Dagens overblik: DF er kolde over for Løkkes fremstrakte hånd

POLITISK OVERBLIK: Dansk Folkeparti er slet ikke med på at sprede ghettobeboere ud, som regeringen foreslår. De vil i stedet forbyde unge ghettobeboere at gå ud om aftenen. Og så er der igen debat om politikeres dobbeltløn. Her er dit nyhedsoverblik.

DF kalder Løkke naiv og har selv syv konkrete forslag. Blandt andet mere politi i ghettoområder, og at unge under 18 skal være hjemme senest klokken 20 om aftenen. Ellers kan deres forældre for eksempel blive trukket i ydelse.
DF kalder Løkke naiv og har selv syv konkrete forslag. Blandt andet mere politi i ghettoområder, og at unge under 18 skal være hjemme senest klokken 20 om aftenen. Ellers kan deres forældre for eksempel blive trukket i ydelse.Foto: /ritzau/Jonas Olufson
Kristine Korsgaard

Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde troet på, at han kunne vinde ny tillid hos Dansk Folkeparti ved at bruge sin nytårstale på at tale om opgør med ghettoer, må han nok tro om.

For støttepartiet har højst en finger at give tilbage til den hånd, Løkke rakte ud på årets første dag.

DF er helt uenige i tilgangen til at afvikle ghettoer og sprede beboerne ud i landet, de kalder Løkke naiv og kommer selv med markante forslag, der går i en helt anden retning.

Også statsministerens egne V-borgmestre er skeptiske over for regeringens planer, men det vender vi tilbage til.

Pålæg forældre at holde unge hjemme efter klokken 20
Først til BT, som har historien om Dansk Folkepartis forslag til at takle problemer med parallelsamfund.

Martin Henriksen (DF) kalder Løkke naiv, når han i sin nytårstale siger, ghettoproblemer ikke har med religion at gøre. Og DF er grundlæggende uenig i at sprede beboerne ud til andre boligkvarterer.

”Så spreder man bare problemerne i stedet for at løse dem,” siger Martin Henriksen.

Blandt de syv konkrete forslag fra DF er mere politi i ghettoområder, og at unge under 18 skal være hjemme senest klokken 20 om aftenen. Ellers kan deres forældre for eksempel blive trukket i ydelse.

Det skal også være slut med religiøse særhensyn i folkeskoler og daginstitutioner, og der må ikke opføres nye moskeer, koranskoler eller muslimske friskoler i byer med ghettoer.

V-borgmestre vil ikke følge Løkkes ghetto-linje
Der er i det hele taget en del modstand, når det gælder regeringens linje mod parallelsamfund.

Altinget kan fortælle, at borgmestre fra statsministerens eget parti ikke vil rive bygninger ned i kampen mod ghettoer. Det gælder V-borgmestre i Kolding, Esbjerg og Vejle, som ellers alle har områder, der optræder på regeringens ghettoliste.

”Vi har valgt en anden strategi. Nemlig at investere massivt i området,” siger Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Endelig kan man i Berlingske læse, at regeringen allerede i 2010 satte mål om, at antallet af ghettoområder i 2016 skulle være mindsket med mindst en fjerdedel. Målet er endnu ikke nået. Læs mere her.

DF kritiserede dobbeltløn – nu får Ebbesen det selv
Men der er også nyheder om andet end ghettoer i dag.

Den klassiske diskussion om politikeres dobbeltløn er fremme igen, fordi de tidligere borgmestre Mette Touborg (SF) og Carl Christian Ebbesen (DF) står til at modtage eftervederlag samtidig med, at de får løn i et nyt job.

Det særligt interessante i Ebbesens tilfælde er, at hans eget parti var stærkt kritiske, da Carl Holst (V) i 2015 både fik løn som forsvarsminister og samtidig eftervederlag fra sit tidligere job som formand for Region Syddanmark.

Men som netop afgået kultur- og fritidsborgmester i København står Carl Christian Ebbesen nu til at få et eftervederlag på en halv million kroner – samtidig med at han på mandag starter i et lønnet fuldtidsjob som økonomisk sekretær i DF's landsorganisation på Christiansborg. Det skriver DR.

Hverken Ebbesen eller andre i DF ønsker at kommentere sagen. Men Venstres politiske ordfører taler om ”hykleri”.

Ekstra Bladet har historien om, at Mette Touborg fik 586.640 kroner i eftervederlag, da hun frivilligt skiftede borgmesterposten i Lejre ud med et job som administrerende direktør i Københavns Kultur- og Fritidsforvaltning. Her får hun ifølge avisen næsten to millioner kroner om året inklusive pension.

Flertal for at afskaffe licensen 
Endelig skal vi runde, at der nu ifølge DR tegner sig et flertal for at afskaffe medielicensen.

Spørgsmålet er på bordet i forbindelse med de igangværende skatteforhandlinger. Og ud over Liberal Alliance, der ikke vil udtale sig under forhandlingerne, så melder alle partier sig åbne over for at lægge licensen over på skatten.

”Den er uretfærdig nu, fordi man som studerende eller som kontanthjælpsmodtager betaler det samme som en højt lønnet direktør, og den er uintelligent, fordi hvis man bor i kollektiv tre mennesker, så skal man betale tre licenser, hvorimod hvis man bor en familie sammen, så skal man kun betale en licens," siger SF’s medieordfører, Jacob Mark.

To hurtige, du skal have med
Politiken fortæller, at faldet i andelen af rygere er gået helt i stå. Regeringen har et mål om, at under 5 procent skal ryge i 2030, men i dag ryger 22 procent. Eksperter anbefaler at sætte priserne op, men det har regeringen ingen planer om.

Læs historien her.

Man synes, man har hørt det før, og nu er der igen problemer med et stort it-projekt i det offentlige, fortæller TV 2. Efter flere års arbejde er udviklingen af et nyt system til udbetaling af sygedagpenge gået så skævt, at tidsplanen er droppet.

Problemerne giver en stor ekstraregning til kommunerne, mens KMD, som står for systemet, går fri. Læs mere her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

0:000:00