Debat

CARE: Småbønder er en god investering

DEBAT: Småbønderne er en del af løsningen, når vi skal brødføde en voksende befolkning. Og her kan innovative partnerskaber give stort udbytte for alle, skriver Morten Fauerby Thomsen fra CARE.

Der er behov for, at vi ser ud over de traditionelle investeringer i store landbrug og finder løsninger, som adresserer de udfordringer, småbønderne oplever. 
Der er behov for, at vi ser ud over de traditionelle investeringer i store landbrug og finder løsninger, som adresserer de udfordringer, småbønderne oplever. Foto: Georgina Cranston/ CARE Danmark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Fauerby Thomsen
Programkoordinator for partnerskaber i CARE Danmark  

De har en hakke i hånden og kommer ikke kørende på en mejetærsker, når der skal høstes.

Selvom landbrugsmetoderne er gammeldags, så produceres 70 procent af verdens fødevarer af de omtrent 525 millioner bønder, som har små landbrug verden over. Jordstykkerne er typisk ikke større end en fodboldbane eller to. Derfor kan det også virke besynderligt, når jeg påstår, at verdens fattige småbønder er en god investering. 

Flere penge mellem hænderne
Men det er der to årsager til: For det første forventer FAO, at verdens fødevareproduktion skal stige med 70 procent frem mod 2050, hvis vi vil brødføde en voksende befolkning. Her kommer vi ikke udenom, at de små bønder er en afgørende del af løsningen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

For det andet: Verdens fattige småbønder får et mere sikkert livsgrundlag, når deres landbrug forbedres. Det gør, at de også får en stærkere købekraft, som åbner døren for nye innovative løsninger inden for varer og tjenesteydelser.

Det er med andre ord både i småbøndernes og virksomhedernes interesse, at bøndernes små landbrug styrkes, og at de får flere penge mellem hænderne. Den udvikling kan virksomhederne være en af de væsentligste drivkræfter bag.

Erfaringerne viser, at hvis bønderne får hjælp til at organisere sig i kooperativer og producere grøntsager af den rette kvalitet, er de i stand til at øge deres produktion med mere end 80 procent.

Morten Fauerby Thomsen
Programkoordinator for partnerskaber i CARE

De små har brug for bedre organisering
Nye og innovative partnerskaber inden for landbrugs- og fødevaresektoren, som også involverer virksomheder, forskning, offentlige institutioner og selvfølgelig småbønderne selv, vil være afgørende, hvis vi vil brødføde alle. Der er behov for, at vi ser ud over de traditionelle investeringer i store landbrug og finder løsninger, som adresserer de udfordringer, småbønderne oplever. 

I CARE Danmark ser vi et stort potentiale i at inkludere de mange småbønder, som kæmper med at få livet som landmand til at løbe rundt verden over. Vores erfaring viser, at der er rigtig gode muligheder for at øge produktiviteten i de små landbrug med bedre organisering og vidensdeling – selvfølgelig på en bæredygtig måde, som samtidig sikrer arbejdspladser.

Bankkonti og medarbejdere
Coop og CARE Danmark har samarbejdet om at støtte småbønder i Kenya i at producere grøntsager til eksport, og erfaringerne viser, at hvis bønderne får hjælp til at organisere sig i kooperativer og producere grøntsager af den rette kvalitet, er de i stand til at øge deres produktion med mere end 80 procent.

Samtidig har godt 85 procent af bønderne fået en bankkonto og mulighed for at låne penge, hvilket de ikke har kunnet tidligere. Det giver mulighed for yderligere investeringer i deres landbrug eller andre forretninger, og vi ser også, at flere af bønderne nu er begyndt at ansætte medhjælpere til deres landbrug. 

Blik for diversiteten 
Forskellen taler for sig selv og viser, at innovative partnerskaber, som tager fat i virksomhedernes kerneforretning, kan give helt nye muligheder.

Men småbønder er ikke en homogen gruppe. De er forskellige. Ligesom vilkårene for deres landbrug både markeds- og klimamæssigt også er det. Derfor er der heller ikke én løsning, der fungerer for alle.

Der er brug for at samarbejde om at udvikle metoder, der både øger fødevaresikkerheden, produktionen og indtjeningen i landbruget. 

Med de nye verdensmål har verdens ledere blandt andet lovet hinanden og os, at sult og underernæring skal være afskaffet inden 2030. For at det løfte kan gå fra papir til virkelighed, er det helt afgørende, at de 525 millioner småbønder bliver inkluderet og styrket. Det kræver, at alle aktører kommer på banen, både virksomheder, NGO'er, forskning og offentlige myndigheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00