samfundsøkonomiske effekter, forklarer Marie Paldam Folker.

I England har man udviklet værktøjerne “Beating the Blues” og “Fear Fighter”, der giver borgere, som døjer med henholdsvis depression og angst, adgang til en række gratis virtuelle konsultationer. I modsætning til traditionel kognitiv terapi, hvor borgeren - eventuelt med tilskud fra staten - betaler dyrt for at møde psykologen ansigt til ansigt, kan man tilgå en række online moduler, som giver svar på de mest almindelige spørgsmål.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00