”EU er kun på forsiden, når der er problemer”

TALSMANDSFARVEL: Pia Ahrenkilde Hansen har i de sidste fem år talt på EU-kommissionsformand José Manuel Barrosos vegne på et tidspunkt, hvor Unionen har gået igennem nogle af sine hårdeste år.

Pia Ahrenkilde Hansen har været talskvinder for EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso siden 2009. Nu stopper de begge ved ugens udgang.
Pia Ahrenkilde Hansen har været talskvinder for EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso siden 2009. Nu stopper de begge ved ugens udgang.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Hvad ville José Manuel Barroso sige til det her?

Det spørgsmål kan Pia Ahrenkilde Hansen stille sig selv for sidste gang ved udgangen af denne uge, når hun forlader rollen som kommunikationsmæssigt knudepunkt i EU-Kommissionen som talsmand for kommissionsformand José Manuel Barroso.

I 15 år har hun som talskvinde for først en menig kommissær og senere hen for chefen selv dagligt stillet sig op og udlagt Kommissionens linje på et hav af områder. Det har været nogle år i nyere politisk historieskrivning, som hun selv beskriver som ”ret så turbulente” med stor-udvidelser, økonomisk krise, en euro på randen af kollaps og masser af vrede rettet mod de europæiske institutioner og i særdeleshed mod Kommissionen. Hendes egen politiske chef har gjort klart, at Europa stod over for sin største udfordring nogensinde.

”Det har da været stormfuldt. På den anden side har det, vi har gjort, været velfunderet, fordi vi har haft en kurs. Ikke fordi vi har villet skabe sværere vilkår for folk rundt omkring i Europa, men tværtimod fordi folk har arbejdet dag og nat for at komme igennem krisen, som ikke var skabt af Europa, men af uansvarlig adfærd i finanssektoren og opbygning af astronomisk gæld i visse medlemslande” siger kvinden, der har stået for at kommunikere de ikke altid populære beslutninger, som Kommissionen har skullet tage undervejs.

Fakta
Pia Ahrenkilde Hansen: 51 år, uddannet i sprog og kommunikation fra Handelshøjskolen i København og fra EU-diplomaternes udklækningsanstalt Collège d’Europe i Brugge. Hun har været ansat i EU-Kommissionen siden 1995, hvor hun først arbejdede med konkurrenceevne. Kom til Kommissionens talsmandstjeneste i 1999 som talskvinde for den daværende svenske miljøkommissær Margot Wallström. I 2004 blev hun vicetalskvinde for hele Kommissionen og i 2009 blev hun talskvinde for EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, og leder af talsmandstjenesten. Fra 1. november skal hun være direktør for EU-Kommissionens lokale repræsentationer i medlemslandene.

Fra Sydsjælland til Bruxelles
Den CBS-uddannede 51-årige er født københavner, men opvokset i det sydsjællandske. Størstedelen af sit arbejdsliv har hun dog tilbragt i EU’s administrative maskinrum, EU-Kommissionen, hvor hun kom til i 1995 og fire år senere havnede i EU-maskineriets kommunikationscentrum.

Hun trådte sine talsmandssko til som mundstykke for den daværende miljøkommissær Margot Wallström, der for nylig blev udnævnt til at være Sveriges udenrigsminister. En god læreplads, inden hun hoppede videre til det, som hun selv beskriver som ”generaliteternes holdeplads”.

Debatten i Danmark har – og ikke på den nemmeste måde – været med til at synliggøre, at den her diskussion kommer vi til at have i et stykke tid. Om hvordan vi forvalter den fri bevægelighed, så vi alle sammen kan nyde godt af dette grundprincip i vores Union, uden at det fører til den opfattelse, der bliver mere og mere dominerende, af at det resulterer i misbrug og underminering af velfærdsmodeller for eksempel i Danmark.

Pia Ahrenkilde Hansen
Talskvinde for EU-Kommissionen

”I positiv forstand. Men man skal have det store forkromede overblik, når man både skal spejle det, der foregår i formanden hoved, og hvad der er af store politiske emner, der driver værket i kollegiet af kommissærer. For det handler både om institutionen og de store politiske slag, der slås i Europa, og om formanden, som tegner toppen med det strategiske udsyn,” siger Pia Ahrenkilde Hansen.

Gæt en dagsorden
En god intuition for, hvad der kan interessere pressen, og evnen til at gennemskue dynamikkerne bag, er nogle af de ting, der er påkrævet i jobbet.

”Du skal have en god forestillingsevne for at forudse, hvor tingene kommer fra,” siger hun.

0:000:00