Minister om PSO: Vi kan gøre det uden forligskredsen

PSO: En PSO-aftale kan laves uden om energiforligskredsen, lyder det fra energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. Nej, det kan den ikke, lyder det fra Radikale, der kalder regeringens plan for gift mod den grønne omstilling.

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Lasse LangeCecilie Gormsen

Regeringens planer om at skrotte PSO-afgiften kan godt gøres uden om energi-forligskredsen.

Sådan lyder det fra energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

“Finansieringen behøver ikke være under energiforligskredsen. I 2014 gennemførte den daværende SR-regering med blandt andet Venstre en aftale om at reducere omkostningerne til PSO med 13 milliarder kroner frem mod 2020, så det er sket før,” siger energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt til Altinget.

LÆS OGSÅ: Forstå slagsmålet om PSO-afgiften

Det vil være hamrende asocialt at gøre det over bundskatten.

Martin Lidegaard (R)
Finansordfører, tidl. klima- og energiminister

Regeringen fortalte i forbindelse med en en større afgiftsanalyse tirsdag, at den omstridte PSO-afgift skal afskaffes.

R: Man lægger gift ud
Med PSO-afgiften har private forbrugere og virksomheder betalt til vindmøller og andre vedvarende energi-investeringer over deres elregning. Men det skal altså være slut, hvis det står til regeringen. I fremtiden skal midlerne til den grønne omstilling i stedet findes på finansloven.

Finansieringen behøver ikke være under energiforligskredsen.

Lars Christian Lilleholt (V)
Energi- og klimaminister

Hos Radikale er man modstander af regeringens planer om at skrotte PSO-afgiften. Finansordfører Martin Lidegaard, der som klima- og energiminister stod fadder til energiaftalen fra 2012, kalder skrotningen for en rigtig dårlig ide.

“Det lægger gift ud for den grønne omstilling og vores CO2-mål,” siger Martin Lidegaard til Altinget.

LÆS OGSÅ: Regeringen sløjfer PSO-afgiften

Han mener, at regeringens løsning vil føre til markant mere CO2-udledning og skabe usikkerhed om finansieringen af den grønne omstilling de næste mange år.

Bred skepsis
Konkret lufter regeringen muligheden for, at begravelsen af PSO-afgiften kan blive finansieret ved at lade indkomstskatterne stige. Og netop en indkomstskattefinansiering vil være særligt forkert, mener Lidegaard.

“Det vil være hamrende asocialt at gøre det over bundskatten, for så lader man pensionister, kontanthjælpsmodtagere og så videre betale for afgiftslettelser til erhvervslivet,” siger han.

Ud over Radikale lægger også en række andre partier afstand til regeringens planer. Både Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti har kritiseret ideen om at lade skatteyderne betale.

LÆS OGSÅ: Overblik: Her er konklusionerne i ny afgiftsanalyse

Både Radikale og SF anser PSO-ændringer for at være forligsbelagt, da PSO-finansieringen indgik i energiaftalen, som alle Folketingets partier undtagen Liberal Alliance var med i.

Håber på bred aftale
Men det synspunkt deler energi- og klimaminister Lilleholt altså ikke, men han håber alligevel, at der kan opnås bred opbakning tilen PSO-løsning.

“Jeg opfordrer partierne til at tage et ansvar. Vi har et fælles ansvar i at finde en løsning inden årets udgang, for til den tid skal der være fundet en løsning i forhold til EU. Jeg er fortrøstningsfuld, og jeg er sikker og tror på, at det skal lykkes,” siger Lars Christian Lilleholt.

Han satser på at få en løsning forhandlet på plads i løbet af nogle måneder – i god tid inden nytår, hvor den skal træde i kraft.

Læs hele artiklen på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00