Her er Løhdes dagsorden for foråret

Den står på alt fra organdonation til organisering af sundhedsvæsenet, når man kigger på Sophie Løhdes to-do liste for det næste halve år. Altinget giver dig her et overblik. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Andreas Wind

Sundhedsområdet står sjældent stille, og det er heller ikke tilfældet i de kommende måneder for sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Flere fronter kræver V-ministerens opmærksomhed.

Landspolitikernes store ambitioner for psykiatrien skal stå sin prøve i mødet med de kommunale budgetter.

Løhdes erklærede hensyn til patienterne skal ikke drukne i erhvervsvenlige intentioner om eksporteventyr, når regeringen skal formulere den næste strategi for life science-området.

Og så skal Sundhedsstrukturkommissionens kommende anbefalinger hurtigst muligt erstattes af et konkret regeringsudspil, som omverdenen kan tage stilling til.

Her er en gennemgang af de største punkter på Sophie Løhdes dagsordenen frem til sommerferien.

Kun lige et år er der gået siden de første afsløringerne af DR om de mange brud på kræftpatientrettighederne i Region Midtjylland så dages lys. Men alle initiativerne i den genopretningsplan med fem punkter, som ministeren prompte fremlagde som reaktion på afsløringerne, er nu iværksat.

Nu handler det for Sophie Løhde om at få fulgt op. Blandt andet på de nye retningslinjer for, hvordan regionerne skal indberette ventetider og brud på kræftrettighederne – bliver de fulgt, og hvilket billede tegner det af kræftområdet? 

Man må dog væbne sig med lidt mere tålmodighed, når det kommer til de 600 millioner kroner regeringen sidste forår satte af til en Kræftplan V. Først sidst på året skal SST være klar med deres udspil til planen, hvorefter regeringen i 2024 eller 2025 vil være klar med deres eget udspil.

Milliarderne til psykiatriområdet er fundet og afsat og nu er Sophie Løhde gået i gang med at bruge dem. Flere elementer fra aftalen i november mangler at blive udmøntet, og det forventer man at indgå aftaler med både kommuner og regioner om i løbet af marts, oplyser ministeriet. Her er det særligt rammerne for det kommende kommunale tilbud til børn og unge i mistrivsel spændende at følge. For hvor skrappe krav til eksempelvis børns ventetid til tilbuddet, kan man stille kommunerne?

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00