Efter afsløringer: Løhde iværksætter genopretning af kræftområdet

Efter afsløringer om ulovlig fejlinformation og lange ventetider for patienter med tarmkræft lancerer sundhedsminister Sophie Løhde nu en genopretningsplan for området. Sundhedsanalytiker forudser, at det formentlig ender i fyringer. 

Mads OutzenJonas Wiinblad Overgaard

Sophie Løhde iværksætter en genopretningsplan på kræftområdet.  

Det sker, efter at DR har afsløret, at kræftsyge patienter er blevet ulovligt fejlinformeret om behandlingsmuligheder på Aarhus Universitetshospital. 

"Jeg undrer mig såre over, at der ikke er en, der har gjort opmærksom på, at der er betydelige problemer med overskridelse af maksimale ventetider på Aarhus Universitetshospital," siger sundhedsminister Sophie Løhde på et pressemøde. 

I genopretningsplanen er der fem punkter, blandt andet en gennemgang af ventetider og kapacitet på hospitaler landet over samt en ny politisk taskforce.  

Sophie Løhde lægger på pressemødet vægt på, at man med det samme går i gang med at afsøge, om der er lignende problemer andre steder i landet. 

"Vi skal til bunds i sagen og alt skal frem i lyset. Det her handler om patienternes grundlæggende rettigheder," siger sundhedsministeren og tilføjer: 

"Det er fuldstændig uacceptabelt," siger hun med reference til sagen på Aarhus Universitetshospital. 

Patienter er blevet fejlinformeret om operationsmuligheder

Genopretningsplanen og pressemødet kommer på baggrund af en sag i Region Midtjylland.

Danske kræftpatienter har krav på at blive tilbudt operation inden for to uger efter en henvisning. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal man tilbyde patienten behandling på andre hospitaler i Danmark, privathospitaler eller et hospital i udlandet.  

Men flere patienter med fremskreden tarmkræft er blevet fejlinformeret om mulighederne for en operation i udlandet. Det har DR tidligere skrevet.  

Samme medie har også tidligere beskrevet ventetider på op til otte uger på Aarhus Universitetshospital. 

Lynanalyse

Sagen kommer formentlig til at ende med fyringer 

af Ole Nikolaj Møbjerg Toft, sundhedspolitisk analytiker og journalist på Altinget

Sundhedsvæsenet er vigtigt for danskerne og politikerne. Men kræftbehandlingen er i en særlig kategori, hvor politikerne og befolkningen ikke accepterer fejl og forsinkelser i større stil. Det er hele tilliden til sundhedsvæsenet og de ansvarlige, der står på spil, når kræftbehandlingen og hjælpen til akutte hjertepatienter svigter i større omfang.  

Sagen i Aarhus giver mindelser om situationen i 90’erne og i 00’erne, hvor kræftområdet i Danmark var nødlidende, selvom kræftbehandlingen i dag, modsat dengang, på de fleste områder er i verdensklasse.  

Når man ser på konsekvenserne af tidligere sager i sundhedsvæsenet, som for eksempel mangelfulde brystkræft undersøgelser i Region Sjælland og den såkaldte amputations-sag, der startede i Region Midtjylland, så er sagen formentlig ikke slut endnu. 

De to sager førte til fyringer af ledere på de berørte sygehuse og regionale embedsmænd. Hvis man sammenligner sagernes alvor, som det ser ud nu, kommer der formentlig til at ske fyringer blandt de implicerede ledere. 

Om der også vil være konsekvenser for de lokale regionspolitikerne, kommer an på, om det kan dokumenteres, at de har vidst besked om problemernes omfang.  

Ulovlig instruks 

Problemet består i, at lægerne på hospitalet er blevet instrueret i at fortælle patienterne, at de vil miste deres operationstider i Danmark, hvis man undersøger mulighederne for at blive opereret i udlandet.  

Og den fejlinformation bliver kaldt ulovlig.  

"Man må ikke på den måde undertrykke grundlæggende patientrettigheder ved at fordreje den information, patienten har retten til at få," har lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen, tidligere sagt til DR. 

Cheflæge for mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital Charlotte Buchard Nørager anerkender, at den ulovlige instruks er blevet givet videre til lægerne. Men hun slår samtidig fast, at ingen patienter har mistet deres tider.  

Senest har lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital Claus Thomsen fredag erkendt, at patienter har fået forkert information.  

"Det er en forkert information, vi har givet dem. Det er jeg virkelig ked af. Det er forkert, vi ved det," siger han til DR. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00