25 Thorning-citater, vi ikke glemmer

JUBILÆUM: Hun gjorde det! Blondinen har stadig stilletterne på, den sidste selfie er ikke taget, og mon ikke der kommer en god løsning i morgen. Vi ser tilbage på nogle af de mest mindeværdige citater, Thorning har beriget os med gennem sine ti år i spidsen for Socialdemokraterne.

Christian Juhl Mølgaard

"Jeg var meget, meget tæt på at lade være, for det var altså lidt kålhøgent, men det var sådan lidt flot at sige det."

Søndag 12. april 2015 kan Helle Thorning-Schmidt fejre ti års jubilæum som formand for Socialdemokraterne.
Søndag 12. april 2015 kan Helle Thorning-Schmidt fejre ti års jubilæum som formand for Socialdemokraterne.
Foto: Bax Lindhardt/Scanpix

Sådan faldt ordene, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fornylig i et DR-interview blev bedt om at kommentere sit berømte kampråb i formandsduellen mod Frank Jensen. I dag er det ti år siden, hun vandt kampen om tronen hos Socialdemokraterne, og udråbet fra valgkampen dengang er stadig et af de citater, der hænger allerbedst ved:

Modstandere mødes i et munter øjeblik. Venstres formand Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt ved Folketingets åbning 7. oktober 2014.
Modstandere mødes i et munter øjeblik. Venstres formand Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt ved Folketingets åbning 7. oktober 2014.
Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

1. "Jeg kan slå Anders Fogh!"
Med de ord i sin kandidattale gjorde Thorning det fra starten til et afgørende succeskriterium at bryde partiets dramatiske nedgangslinje fra de foregående valg. Det lykkedes som bekendt først ved valget i 2011, hvor det dog ikke var Fogh, men Løkke hun slog.

Helle Thorning-Schmidt hyldes af kammeraterne ved Socialdemokraternes valgaften på Vega, torsdag 15. september 2011.
Helle Thorning-Schmidt hyldes af kammeraterne ved Socialdemokraternes valgaften på Vega, torsdag 15. september 2011.
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

2. "Fra i dag står Socialdemokraterne sammen. Der er plads til – og brug for – alle, der vil være med og tage fat på de store opgaver, der ligger umiddelbart foran os. De, der ikke vil være med, må blive hjemme."
Sådan lød det i den sejrstale, som Helle Thorning-Schmidt holdt i Vega, København, tirsdag 12. april 2005. Få minutter før var det blevet offentliggjort, at Thorning havde vundet den første urafstemning om formandsposten i Socialdemokraternes historie. Thorning fik 53,2 procent af stemmerne, mens Frank Jensen fik 46,8 procent. I den følgende tid valgte en række partifæller, at de ikke ville være med. Således forlod profiler som Pia Gjellerup, Sandy Brinck og Pernille Blach Hansen folketingsgruppen.  

En glædestrålende Helle Thorning-Schmidt har netop stemt ved folketingsvalget 2011.
En glædestrålende Helle Thorning-Schmidt har netop stemt ved folketingsvalget 2011.
Foto: Bax Lindhardt/Scanpix

3. "Jeg ved præcis, hvad folk taler om ude ved kakkelbordene."
De famøse 'kakkelborde' kom til at forfølge Thorning, uanset hvor insisterende hun prøvede at ryste dem af sig. Da hun i februar 2006 hårdt presset af Muhammedkrisen, meningsmålinger og et oprørt bagland måtte afslutte sin skiferie i utide for at komme hjem og rede trådene ud, stillede hun som det første op i TV 2 for at berolige baglandet. Den skråsikre bemærkning om befolkningens sofamøblement faldt ikke i god jord.

Den famøse episode ved Nelson Mandelas 
mindehøjtidelighed i december 2013, hvor Helle Thorning-Schmidt tog den såkaldte 'selfie' med USA's præsident 
Barack Obama og den britiske premierminister David Cameron.
Den famøse episode ved Nelson Mandelas mindehøjtidelighed i december 2013, hvor Helle Thorning-Schmidt tog den såkaldte 'selfie' med USA's præsident Barack Obama og den britiske premierminister David Cameron.
Foto: Roberto Schmidt/Scanpix

4. "Du kan tage en pige ud af Vestegnen. Men du kan ikke tage Vestegnen ud af en pige."
Thorning har aldrig lagt skjul på sin opvækst i Ishøj. Udsagnet om 'Vestegns-pigen' har hun anvendt flere gange, blandt andet i forbindelse med kongressen i september 2007, hvor hun løftede sløret for, hvilket superligahold, hun holder med.

