Debat

Verdens Skove: Virksomheder skal se andet end en bundlinje

DEBAT: Fælles fodslag omkring partnerskaber i udviklingslandene kræver tålmodighed, kritisk selvsyn og kontinuerlige evalueringer, mener sekretariatschef Jan Ole Haagensen. 

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Ole Haagensen
Sekretariatschef i Verdens Skove

I den nye udviklingsstrategi er der lagt op til, at private virksomheder og pensions- og kapitalfonde får tildelt en langt mere central rolle i udviklingssamarbejdet.

Udviklingsministeren kalder det for win-win-win for både virksomheder, NGO’er og verdens fattige.

Der kan være grund til optimisme, og der kan skabes succeser med den rette grundige tilgang som påpeget i et tidligere indlæg. Men det kan også rigtig galt, og investeringerne kan risikere at blive tabt på gulvet. 

På sigt betyder det måske mindre for pensionskasser og virksomheder, som kan skrive projektet af som en dårlig investering. Men for værdibaserede organisationer som Verdens Skove kan det blive en katastrofe, hvis projektet fejler.

Jan Ole Haagensen
Sekretariatschef i Verdens Skove

Lever af folkets opbakning
På sigt betyder det måske mindre for pensionskasser og virksomheder, som kan skrive projektet af som en dårlig investering. Men for værdibaserede organisationer som Verdens Skove kan det blive en katastrofe, hvis projektet fejler.

De folkelige organisationer lever af at have et godt omdømme og af at kunne fremvise gode resultater. Hvis vi ikke kan fremvise, at vi har gjort en forskel, bliver vi til ingenting, da vi vil miste den folkelige opbakning, og uden den er vi intet. De eneste, der kan overleve som uafhængige organisationer, er kampagneorganisationer som Greenpeace og Amnesty Internatonal, der ikke modtager offentlig støtte. 

Virksomheders kritiske selvsyn 
Skal nye partnerskaber lykkes, kræver det først og fremmest virksomheder og pensionskasser, som er villige til at investere mere end kapital.

Det kræver, at de vil engagere sig og tænke længere og større, og at de vil være med til at skabe en anden verden som afspejlet i de nye verdensmål.

Det kræver tålmodighed med investeringerne. Og det kræver investeringer af en vis størrelse, ligesom det kræver grundig planlægning, demokratisk inddragelse af modtagerne og en villighed til at være selvkritiske og hele tiden evaluere på fremskridt og tilbageslag.

En indstilling, som kan forekomme 'langhåret' for en virksomhed, der kun er orienteret mod én bundlinje, men som er nødvendig, hvis man vil være med til at skabe bæredygtig udvikling.

Ikke i vores, men i ulandets favør
Det er især nødvendigt med det rigtige match mellem virksomheder og organisationer. ”Tvangsægteskaber” vil ikke fungere, fordi organisationer og virksomheder har vidt forskellige interesser og typer af mandat.

Hvis vi arbejder med en fødevarevirksomhed, bliver vi for eksempel nødt til at være sikre på, at den har en stram politik i forhold til indkøb af palmeolie. Ellers ødelægger vi vores egen legitimitet.

Bare fordi begge parter – os og virksomheden – er danske, er det ikke ensbetydende med, at vi har de samme interesser – eller at vi som organisation kan isolere os inden for rent danske interesser, når det drejer sig om globale udfordringer.

Vi må tage udgangspunkt i, hvad der er vores partneres interesser i de udviklingslande, som vi samarbejder med. 

Træk i samme retning 
Den store udfordring er, at vi grundlæggende har helt forskellige grundlag for vores eksistens. 

Virksomheder og pensionskasser skal tjene penge. Det kan man gøre på mange måder. Enkelte gør det, så de samtidig bidrager til at skabe en bæredygtig udvikling og nå verdensmålene. 

Men flere tager ikke disse hensyn og er samtidigt med til at underminere indsatsen for at skabe en bæredygtig udvikling og nå verdensmålene

Hvis de nye samarbejder skal blive en succes, kræver det derfor en stor indsats fra begge parter for et finde et fælles ståsted med respekt for hinandens forskelligheder og interesser.

Et ståsted hvorfra vi kan arbejde sammen om at trække i samme retning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Ole Haagensen

Selvstændig konsulent, fhv. sekretariatschef, Verdens Skove
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 1990), ph.d. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00