Søgaard: Danske sundhedsudgifter blæses kunstigt op

INTERVIEW: I OECD’s opgørelser er Danmark fejlagtigt opgjort som et af de lande i OECD, som bruger flest penge på sundhed, og det skyldes fejlagtige opgørelser, mener Jes Søgaard.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Nu må vi snart myten om det dyre danske sundhedsvæsen til livs. Sådan lyder det fra professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard, der er landets førende ekspert i at opgøre landes sundhedsudgifter.

Han har igennem en længere årrække argumenteret for, at Danmarks sundhedsvæsen i OECD's opgørelser fremstår langt dyrere, end det i virkeligheden er.

Det skyldes ifølge Jes Søgaard, at Danmark og visse andre lande vælger at medtage en række pleje- og omsorgsudgifter i de samlede sundhedsudgifter, som vi indberetter til OECD, hvilket flere af vores nabolande ikke gør. På den måde har Danmark ifølge OECD’s opgørelse det 7. dyreste sundhedsvæsen med 10,9 procent af BNP.

I en ny rapport, som Danske Regioner har fået udarbejdet af Jes Søgaard om emnet, har han renset al langtidspleje ud af OECD’s tal for alle 34 medlemslande i OECD. Dermed ryger Danmark ifølge Jes Søgaard ned fra en 7. til en 19. plads.

Men Jes Søgaard, hvad er problemet i, at udgifterne opgøres på den måde?

Ifølge OECD bruger vi næsten 11 procent af BNP på sundhed, hvor nabolande som Sverige og Finland bruger mellem 9 og 9,5 procent.

Hvis de tal var rigtige, så ville det svare til, at vi i Danmark årligt brugte 25-30 milliarder kroner mere på sundhed end Sverige og Finland, hvis vi omregner tallene til den danske befolkningsstørrelse. Men det er groft misvisende og skyldes store fejl i udgiftsopgørelserne fra det ellers meget respekterede OECD i Paris.

Hvor er det præcist, at fejlen ifølge dig opstår?

Fejlen opstår i forhold til plejeydelser til primært ældre borgere i vores social- og sundhedsvæsener. Noget er socialt andet er sundhed.

Ifølge OECD’s definitionsinstruks skal plejen opdeles i sygepleje henholdsvis øvrig pleje og hjemmehjælp. Kun udgifter til sygepleje skal indgå i sundhedsudgifterne, medens udgifter til øvrig pleje og hjemmehjælp skal rapporteres som en social udgift og ifølge OECD ikke indgå i sundhedsudgifterne.

Hvor opstår fejlen så, når der nu er regler for, hvordan landene skal gøre det?

OECD er ret uklar på, hvor grænsen mellem sygepleje og øvrig pleje går. Derfor fortolker landene OECD’s definitioner forskelligt på dette punkt. Danmark og Norge tager al pleje og hjemmehjælp med under sygepleje, og udgiften er godt 2 procent af BNP. Vi indberetter ingenting på øvrig pleje og hjemmehjælp.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00