Generationerne lægger arm. Da fhv. statsminister Anker Jørgensen blev fejret på sin 85 års fødselsdag på Arbejdermuseet i København i 2007, kom arvtageren Helle Thorning-Schmidt forbi og ønskede tillykke.
Generationerne lægger arm. Da fhv. statsminister Anker Jørgensen blev fejret på sin 85 års fødselsdag på Arbejdermuseet i København i 2007, kom arvtageren Helle Thorning-Schmidt forbi og ønskede tillykke.
Foto: Linda Kastrup/Scanpix

5. "Flødeskumstiden i dansk økonomi er slut."
Den interessante periode og sproglige nyskabelse, 'flødeskumstid' gik ofte igen hos Thorning i taler, kronikker og åbne breve i løbet af 2008, blandt andet i ordførertalen ved åbningsdebatten i Folketinget.

6. "De kan fandeme ikke se en krone, uden den skal ud i skattelettelse med det samme."
Da Venstres formand og daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt i marts 2010 for første gang krydsede klinger som Danmarks to statsministerkandidater, rettede hun aggressivt flere angreb mod den økonomiske politik, som regeringen havde ført. Og særligt kritiserede hun regeringens skattelettelser. (gengivet i BT)

7. "Tusk, fusk og lusk er for de borgerlige."
Et klassisk citat fra Thornings 1. maj-tale 2010, hvor hun gjorde det klart, hvad befolkningen havde i vente af ærlighed og redelighed ved et nyt rødt flertal.

8. "Jeg har på ingen måde forsøgt at snyde nogen. Det er en sjuskefejl."
Da hun landede i Københavns Lufthavn 30. juli 2010, blev Thorning mødt af et stort opbud af journalister. Hun havde afbrudt sin familieferie, efter hun i dagene op til havde været i mediernes søgelys på grund af urigtige oplysninger, hun havde givet til Justitsministeriet, om sin mands ophold i Danmark. (TV 2)

9. "Hvis man vil have slesk tale og dyr rødvin, må man gå et andet sted hen."
Endnu et af de klassiske citater fra oppositionstiden, hvor Thorning distancerede sig til den borgerlige regering, her fra talen på Socialdemokraternes kongres i september 2010. 

10. "VKO tror, som Fritz og Poul, fuldt og fast på en ting. De velstående vil kun arbejde, hvis de får skattelettelser. De fattige vil kun arbejde, hvis de bliver mere fattige."
Den borgerlige regering og støttepartiet Dansk Folkeparti blev i Thornings 1. maj-tale 2011 sammenlignet med Martin Buch og Rasmus Botofts snobber fra DR-satireshowet Rytteriet.

11. "Vi gjorde det!"
Thornings første statement på valgaftenen i september 2011, hvor hun holdt sin sejrstale som kommende statsminister. Den første kvindelige af slagsen i Danmark.

12. "Der kommer en god løsning i morgen."
På et pressemøde 21. februar 2012 gentog en smilende Thorning igen og igen det nu herostratisk berømte udsagn om morgendagens rigtigt gode løsning på spørgsmålet om betalingsringen. Den gode løsning skulle vise sig at være, at betalingsringen blev droppet. 

13. "Jeg skal ikke være statsminister for evigt. Men jeg skal være mor for evigt."
I et interview med britiske The Times blev Thorning citeret for sine sympatiske betragtninger om livet som forælder og statsminister. I de danske medier gjorde man dog hurtigt opmærksom på, at hun havde lånt et af Lars Løkke Rasmussens mest berømte og personlige citater, der stammer fra episoden, hvor han forsvarede sin familieferie på Tenerife.

14. "De tider er slut, hvor regeringen hoppede, når Pia Kjærsgaard sagde hop."
I Thornings første 1. maj-tale som statsminister slog hun til lyd for, at der med den nye regering var kommet en 'ny balance i udlændingepolitikken', blandt andet eksemplificeret ved at der blev sat en stopper for opførelsen af 'meningsløse grænsebomme omkring Danmark'.

