Danmark afsporer EU-Kommissionen i uhellig alliance med østlande

NØDBREMSE: Et flertal uden om regeringen har trukket det gule kort over for EU's udstationeringsdirektiv. Det samme har 10 østlande, hvilket tvinger EU-Kommissionen til at genoverveje forslaget. Risikabel fodnotepolitik, siger Venstre.

Fornyelsen af udstationeringsdirektivet er en hjørnesten i Jean-Claude Junckers løfte om "lige løn for lige arbejde på samme sted". Derfor kan det gule kort blive et alvorligt benspænd for kommissionsformanden.
Fornyelsen af udstationeringsdirektivet er en hjørnesten i Jean-Claude Junckers løfte om "lige løn for lige arbejde på samme sted". Derfor kan det gule kort blive et alvorligt benspænd for kommissionsformanden.Foto: EU-Kommissionen
Søren Elkrog Friis

EU-Kommissionens formand Jean Claude Juncker måtte tirsdag ved midnat se sit prestigeprojekt om 'lige løn for lige arbejde på samme sted' lide et alvorligt knæk.

Da udløb fristen for indsigelser mod Kommissionens forslag til en revision af udstationeringsdirektivet. 11 medlemsstater – herunder Danmark – har indgivet det såkaldt gule kort, hvilket nu tvinger Kommissionen til at genoverveje sit forslag.

Det er et flertal uden om regeringen bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og SF, som har valgt at trække det gule kort.

Danmark indgår dermed – imod regeringens vilje – i en uhellig alliance med de 10 østeuropæiske EU-lande, som ønsker at afspore Kommssionens forslag af helt andre årsager.

Ifølge Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen spiller det alternative flertal højt spil ved at føre 'fodnotepolitik' på EU-området.

"Udfaldet kan jo blive, at direktivet bliver trukket i den østeuropæiske retning, hvilket slet ikke er i Danmarks interesse. Især Socialdemokraterne burde overveje, om de virkelig mener, at de er på den rigtige side i den her sag," siger han.

LO og DA støtter op om gult kort
Opdateringen af udstationeringsdirektivet handler, om hvilke arbejdsvilkår der skal gælde for personer, som er midlertidigt udstationeret af deres arbejdsgiver i et andet EU-land – og er fra Kommissionens side tænkt som et værn mod social dumping.

Men i forhold til det eksisterende direktiv har Kommissionen i sit forslag udeladt en formulering om, at løn defineres i overenstemmelse med national praksis. I Danmark har det skabt bekymring for, at forslaget kan kollidere med den danske aftalemodel, hvor mindstelønninger aftales gennem kollektive overenskomster.

Både LO og Dansk Arbejdsgiverforening støtter derfor op om den danske protest.

Dokumentation

Revision af udstationeringsdirektivet

I starten af marts præsenterede EU-Kommissionen sit forslag til en revision af udstationeringsdirektivet.

Kommissionens udspil udgør første del af mobilitetspakken, som egentlig skulle være præsenteret i december. Pakken er blevet udskudt på grund af forhandlingerne om det britiske EU-medlemskab.

Af samme grund har Kommissionen valgt at splitte pakken i to, så spørgsmål, om hvem der skal betale sociale sikringsordninger for vandrende arbejdskraft, først afklares efter folkeafstemningen om fortsat britisk EU-medlemskab til juni.

Det drejer sig blandt andet konkret om forordning 883, som omhandler retten til børnepenge.

Udstationeringsdirektivet handler, om hvilke arbejdsvilkår der skal gælde for personer, som er midlertidigt udstationeret af deres arbejdsgiver i et andet EU-land.

Kommissionens forslag reviderer det oprindelige direktiv fra 1996 og præciserer, at udstationerede lønmodtagere ikke kun har ret til værtslandets mindsteløn, men også har krav på bonusser og andre tillæg til lønnen, som gælder for lokale arbejdstagere.

Gult kort

Gul kort-ordningen blev vedtaget som del af Lissabon-traktaten i 2007 og har kun været aktiveret to gange tidligere.

EU’s nærhedsprincip dikterer, at beslutninger skal træffes så tæt på borgerne som muligt.

Hvis et flertal i et af de nationale parlamenter finder, at et forslag er i strid med nærhedsprincippet, kan de udstede et såkaldt gult kort til EU-Kommissionen.

Hvis mindst en tredjedel af de nationale parlamenter trækker det gule kort, skal Kommissionen overveje, om den vil beholde, ændre eller trække et forslag. Hvis over halvdelen af de nationale parlamenter protesterer, pålægges Kommissionen at tage forslaget op igen. Hvis den vælger at bevare forslaget, skal den begrunde, hvorfor den selv mener, at forslaget er inden for skiven i forhold til nærhedsprincippet.

Fristen for at udstede gule kort gælder otte uger efter fremsættelsen af et forslag. I forhold til udstationeringsdirektivet udløb fristen onsdag 10. maj ved midnat.

Danmark, Polen, Estland, Ungarn, Slovakiet, Bulgarien, Kroatien, Tjekkiet, Letland, Litauen og Rumænien har gjort indsigelse mod udstationeringsdirektivet.


0:000:00