Debat

Tandlæger: Uforståeligt at anbefale færre tandlæger

DEBAT: Det er uforståeligt og uforsvarligt at anbefale, at der i fremtiden skal være 1.000 færre tandlæger, og at andre faggrupper skal kunne varetage tandlægearbejde, skriver formand for Praktiserende Tandlægers Organisation Peter Kaihøj i et svar til sundhedsdekan på Aarhus Universitet, Allan Flyvbjerg.

Der skal flere, ikke færre tandlæger til i fremtidens Danmark, mener Peter Kaihøj, formand for Praktiserende Tandlægers Organisation.
Der skal flere, ikke færre tandlæger til i fremtidens Danmark, mener Peter Kaihøj, formand for Praktiserende Tandlægers Organisation.Foto: Praktiserende Tandlægers Organisation
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Kaihøj
Formand for Praktiserende Tandlægers Organisation

Sundhedsdekan på Aarhus Universitet, Allan Flyvbjerg, skriver i et indlæg på Altinget, at i fremtiden vil en tid hos tandlægen blive et tjek hos forskellige faggrupper, da danskernes tænder er sundere end nogensinde:

"På den ene side vil der være et stigende behov for forebyggelse og kontrol og på den anden side vil der være et stigende behov for avanceret tandlægelig diagnostik og behandling til stadig flere ældre."

Allan Flybjerg tager blandt andet udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens tandplejeprognose fra 2013 og oplyser, at Aarhus Universitet indretter sin tandlægeuddannelse herefter. Rapportens forord lyder som følger:

Fakta
Bland dig i debatten!
Har du indspark til debatten på Altinget: sundhed, så send dit indlæg til [email protected]

"Det er afgørende for tandplejens funktion, at den nødvendige arbejdskraft er tilstede."

1.000 færre tandlæger
Men hvad der ikke oplyses er, at denne rapport netop beskriver, at det forventede hovedscenarie, hvor der uddannes 120 tandlæger årligt, vil medføre et fald i af antal tandlæger på 17 procent svarende til cirka 1.000 erhvervsaktive tandlæger.

At tro at andre faggrupper kan overtage store dele af det almindelige tandlægearbejde med de differentiel diagnostiske kompetencer, som det kendes i dag, er illusorisk og dristigt, hvis der vel og mærke også skal være kvalitet og sikkerhed bag behandlingerne.

Peter Kaihøj
Formand for Praktiserende Tandlægers Organisation

Rapporten fortsætter med, at der på nuværende tidspunkt opleves mangel på tandlæger i visse dele af landet, og det estimerede udbud ikke forventes at kunne dække den fremtidige efterspørgsel.

Alene det, at der for nuværende (2013-tal) konkluderes, at der ikke er nok tandlæger i dele af landet og det estimerede antal uddannede tandlæger ikke dækker den fremtidige efterspørgsel, må give stof til eftertanke.

Lægges til, at vi i fremtiden bliver cirka en halv million flere mennesker i Danmark og især i gruppen på 65 og derover. Og at vi er bevidste om og påbegynder behandling af den helbredsmæssige betydning af sygdomme i tænder og tandkød blandt andet i relation til systemiske sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, diabetes og lungesygdomme, men også i relation til medicinindtagelse.

Og endelig forholder os til de nutidige rapporter (blandt andet KORA-rapporten om brugerbetaling 2016), som beskriver befolkningens brug af tandplejesystemet, og især hvor mange ikke går til tandlæge på grund af den alt for høje brugerbetaling; ja, så er det ganske uforståeligt, at sundhedsdekanen kan anbefale 1.000 færre tandlæger i fremtiden.

Uforståeligt og uforsvarligt
Hertil kommer yderligere det forhold, at antallet af nye flygtninge og migranter (cirka 100.000 pt.), hvor tandstatus er langt under det niveau, vi kender til i Danmark, slet ikke er taget med i prognoserapporten.

Alt i alt gør ovenstående efter min opfattelse ideen med uddelegering af tandlægelige opgaver, som sundhedsdekanen er fortaler for, uforståelig og uforsvarlig.

At der er pålagt Tandlægeskolerne meget store besparelser, er evident, uforståelig og misvisende, men det bør ikke tilsidesætte den kvalificerede tandlægeuddannelse og slet ikke antal uddannede tandlæger, vi har effektueret indtil i dag.

At tro at andre faggrupper kan overtage store dele af det almindelige tandlægearbejde med de differentiel diagnostiske kompetencer, som det kendes i dag, er illusorisk og dristigt, hvis der vel og mærke også skal være kvalitet og sikkerhed bag behandlingerne.

Så før vi forholder os til fremtiden, vil det være mere realistisk at forholde os til nutiden og sørge for, at der er mulighed for en basal tandpleje til alle samfundsgrupper.

Men det kræver en del flere tandlæger i fremtiden end prognoserapportens fremskrivninger anbefaler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00