15. "Tro mig: Det er ikke slut, før blondinen har stillet stiletterne."
Humoren og selvironien i Thornings kongres-tale i september 2012 høstede stor applaus og gav kammeraterne i Aalborg et billede af en formand, der havde overskud til at give lidt mere af sig selv. 

16. "Jeg ved, de lærer det i syvende klasse. Men jeg kan ikke huske det. Kan du den?"
Thorning henviste til Pythagoras' læresætning i sin åbningstale, men kunne ikke selv huske den, da hun efterfølgende blev spurgt af Ekstra Bladets journalist, 3. oktober 2012.

17. "Hi! I’m the Danish prime minister!"
En lettere starstruck Helle Thorning-Schmidt mødte tilfældigt den amerikanske skuespiller Sarah Jessica Parker fra tv-serien Sex and the City i Oslo, december 2012.

18. "Om man har juletræ, spiser flæskesteg eller frikadeller. Det skal man ikke langsomt snige ud af vores offentlige institutioner, fordi man skal tilpasse sig en anden kultur."
I sommeren 2013 rasede den såkaldte 'frikadellekrig' over landet. Debatten drejede sig blandt andet om forskellige daginstitutioners beslutning om at droppe svinekød på spisekortet, og Hvidovre Hospitals beslutning om at lade alt kød være halalslagtet. Hjemvendt fra sommerferien gik Thorning ind i 'krigen'. 

19. "Nu har man efterhånden opbygget et omdømme som jern- og isdronningen, og så kommer I bare og ødelægger det."
Socialdemokraternes kongres i 2013 kom i kølvandet på historisk dårlige meningsmålinger for partiet. Alligevel blev Thorning mødt med endeløse klapsalver, da hun trådte op på talerstolen, tydeligt rørt. 

20. "Det er ikke et særlig godt billede."
Under mindehøjtideligheden for den afdøde Nelson Mandela i december 2013 tog Thorning et selvportræt på sin telefon, en såkaldt selfie, sammen med USA's præsident Barack Obama, og den britiske premierminister David Cameron. Episoden gik alverdens medier rundt. Selv forsvarede Thorning sig med, at optrinnet blot viste statslederne som almindelige mennesker. Og nå ja, så var kvaliteten heller ikke prangende, lod hun forstå. 

21. "Jeg ved godt, at det ikke er alle, som har lyst til at få en selfie med kaptajnen. Men det er ikke nu, vi skal blive søsyge."
I Thornings 1. maj-tale fra 2014 var selfie-historien ikke glemt, og Thorning kædede den sammen med sine skibs-metaforer om høj søgang for Socialdemokraterne.

22. "Vi vil gøre op med pipfuglekurser og give de ledige en reel uddannelse."
Regeringen tog den betegnelse, de hårdt kritiserede jobsøgningskurser havde fået i folkemunde, til sig, og Thorning anvendte udtrykket i sin tale ved Folketingets afslutningsdebat i juni 2014.

23. "Der er sgu aldrig nogen, der har følt, at de skulle mærke Anders Fogh lidt mere."
Det fyndige citat stammer fra et interview med Ud & Se i oktober 2014, hvor Thorning blev spurgt til, hvordan hun har det, når hun får at vide, at man har svært ved at mærke hende. Hun mener, det bunder i noget kønsspecifikt; at kvinder vil man gerne mærke lidt mere, når de er i politik.

24. "Jeg ved godt, at ikke alt, hvad regeringen har gjort, er lige populært. Det har jeg bemærket. Tro det eller ej."
I Thornings sidste nytårstale i denne valgperiode kommenterede hun med et strejf af selvironi regeringens noget svingende popularitet.

25. "Frygten må ikke slå rødder."
Ved februars terrorangreb i København, som kostede to civile livet og sårede fem betjente, slog Thorning på et pressemøde fast, at vi som befolkning ikke må lade os kue, men insistere på at leve som dem, vi er, passe vores arbejde og færdes, som vi plejer. "Gør vi det," sagde hun, "så er jeg overbevist om, at vi kommer igennem som et samlet og stærkt Danmark."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00