Dagens overblik: Regeringen leder efter en kattelem til Liberal Alliance

POLITISK OVERBLIK: Mens der officielt har været pause i skatteforhandlingerne siden fredag, har Løkke og LA-toppen mødtes på Marienborg. Få dagens overblik her.

Der ledes efter kattelemme og nødudgange i regeringstoppen, så finansloven kan blive vedtaget på fredag. 
Der ledes efter kattelemme og nødudgange i regeringstoppen, så finansloven kan blive vedtaget på fredag. Foto: /ritzau/Rune Aarestrup Pedersen
Cecilie Gormsen

Selvom der har ikke har været officielle møder mellem regeringen og Dansk Folkeparti i de svære skatte- og udlændingeforhandlinger siden fredag, så har der været lukkede møder på Marienborg mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Liberal Alliances top.

Det skriver Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, i en nyhedsanalyse tirsdag.

Regeringen har udadtil holdt på, at der skal lande en skatteaftale med Dansk Folkeparti inden fredag, så Liberal Alliance stemmer for finansloven. Men skulle det ikke ske, er regeringen nu ved at finde en kattelem, så LA alligevel stemmer for finansloven trods trusler om det modsatte.

Der er ifølge Politiken tale om tre mulige nødudgange eller plan B-scenarier, som langt fra er sikre. Det gælder blandt andet, at man vedtager en midlertidig bevillingslov, der skal gælde, indtil man er blevet enige i det nye år, ligesom det også diskuteres, om man kan flytte nogle elementer fra skattepakken til finanslovsaftalen.

Læs hele analysen her.

DF vil skrotte sparekrav på forsknings- og uddannelsesområdet
Regeringens ambitioner på forsknings- og uddannelsesområdet hænger ikke sammen med at forsætte grønthøsterbesparelser på to procent årligt i form af det omprioriteringsbidrag, som sektoren har været underlagt siden 2016.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkeparti til Altinget, og partiet vil tage diskussionen op med regeringen, når parterne skal forhandle til foråret. 

”I lyset af regeringens ambitioner på forskningsområdet, så handler det om, vi har ressourcerne til at leve op til de ambitioner," siger forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Find historien her

DA blander sig i offentlig lønstrid: De lavestlønnede skal ikke have mere
De lavestlønnede offentligt ansatte får ikke for lidt, men snarere for meget. Sådan lyder det ifølge Finans fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der repræsenterer de private arbejdgivere.

Ifølge DA er der intet belæg for særlige lønstigninger, som de offentligt ansatte ellers har stillet som ét af tre ultimative krav i forårets overenskomstforhandlinger.

Viceadministrerende direktør i DA, Pernille Knudsen, peger på, at den lavestlønnede fjerdedel af de ansatte i staten allerede får 37 kroner mere i timen end privat ansatte.

”Der skal ikke laves særlige lavtlønspuljer. Det vil smadre løndannelsen i den private sektor. De lavestlønnede i den offentlige sektor får i forvejen mere i løn end i den private sektor,” siger hun til Finans.

EU-ministre kan ikke blive enige om at hæve klimamål
Det var på forhånd blevet udråbt som svært, og det blev det. EU's energiministre kunne på et møde mandag ikke blive enige om at hæve målet fra 2014, der siger, at vedvarende energi skal udgøre 27 procent af EU's samlede energiforbrug i 2030.

”Danmark talte for et højere mål – sammen med Portugal og Frankrig – men jeg må konstatere, at der ikke var vilje fra de andre EU-lande for at hæve målet yderligere end de 27 procent, der også var målet inden mødet,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) ifølge DR.

Den danske regering var taget til mødet med en ambition om at hæve målet til 30 procent.

24 lovforslag og en finanslov skal gennem lovmøllen
Selvom alle snakker om fredag og afstemningen om finansloven, så skal en lang række lovforslag til afstemning, inden Folketinget kan gå på juleferie.

Forslagene omhandler alt fra kvoteflygtninge, dagpenge, nøddeafgift og regeringens pensionsaftale, og Altinget har samlet et overblik over, hvad der skal vedtages i slutspurten inden jul. Find oversigten her.

Regeringen er langt fra eget mål for offentligt forbrug
Mandag kom Økonomisk Redegørelse, der er regeringens prognose for dansk økonomi, og her fremgår det, at det offentlige forbrug i 2018 vil stige med en procent. Og det er mere end tre gange så meget, som VLAK-regeringen har skrevet ind i regeringsgrundlaget, hvor det fremgår, at det offentlige forbrug kun må vokse med 0,3 procent.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille glæder sig dog bare over, at forbruget i 2017 er blevet lavere:

”Jeg tror faktisk, at danskerne og lige præcis mine vælgere vil være i stand til at kunne forstå, når jeg siger, at 40 procent af stigningen skyldes et mindre forbrug i 2017. Så vil de ikke alene forstå det, så vil de blive lykkelige,” sagde Simon Emil Ammitzbøll-Bille ved mandagens pressemøde.

Læs mere her.

Det sker i dag
Kl. 10.00: Møde i salen, hvor der blandt andet skal 11 lovforslag til afstemning. Få overblik over dem her.

Kl. 14.00: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i åbent samråd om bandeskyderierne på Nørrebro. 

Kl. 14.00: Ældreminister Thyra Frank (LA) skal i åbent samråd om bemandingen på plejehjem. 

Kl. 15.00: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i åbent samråd om de forkerte opgørelsesmetoder for overbelægning på sygehusene og de følger, de måtte have haft for patienter og ansatte.

Kl. 18.00: Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) skal i samråd  om forsinkelsen af byggeriet på Københavns Universitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00