Danskerne siger nej til privat el, vand og varme

MÅLING: Hver anden dansker svarer i ny måling, at de er modstandere af den privatisering af forsyningssektoren, som en rapport fra McKinsey lægger op til. Minister afviser planer om privatisering, men vil gerne gå efter hele gevinsten.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Klaus Ulrik MortensenFrederik Tillitz

Hele 7,1 milliarder kroner kan samfundet hente årligt ved at gå forsyningssektorens økonomi grundigt efter i sømmene.

Det viser rapporten fra konsulentfirmaet McKinsey. Analysen konkluderer, at en markant del af gevinsten kun kan realiseres ved at gøre forsyningssektoren til genstand for de frie markedskræfter.

Men en måling foretaget af Norstat for Altinget viser, at en hel eller delvis privatisering af forsyningssektoren går imod hver anden danskers ønske. Mens kun én ud af fem er positiv over for privatisering.

Fakta
McKinsey identificerer i sin rapport fire overordnede barrierer for realisering af effektiviseringsgevinster i forsyningssektoren:

  • Der er en mangel på konkurrenceudsættelse på områder, som ikke er naturlige monopoler
  • Der er utilstrækkelige økonomiske incitamenter i den nuværende regulering til at sikre omkostningseffektivitet
  • Der er hindringer for og utilstrækkelige incitamenter til at konsolidere og opnå gevinsterne herved
  • Der er ikke en tilstrækkelig professionel ejerskabsvaretagelse i alle dele af forsyningssektoren

Kilde: "Forsyningssektorens effektiviseringspotentiale" af McKinsey

Finansministeriets kynisme
En af dem, som tidligere har udtalt sig kritisk om regeringens ønsker om at liberalisere eksempelvis affaldsforbrændingssektoren, er SF’s formand Pia Olsen Dyhr.

Og hun ser rapporten, der er bestilt af Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), som et udtryk for den kynisme, der præger regeringen.

“Regeringen er drevet af et kynisk ønske om at jagte effektiviseringer og besparelser for enhver pris. Det er derfor, at man igen og igen bestiller denne type analyser, som det så er vores opgave som ansvarlige politikere at skyde ned,” siger hun.

Pia Olsen Dyhr er derfor glad for, at danskerne nu sætter foden ned.

“Det er afgørende for samfundet at have kontrol over grundlæggende infrastruktur som vand og spildevand. Og derfor skal vi ikke have private aktører på banen, som ser forsyningssektoren som en ny måde at generere økonomisk afkast,” siger hun.

Desuden tvivler hun stærkt på, at det er muligt at hente de store gevinster, som McKinseys analyse lægger op til.

Minister til Alternativet: Bare rolig
Det ser dermed ud til, at selv om man tog hele rapportens palette af liberale tiltag i brug, ville man ikke kunne hente den fulde gevinst på 7,1 milliarder kroner.

Alternativets energiordfører Christian Poll er også bekymret for regeringens eventuelle planer om privatisering. Men ifølge et skriftligt svar, som Lars Christian Lilleholt (V) netop har afsendt, går regeringen ikke med planer om en fuld privatisering af sektoren.

“Det er ikke regeringens ønske eller formål at privatisere vand- og varmeforsyningen samt spildevandsafledningen. Regeringen ønsker i stedet at udvikle forsyningssektorerne gennem regulering, der understøtter incitamenter til at indhente de store effektiviseringspotentialer, der er i forsyningssektorerne,” skriver ministeren.

Og selv om ministersvaret tager toppen af Christian Polls bekymringer, beroliger det ham ikke helt.

“Jeg har lært, at man ikke skal stole på noget i politik. Det vigtigste vi kan gøre lige nu er at holde fanen højt og vise, hvilken retning vi gerne vil gå. Og i den kontekst er det dejligt, at danskerne bakker op om vores politik,” siger han.

Du kan læse hele artiklen på Altinget: forsyning eller tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00